Puunkorjuu on tiimipeliä


Versowoodin hankintaesimies Heikki Valkonen (vas.) ja Ristiinan Metsäpalvelu Oy:n Jonne Silkala saavat tällä hetkellä tehdä pitkää päivää että puuta saadaan sovitut määrät sahoille. – Pitäisi tehdä paljon ja hyvää, Silkala tuumii haastavaa yhtälöä.

Tiimipeliä tämä on!

Puunkorjuuketjussa täytyy jokaisen lenkin toimia yhteen

 

Matkaan suomalaisen perheyrityksen Versowoodin hankintaesimiehen, ristiinalaisen Heikki Valkosen kanssa maanantaiaamuna Parkkilantien varteen. Meneillään on havutukkien korjuu.

– Alkaa nämä kelit olla sellaisia, että ihan tuolta pienten teiden varsilta ei ole asiaa mennä puita hakemaan. Pyritään saamaan puuta sahoille niin paljon kuin suinkin ennen kuin tulee pieni pakkotauko, tuumii Valkonen.

Syy sille, että kelirikkokaudellakin pitäisi saada puuta liikkeelle, on tietenkin selvä. Kysyntää riittää sahatavaralle juuri nyt mainiosti.

– Kyllä on tällä hetkellä oikein hyvä kysyntä sekä mänty- että kuusitukille. Molemmat on meidän näkökulmasta haluttua tavaraa.

– Hyviä leimikoita jos on tarjolla, niin niitä varmasti lähdetään pikaisestikin korjaamaan, vahvistaa myös kyseisellä korjuutyömaalla motoa ajava Ristiinan Metsäpalvelu Oy:n Jonne Silkala.

Versowoodilla kysynnästä vastaavat neljä eri sahaa, joiden myötä firma on Suomen suurin yksityinen saha. Sahoja on Vierumäellä, Riihimäellä, Hankasalmella ja Otavassa. Suuriin metsäyhtiöihin verrattuna Versowood voi näyttää pieneltä toimijalta, mutta ei kyseessä suinkaan mikään ”nappikauppa” ole.

– Yrityksellä on noin 750 työntekijää sahoilla ja muissa toimipisteissä, kuten esimerkiksi liimapuupalkkien, kuormalavojen ja kaapelikelojen valmistuksessa. Liikevaihto on 360 miljoonaa euron luokkaa. Ja puuta käytämme sellaiset 250 autollista jokaisena työpäivänä, Valkonen luettelee.

– Suurempien toimijoiden kanssa ollaan sitten pärjätty varmaankin ainakin sopivilla hinnoilla, joustavuudella ja nopealla toiminnalla, hän arvioi.

Ristiinaa lähimpänä oleva Otavan saha käyttää raaka-aineenaan pelkkää kuusta. Kokonaispuunkäytöstä Valkonen arvioi männyn osuuden olevan noin 30, kuusen 70 prosenttia.

– Tässä omalla toimialueella on sen verran paljon mäntymetsiäkin, että itselläni voi hyvinkin olla jopa 50/50 –prosenttiosuus ostetuista puista männyn ja kuusen välillä.

 

Monta palikkaa osuttava kohdalleen

 

Valkonen itse on työskennellyt Versowoodilla nyt nelisen vuotta. Sitä ennen hän tuli tutuksi ristiinalaisille metsäalalla oltuaan metsänhoitoyhdistyksen riveissä 25 vuotta. Yhteydet mhy:n suuntaan eivät suinkaan ole työuran päättymisen jälkeen katkenneet.

– Erittäin hyvää yhteistyötä on ollut siihen suuntaan. Tässäkin korjuussa Mhy oli myyjän edustajana, ja on ollut kyllä hyvä toimia, saumattomasti hommat ovat edenneet.

Valkonen ja moto-kuljettaja Silkala korostavatkin kumpikin, että varsinkin näin puukaupan kiireisenä aikana yhteistyö eri toimijoiden välillä korostuu.

– Tiimipeliähän tämä on! Jokaisen osan on toimittava, että saadaan sovittu tavara sovittuun aikaan oikeaan paikkaan, he summaavat.

– Puunkorjuun osalta pitää tiedon liikkua ja asioiden tapahtua sovitusti esimerkiksi minun, Heikin, ajokoneen kuljettajan (joka ajaa puut korjuutyömaalta tien varteen) sekä sitten kuljetusfirman kanssa. Aikataulutus on yksi tärkeä asia varsinkin nyt kun kelit alkavat lämmetä, ettei tukit ole metsässä pitkään, Silkala ynnäilee.

– Ja ainakin tähän asti ollaan näissä hommissa onnistuttu hyvin. Toistaiseksi nimittäin vielä morjestetaan toisiamme kun nähdään! Valkonen nauraa.

 

Niko Takala