Rendel -kirja syntyy Löydössä

09.11    12:56

5_rendel-kirja_helena.jpg
Ristiinalainen Helena Waris on kirjoittanut Jesse Haajan käsikirjoituksen pohjalta Rendel –kirjaa tämän vuoden aikana. Parhaillaan työn alla on viimeinen editointikierros, jota Waris työstää juuri näkemänsä elokuvan raakaleikkausversion pohjalta.

Rendel –kirja syntyy Löydössä

Ristiinalaiskirjailija Helena Waris on kirjoittanut ”lisää lihaa luiden päälle”

 

Ensi vuoden alkupuolella ensi-iltansa saava, ensimmäisenä suomalaisena supersankarielokuvana mainostettu, Rendel saa lisäpotkua ympärilleen myös samanaikaisesti elokuvan kanssa ilmestyvästä kirjasta. Mikkeliläisen Jesse Haajan ideoiman ja ohjaaman elokuvan tarinaan perustuvan kirjan kirjoittaa ristiinalainen, moninkertaisesti fantasiateoksistaan palkittu Helena Waris.

Niin, tai siis oikeammin on kirjoittanut jo. Muutamaan kertaankin, ja vielä on ainakin yksi editointikierros meneillään ennen tämän kuun loppupuolella häämöttävää dead-linea.

- Onhan tähän matkan varrella tullut melkoinen määrä muutoksia. Itse kun olen esimerkiksi pohtinut paljon jonkun hahmon tai tilanteen taustoja ja kirjoittanut niitä, niin sitten on saattanut Jesseltä tullakin kyseisestä kohdasta palautetta, että ”ihan hyvä, mutta tämä kohtaus jätettiinkin kokonaan tarinasta pois”, juuri pari päivää sitten raakaleikkausversion elokuvasta saanut Waris naurahtaa.

Tällä kertaa tarinan muutoksille voi naurahtaa, täysin omaan romaaniin verrattuna kirjailija kertoo voineensa suhtautua enemmän ”olevansa töissä” –periaatteella.

- Kun on tullut uusia ideoita tai toiveita, niin minä olen sitten kirjoittanut. Mutta paljon on kyllä sellaistakin, mikä on minun kynästäni tullutta, erityisesti henkilöiden ja asioiden taustoittamisia. Jesse onkin välillä lähes tuskastunut minun miksi tuo tekee noin tai miksi täällä on tällaisia henkilöitä –kysymyksiini!

- Elokuvassahan monetkin asiat vain tapahtuvat, eikä niitä tarvitsee sen kummemmin selittää, mutta kirjassa tarinaan on luotava uskottavammat taustatapahtumat. Ja jos esimerkiksi käsikirjoituksessa mainitaan, että ”seuraa nyrkkitappelu”, niin kirjaan se on pakko kirjoittaa enemmän auki.

Tästä onkin paljon ollut kyse, kun Waris on Haajan tarinan ja Pekka Lehtosaaren käsikirjoituksen pohjalta kirjaa kirjoittanut. Hän itse kuvailee kirjoittaneensa ”lisää lihaa luiden päälle”. Ja vaikka kirja onkin tehty käsikirjoituksen mukaan ja elokuvan ehdoilla, on se silti omilla jaloillaan seisova teos.

- Kyllä se on Jessenkin kanssa sovittu ja hyväksytty, että kaikki asiat eivät mene ihan yksi yhteen elokuvan kanssa. Eikä siinä mitään järkeä olisikaan, nyt hommaan saadaan kirjan myötä lisäarvoa. Että jos on leffan nähnyt, niin kirjasta saa jotain lisää irti, ja toisinpäin.

Fantasian lisäksi dystopiaa ja jännitystä kirjoittanut Waris sanoo, että puhdasverisen action-leffan tyylilaji toi mukanaan ylimääräistä lisäopettelua. Esimerkiksi taistelukohtauksiin piti saada aitoudentuntua.

- Onneksi entinen luokkakaverini Kimmo Metsätalo on defendo-kouluttaja. Häneltä sain hyviä vinkkejä tappeluiden koreografioihin, kun kävin yhden iltapäivän hänen opissaan.

