Kivikanavat rakennettiin 1800-luvulla


Varkaantaipaleen kivikanava valmistui 1877. Kanavat ovat yksi merkittävä kivirakentamisen kohde Ristiinan alueella. Arkistokuva / Niko Takala

Varkaita kanavalla

 

Suomen sisävedet, Saimaa erityisesti, muodostavat useita pitkiä vesireittejä, jotka liittyvät salmien ja koskien kautta toisiinsa. Kulkeminen ja tavaroiden kuljetus järviä tai jokia pitkin oli pitkään nopeampaa ja helpompaa kuin maateitse. Matkantekoa vesiteitse hidastivat kuitenkin usein vaikeakulkuset kapeat jokiuomat, kosket, kivikot, matalikot ja kannakset, joiden yli vene piti vetää tai kantaa. Taival- tai taipale- sanoja esiintyy edelleen paljon järvialueiden paikannimistössä kuvaamassa paikkoja, joissa vesireitti katkeaa maakannaksella.

Kanavien rakennus pääsi vauhtiin vasta 1800-luvulla. Saimaan kanava valmistui vuonna 1856. Jo tätä ennen Ristiinaan oli kuitenkin avattu Vuolteen kanava yhdistämään Louhiveden ja Yöveden. Ristiinan, Puumalan ja Anttolan rajalla sijaitseva Vuolteen kanava valmistui vuonna 1836.

Vuosina 1874–1877 rakennettu Varkaantaipaleen kanava tehtiin pääosin kallioon louhimalla, mutta paikoitellen kanavan reunoja vahvistettiin kylmämuurauksella ja kiviverhouksella. Samoihin aikoihin valmistui myös Kirkkotaipaleen kanava, jonka kaivuutyöt olivat huomattavasti helpommat, sillä maaperä koostui helposti kaivettavasta savensekaisesta sorasta.

 

Eväsreppujen katoaminen toi nimen

 

Varkaantaipaleen kanavan nimen syntyyn liittyy jännittävä tarina. Kanavalle oli alun perin suunniteltu kaksi vaihtoehtoista linjaa. Kanavainsinööri miehineen oli ensin mitannut ja paaluttanut suoraan kallion läpi kulkevan linjan. He jättivät eväsreppunsa ensimmäiselle linjalle ja siirtyivät sitten paaluttamaan vaihtoehtoista linjaa erästä notkelmaa seuraillen. Palattuaan hakemaan reppujaan, he huomasivat harmikseen, että varas oli vienyt ne. Tämän vuoksi miehet alkoivat nimittää tätä lyhempää linjaa Varkaantaipaleeksi, kun vanhastaan käytetty Someentaipaleen nimitys jäi pidemmälle linjalle. Kun lyhyt linja lopulta valittiin kanavan paikaksi, vakiintui sen nimeksi Varkaantaipale.

 

Juttusarjassa nostetaan esiin mielenkiintoisia kivikohteita lähiseudulta. Ne sopivat vaikkapa päiväretkikohteiksi ja niitä on hyvä ylpeydellä esitellä myös tuleville kesävieraille!

 

Eeva Puustjärvi

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.