Lyhyt oppimäärä Ristiinaa


http://www.ristiinalainen.fi/uploads/cgblog/id882/3_kaupunginhallituksen_ristiinan_vierailu_kuoma.jpg

Kaupunginhallitus kiersi Ristiinaa

 

Mikkelin kaupunginhallituksen jäsenet olivat viime viikon torstaina Ristiinan aluejohtokunnan kutsuttuina vieraina pitäjässä. Kierros alkoi Metsälinnasta, ja kulki päivän mittaan koulukeskuksen, vanhan sotakoulun, Linnaniemen asuinalueen, Pelloksen tehtaiden sekä Kuomiokoski Oy:n kenkätehtaan kautta.

Vierailun aluksi aluejohtokunnan puheenjohtaja Ari Hämäläinen kertoi lyhyesti Ristiinan historiasta sekä nykypäivän tilanteesta. Unohtamatta tietenkään aluejohtokunnan toivomuksia kaupungin suuntaan toimintaedellytyksiin liittyen.

– Kaupungin organisaatiouudistuksen yhteydessä menivät uusiksi myös aluejohtokuntien toimintamallit. Uudistuksessa ei varmastikaan ole kaikki suinkaan huonoa, mutta meidän mielestä siellä muutamia valuvikoja on, joita toivottaisiin korjattavaksi. Näistä yksi on se, että toivottavasti jatkossa aluejohtokuntien budjetit jyvitetään jotenkin alueiden asukaslukujen mukaan, Hämäläinen toivoi.

Yleisesti ottaen hän kuvaili vuoden 2013 alusta voimaan tullutta kuntaliitosta joka tapauksessa ”onnistuneeksi jutuksi”.

– Vaikka jotain asioita etukäteen vähän jopa pelättiin, niin eipä ainakaan minun korviini ole juuri negatiivista palautetta tullut.

Aluejohtokunnan strategiaan liittyen Hämäläinen lähetti kaupungille Ristiinan terveiset muun muassa siitä, että täällä toivottaisiin alueen yleiskaavan nytkähtäminen eteenpäin ja vihdoin pääsevän lopulliseen päätöksentekoon.

– Ja sitten kirkonkylän kehittämiseen liittyen olisi varmasti hyvä selvittää tuo niin sanotun Olga Kokkosen tontin rakentamismahdollisuudet esimerkiksi kerrostalon osalta. Ja tietenkin biohiilipellettitehtaan toteutumista pitää edistää kaikin keinoin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) piti Ristiinan liittymistä Mikkeliin hyvänä asiana.

– Jo silloin 20 vuotta sitten kun alueen kuntaliitoksia tehtiin, minä pidin Ristiinaa ihan ykköskuntana liitoksen osalta. Silloin ei liitosta tullut, mutta onneksi nyt myöhemmin tuli.

– Tässäkin liitoksessa tulee muistaa, että ei pitäisi mennä mihinkään Mikkeli – Ristiina –vastakkainasetteluun. Kaikki mitä Ristiinassa kehitetään, kehittää koko Mikkeliä, Aholainen muistutti.

Aluejohtokuntien hän kehui tekevän erinomaisen tärkeää työtä ”etenkin kauempana torista asuvan asukkaan näkökulmasta”.

– Käytännössähän kaikki aluejohtokuntien toteuttama toiminta ja tapahtumat ovat olleet kaupungin strategian mukaisia osallisuutta lisääviä hankkeita ja investointeja. Aluejohtokuntien byrokratian ja esimerkiksi sihteeriresurssin riittävyyteen pitää nyt saada keinoja.

Aholaista kutkutti Ristiinassa myös matkailulliset mahdollisuudet.

– Astuvansalmen kalliomaalaukset tulee ilman muuta huomioida entistä vahvemmin. Ja nyt kun tehdään GeoPark –selvitystä, niin siinä yhteydessä varmasti näin tehdäänkin. Pitää kuitenkin muistaa se, että se on vain yksi kohde, joka tarvitsee muita kohteita ja palveluita ympärilleen ollakseen entistä houkuttavampi.

 

Niko Takala