Ritareita ja heppa!


Linnaniemen keskiaika –tapahtuma toi Ristiinaan muun muassa taistelunäytöksiä. Vauhdissa Lappeenrannan Medieval Fight Clubin ottelijat!

Wautsi, ritareita ja heppa!

Linnaniemen keskiaika oli menestys heti ensimmäisellä kerralla

 

Otsikon mainitsemalla tavalla huokaillen ihastelivat nelivuotiaat serkukset Tuuve Mattila ja Hilma Rossi, kun he olivat saapuneet seuraamaan Linnaniemen keskiaika –tapahtumaa. Meneillään oli vanhalla urheilukentällä sijainneella esiintymiskentällä nähty Skills at arms –ratsastus mikkeliläisen Haukkalevän tallin toimesta. Islanninhevosratsu Viksun selässä ratsailla oli Eetu Autere, jolla esityksessä oli apuna vaimonsa Sonja Autere.

Eetu Autere kertoi, että esityksessä ollut rata oli suurimmilta osin kopioitu lajin SM-kisoista, jotka oli pidetty Järvenpäässä. Rataa ratsastaessa hän muun muassa löi ”vastustajiaan” miekalla, peitsellä ja keihäällä. Yleisölle jutellessaan Autere myös muistutti aseen turvaamisen tärkeydestä.

– Elokuvissahan miekoilla huidotaan miten sattuu pään päällä ja muutenkin. Oikeastihan niin ei voisi tehdä, olisihan se hieman noloa joutua huomaamaan että ”oho, nyt osuinkin naapurin Penaa päähän”! hän naurahti.

Esiintymiskentällä pääsi myös esimerkiksi näkemään ja kokeilemaan jousiammuntaa, jota olivat ohjaamassa Isä Tapani (Risto Pohjonen) ja Brunhilde (Johanna Manninen). Kentällä nähtiin myös päivän mittaan useampaankin otteeseen keskiaikaisia taistelunäytöksiä, joiden takana oli Medieval Fight Club Lappeenranta.

Taistelunäytöksiin liittyen yleisössä tunnuttiin paljonkin pohdittavan sitä, että kymmeniä kiloja painavassa haarniskassa varmasti tulee tukala hiki tällaisella helteellä.

– No, ei näissä varusteissa koskaan ole liian kylmä. Nyt kun vielä itselläni on uusi umpikypärä, josta ei näköjään näe ulos eikä henki kulje, niin sehän oli oiva yhdistelmä! nauraa Tommi Havo, kun hän tulee taisteluesityksen jälkeen vilvoittelemaan varjoon ”taistelutoverinsa” Tuomas Ylläsjärven kanssa.

Havo kertoo harrastaneensa lajia vuodesta 2014 saakka, Ylläsjärvi on aloittanut vuosi sitten.

– Tämähän on vähän sellainen laji, että joillekin vaan käy niin, että kun kokeilevat niin kypärän poisoton jälkeen näkee että on se tietty kiilto silmissä että ”tätä pitää saada lisää”, he hymähtävät.

Varusteiden hankkiminen, parantaminen ja kehittäminen on heidän mukaansa koko ajan jatkuvaa hommaa.

– Ja sitten kun olet saanut kamppeet ”kuntoon”, otat pari tuntia matsia, niin sittenhän niitä taas korjataan viisi-kuusi tuntia, Ylläsjärvi täsmentää.

Havo sanoo omistavansa kaksi erilaista varustesettiä. Kevyempi on tarkoitettu yksi vastaan yksi –kamppailuihin ja paremmin suojattu sitten joukkotaisteluihin.

Rajusta ulkomuodosta huolimatta miehet kertovat lajin parhaan puolen olevan sen ”rentous ja hauskuus”.

– Kehässä toki hakataan täysillä, mutta kun matsi loppuu niin sitten halataan! he tiivistävät.

Lisäksi tapahtumaan kuuluivat Gränna-talon pihapiirin keskiaikamarkkinat, joissa oli kymmenisen kojua myymässä erilaisia tuotteita. Ruokana oli tarjolla muun muassa henkeen sopivasti kokonaisena vartaassa kypsennetty sika…

Esiintymislavana toimineella Linnankorvan näyttämöllä esiintyi kolmeen otteeseen keskiaikaista musiikkia esittävä Ancient Bear Cult. Bändi kuittasi muun muassa ensimmäisen esiintymisen pienen myöhästymisen ja alun tekniset ongelmat huumorilla.

– Aurinkokellomme oli meiltä hukassa, niin sillä pääsette nyt seuraamaan sound checkiä, olkaa hyvät! Ja tämä sähkö on tietenkin tällaiselle muinaismusiikkia soittavalle bändille vähän hankala juttu, bändiläiset kommentoivat.

Tapahtuman järjestäneessä Linnaniemi ry:ssä oltiin asetettu kävijätavoitteeksi ensimmäiselle kerralle 500 henkilöä. Tämä ylitettiin vähintään tuplasti jo aamupäivän aikana.

– Meillä oli minun käsityksen mukaan noita ohjelmalehtisiä 950 kappaletta, ja ne on jo nyt kaikki jaettu, yhdistyksen puheenjohtaja Ville Hokkanen totesi noin puoli kahdentoista aikoihin.

Ennakoitua suurempi kävijämäärä toi myös omia haasteitaan järjestäjille, mutta kynät sauhuten he kirjoittivat kehityskohteita ylös ensi vuotta silmällä pitäen!

 

Niko Takala