Ristiinalaispari kirjoitti trillerin

23.09    17:37

4_entropia_aviopari_kirjoitti_kirjan_yhdess.jpg
Juuri julkaistun Entropia –romaanin onnelliset vanhemmat Janne Nykänen ja Helena Waris saivat kirjan omat kappaleensa tiistaina, kun kustantaja Pasi Luhtaniemi toi lapset kotiin suoraan painosta.

Aviopari kirjoitti kirjan yhdessä

Ei tullut aiottua eroottista tarinaa – tuli lähitulevaisuuden Suomeen sijoittuva dystopiatrilleri

 

Tiistaina Löydössä availtiin kirjaimellisesti uunituoreita painotuotteita paketista. Aviopari Helena Waris ja Janne Nykänen nimittäin saivat käsiinsä samana aamuna Helsingistä painosta haetun romaaninsa Entropia, kun kirjan julkaisseen Kustannus Aarnin Pasi Luhtaniemi kävi henkilökohtaisella vierailulla kirjailijapariskunnan luona.

Warikselle omien kirjojen avaaminen on jo tuttua puuhaa, hänellä on takanaan jo neljä Otavan kautta julkaistua romaania. Nykäselle kokemus kuitenkin on uusi, ja tietenkin Wariksellekin hankkeessa on uusi mauste, kun tällä kertaa ollaan liikkeellä kahdestaan.

Niin, mikä se saa aloittamaan rankaksi tiedetyn kirjoitusprojektin yhdessä aviopuolisonsa kanssa?

- En kyllä muista yhtään. Kait se oli joku heikko hetki! Nykänen lataa. – Minähän en ole aiemmin oikein edes ollut kiinnostunut pitkän proosan kirjoittamisesta. Olen kirjoittanut lähinnä runoja, joka onkin tuntunut enemmän ”omalta lajilta”.

Waris puolestaan pehmentää, että hän oli asiassa aloitteellinen. Itse asiassa useamman vuoden ajan kestänyt houkuttelu tuotti tulosta lopulta parisen vuotta sitten.

- Olen minä tästä puhunut Jannelle jo ainakin viisi vuotta. Kaksi vuotta sitten houkuttelu lopulta onnistui ja aloitimme yhdessä kirjoittamisen.

- Aihepiirissä karattiin lopulta aika kauas aiotusta. Meillähän oli aluksi ajatuksena saada tehtyä joku ”Suomen Fifty Shades of Grey”. Selkeästi siis eroottinen tarina kummitteli mielessä. Dystopiaa siitä kuitenkin tuli! Waris nauraa.

 

Kun asiat menevät vikaan

 

Dystopia viitaa tyylilajina tulevaisuuden kuvaukseen, jossa asiat ovat menneet – utopian vastakohtana – epätoivottuun suuntaan esimerkiksi valtamurroksen tai vaikkapa ekokatastrofin jälkeen. Entropia kuvaa lähitulevaisuuden Suomea, jossa asiat ovat menneet ”Mustan tiistain” jälkeen lievästi sanoen pieleen. Sähköä ei juuri ole pääkaupunkiseudun ulkopuolella käytettävissä, puhtaasta vedestä on pulaa (ainakin virallisen totuuden mukaan) ja Alueidenhallintavirasto tekee parhaansa, jotta loputkin syrjäseuduista tyhjennettäisiin asukkaista.

- Heti kun me ruvettiin kirjoittamaan, niin huomattiin, että maailma vetää vinksalleen. Lopulta siitä tuli vielä överimpi Suomi kuin mitä oli edes tarkoitus, Nykänen ja Waris kuvailevat.

- Kun tyylilaji rupesi muotoutumaan, niin koko ajan karsittiin sitä eroottisuutta pois, eikä sitä lopulta mukaan jäänytkään, vaan tuli dystooppinen trilleri, he jatkavat.

Avioparin ensimmäinen teos syntyi vuorotellen kirjoittaen. Etukäteen saatettiin sopia suuntaviivoja sille, mitä tarinassa tapahtuu, mutta kädet olivat vapaat muutoksille. Myöskään kronologisessa järjestyksessä ei tarvinnut edetä.

Eikö sitten syntynyt tilanteita, joissa toinen oli sitä mieltä että ”Ei, eihän tämä näin voi mennä”?

- Monestikin. Mutta ei siitä mitään kriisiä tullut, sehän kuuluu osana tähän kirjoitusprosessiin. Aina päästiin yhteistuumin eteenpäin.

Kirjoitustyön lisäksi varsinkin Nykänen kertoo nauttineensa suuresti taustatiedon esiin kaivamisesta ja tarkistamisesta. Esimerkiksi erilaisten teknologioiden olemassaolosta tai suunnittelusta tai vaikkapa salaliittoteorioista.

- Tässä on saanut huomata miten teknologia menee eteenpäin. Monet asiat, joita itse vasta kuvitteli kirjoitusprosessin alkaessa, ovat jo täyttä totta, Nykänen huokaa.

- Ja on tässä muutenkin välillä suorastaan kylmännyt kun seuraa maailman ja Suomen tapahtumia. Että mitenkähän kaukana tämä meidän tulevaisuuden kuvaus sitten edes on oikeasta tulevaisuudesta, Waris pohtii.

Jatkoakin yhdessä kirjoittamiselle on luvassa. Entropialle nimittäin on suunnitteilla kakkososaa, joka on kirjailijoiden mukaan ”jo aika pitkälle mietitty”!

 

Helena Wariksen ja Janne Nykäsen Entropia saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä useista verkkokaupoista.

 

Niko Takala

Kommentoi

kuva