Närhilä oli voimailuinstituutti


Miesten 35-sarjassa heittänyt Juhana Mäkelä Ylistaron Kilpaveikoista viskasi 15,88 kg:n heittopainon hienosti lukemiin 17,68. Kilpailun ulkopuolella Sulkavan Urheilijoiden Niko Partanen heitti Suomen kauden kärkituloksen 17,99.

Närhilän kentällä heitettiin lauantaina painonheitto-cupia sekä moukaria

 

Toukokuun 12. päivä Uukuniemeltä startannut Health Lab Painonheitto-cup jatkui viime lauantaina Ristiinassa. Närhilän kentällä heitetyssä kisassa jatkettiin aikuisurheilun cupia, jossa kolmen osakilpailun yhteistulosten mukaan jaetaan yhteensä 300 euron edestä rahapalkintoja.

Sarjoja oli 30-vuotiaista lähtien viiden vuoden välein, osallistujia mukana oli kaikkiaan kolmisenkymmentä, sarjoissa 25-85-vuotiaat. 60-vuotiaiden naisten sarjassa nähtiin uusi Suomen ennätys, kun Varpaisjärven Vireen Liisa Mäkitörmä heitti 5,45 kilogramman painoisen heittovälineen lukemiin 15,34, ja paransi näin aiemmin Siv Karlströmin nimissä ollutta ennätystä 13 senttiä.

Sekä miesten että naisten cup-voittajille on luvassa 500 euron rahapalkinto.

 

Suomalainen voimailuinstituutti

 

Se, että painonheitto-cupia kisataan Uukuniemen ja Ristiinan Närhilän kaltaisissa paikoissa, ei tietenkään ole mitään sattumaa. Uukuniemi on moukarilegenda, olympiavoittaja Juha Tiaisen kotipitäjä, ja myös Närhilästä on ponnistettu kansalliselle huipulle. Kylältä kotoisin oleva Esa Paasonen, yksi cupin taustavoimista, kertoikin jo aiemmin keväällä, että cup ”haluttiin nimenomaan tuoda heittolajien alkulähteille”. Historian merkitystä hän painotti lauantainakin.

– Tuossa kentän vieressä näkyvä entinen kouluhan oli 1960-70- ja vielä 80-luvullakin oikein varsinainen suomalainen voimainstituutti! Paasonen naurahti.

 

Räty: Jatkajia keihäshuipulle ei näkyvissä

 

Keihäänheiton maailmanmestari (Rooma 1987) ja moninkertainen arvokisamitalisti Seppo Räty ei tapansa mukaan säästellyt sanojaan, kun hän arvioi tämänhetkistä tilannetta heittolajeissa huippu-urheilutasolla.

– Keihäässä ollaan oltu ihan liian pitkään kahden heittäjän [Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen] varassa, ja hekin ovat tällä hetkellä jo kymmenen metriä maailman huippua perässä.

Entisellä mestarilla on myös selkeä näkemys siitä, miksi heitto- tai muissakaan yksilölajeissa ei enää näy tulevan Suomesta kansainvälisen tason tekijöitä.

– Se on se kuin pitäisi harjoitella niin perkeleesti! Yksilölajeissa kun ei riitä se, että käy jossain rusettiluistelussa tai sählyä vähän pelailemassa. Työmäärän pitäisi olla moninkertainen joukkuelajeihin nähden.

 

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.