Toukosiunaus Puntalassa


Toukosiunaus toteutettiin perinteisesti Eläkeliiton Ristiinan yhdistyksen ja Ristiinan alueseurakunnan yhteistyönä, tällä kertaa Puntalassa.

Touko siunattiin Puntalassa

 

Jokavuotisena perinteenä jo 16 vuotta ollut Eläkeliiton Ristiinan yhdistyksen ja seurakunnan järjestämä Toukosiunaus toteutettiin tällä kertaa Puntalan myllyn maisemissa, Aimo ja Maija Niskasen mailla.

– Hienoa että saamme täällä upeasti kunnostetussa Puntalassa jatkaa tätä perinnettä, joka on nyt jatkunut yhtäjaksoisesti vuodesta 2002, jolloin Toukosiunausta pidettiin Korpelan kylällä Esa Siiriäisellä. Ideana on ollut alusta alkaen, että tapahtumaa vietäisiin eri puolille pitäjää, jotta kävijät näkisivät kylän eri kolkkia, totesi Eläkeliiton Ristiinan yhdistyksen puheenjohtaja Martti Rummukainen.

Puntalan isäntänä parikymmentä vuotta toiminut Aimo Niskanen kertoi tilan historiasta sekä heidän varsin mittavasta entisöinti- ja uudelleen rakentamisprojektista.

– Kaikissa kohteissa ollaan pyritty siihen, että rakennukset saataisiin alkuperäiseen kuntoon, ja myös siten, että käytettäisiin alkuperäisiä rakennustapoja.

– Esimerkiksi tämä myllyhän on kutenkin jouduttu rakentamaan uudelleen sen pohjalta minkälaiseksi se on arveltu. Mitään virallisia piirustuksia tästä ei ole löytynyt, Niskanen kertoi vuosina 1856-1917 käytössä olleesta, vuonna 1932 puretusta, myllystä

Hän tosin epäili, että ”jossain arkistossa Pietarissa” piirustukset saattaisivat olla, sillä myllyn rakentamisen aikaan kaikille rakennuksille piti olla silloisesta rakennusvalvonnasta Pietarista lupa.

Aluekappalainen Pirjo Palm Ristiinan alueseurakunnasta siteerasi tilanteeseen sopivasti 1. Mooseksen kirjaa sanoin ”Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylvö eikä korjuu”. Puheenvuorossaan Palm muistutti myös kylvön ja korjuun kohtalonyhteydestä ihmisten ravinnonsaantiin.

– Viime vuonna esimerkiksi runsaiden sateiden vuoksi sato jäi huonoksi. Viimeisistä pahoista katovuosista on nyt 150 vuotta. Silloin koeteltiin Ristiinaakin, joka itse säästyi pahimmalta, mutta kuten entisen pappilan vieressä oleva muistomerkki kertoo, täälläkin menehdyttiin nälkään.

– Vastaavaa ei nykyisin ole, mutta tosiaan hankaluuksia on nykyisessäkin viljelyssä. Viime vuonna oli liian märkää, nyt taas on kärsitty kuivuudesta.

Puheenvuoronsa päätteeksi Palm siunasi touon, ja tällä kertaa kylvöviljana ollutta kauraa kylvi käsin peltoon Aimo Niskanen.

 

Niko Takala