- Ja on tässä pitänyt opetella monenlaista muutakin että on voinut uskottavasti kirjoittaa. Esimerkiksi ensiapupoliklinikan toiminnasta piti kysyä keskussairaalassa työskentelevältä tutulta, tarinaan oleellisena osana kuuluvaan rokotteeseen liittyen on pitänyt kaivaa tietoa tartuntataudeista ja niin edelleen.

Rendel –kirjan kirjoittaminen lähti liikkeelle Wariksen aloitteesta. Hän kertoo, ettei tiennyt Rendelistä muuta kuin oli julkisuudessa kuullut, kun hän sai asiasta eräänlaisen etiäisen.

- Kerran tässä työhuoneessa olin tuntevinani että joku kopautti olkapäähäni. Käännyin ympäri ja näin lyhyen ajan Rendel –hahmon. Tämän jälkeen otin yhteyttä Jesseen, joka innostui aiheesta heti. Seuraavaksi kyseltiin Like –kustantamolta heidän mielenkiintoaan julkaista kirja, ja sieltäkin näytettiin välittömästi vihreää valoa projektille, Waris kertaa kirjan syntyhistoriaa.

Rendelin parissa työskentelyyn Warikselta on mennyt käytännössä tämä vuosi kokonaan helmikuusta lähtien. Niinpä muut projektit ovat saaneet väistää ja odottaa. Seuraava varma julkaisu kirjailijalta on ensi vuoden elokuussa Otavan kautta ilmestyvä Linnunsitoja.

 

”Elämäni rankimmat vuodet”

 

Rendelin maestro Jesse Haaja sanoo olleensa heti myyty Wariksen ajatukselle kirjan tekemisestä.

- Muistan kun Helena soitti minulle ja aloitti puhelun ”tämä saattaa kuulostaa hieman oudolta – Rendel kävi ikkunani takana viime yönä”. Ajattelin että jos joku on merkki siitä että kirja pitää tehdä, niin se on nimenomaan tuo! Olen itse aina uskonut kaikenlaiseen hömppään, että jokaisella asialla on syynsä ja että saamme vinkkejä sekä varoituksia jatkuvasti – pitää vaan olla hereillä ja huomata ne, Haaja kertoo.

Hän on myös ollut tyytyväinen tekemäänsä päätökseen sekä siihen, minkälaiseksi kirja on muotoutunut.

- Ihan viimeisintä versiota en ole lukenut, sillä se on vielä työn alla elokuvan raakaleikkauksen jäljiltä. Olen kuitenkin lukenut useita eri versioita ja täytyy sanoa että Helena on löytänyt käsittämättömän upean tavan erotella kirja elokuvasta. Kirja vie Rendelin maailmaa paljon syvemmälle mitä elokuva koskaan voisi, elokuvan ohjaaja hehkuttaa.

Teini-ikäisestä saakka ideaa Rendelistä pyöritellyt Haaja myöntää, että pullataikinan lailla miljoonabudjetin kansainväliseksi leffaksi paisuneen projektin kanssa on välillä ollut sulattelemista.

- Jos ihan totta puhutaan, niin en usko että olen koko ajan täysin kyydissä pysynyt. Vauhti on ollut sen verran kovaa alusta asti, että kokonaisuuden hahmottaminen on välillä aika haastavaa. Veikkaan että kaikki konkretisoituu hieman paremmin kun elokuva ja kirja tulevat ulos.

- Kyllähän tässä on takana eittämättä elämäni rankimmat pari vuotta, mutta Rendelin osalta kaikki tuntuu oikein hyvältä ja oikealta, hän vakuuttaa.

Haajan mukaan elokuvan ensi-illan päivämääräkin on jo tiedossa, mutta se ei vielä ole julkista tietoa. Joten toistaiseksi joudumme tyytymään ympäripyöreään ”alkuvuodesta” –tietoon.

 

Niko Takala

 

5_Rendel_kirja_syntyy_Lydss_2_kuva_juuli_aschan.jpg
Elokuvan ohjaaja Jesse Haaja hehkuttaa Wariksen kirjoittaneen Rendelin maailman ”paljon syvemmälle kuin mitä elokuva voisi”. Elokuva ja kirja tulevat levitykseen alkuvuodesta. Kuva: Juuli Aschan

Kommentoi

kuva