Liian moni tyttö lopettaa


Palloliiton Kaakkois-Suomen tyttöfutiskehittäjä Mano Honkanen kävi tämän viikon maanantaina Ristiinassa tutustumassa paikallisen futisseura Ristiinan Pallon tyttötoimintaan. Harrastajamassat pitäisi saada pysymään lajin parissa pidempään, hän sanoo.

Tyttöjen jalkapallo on Suomessa kovassa nosteessa. Tästä ovat merkkinä paitsi jo vuosia kasvussa olleet harrastajamäärät, niin myös Suomen naisten sekä tyttöjen maajoukkueiden hyvät otteet pelikentillä. Tuoreimpana esimerkkinä alle 17-vuotiaiden tyttöjen hyvät otteet EM-kisoissa, jossa U17 -tytöt sijoittuivat upeasti kolmanneksi voitettuaan ratkaisupelissä Englannin 2-1. Kyseisen ottelun voitto toi paikan myös ensi marraskuun MM-kisoihin Uruguayihin. Lisäksi useiden suomalaisnaispelaajien siirtymisestä ulkomaiden ammattilaiskentille (esimerkiksi Tuija Hyrysen ja Sanni Franssin siirrot Juventukseen Italiaan tai Juliette Kemppi Bristol Cityyn Englantiin) on uutisoitu tämän vuoden aikana näyttävästi.

Suuri lopettamisprosentti aikuistumisen kynnyksellä on kuitenkin erityisen suuri ongelma tyttöjen jalkapallossa. Tätä ongelmaa nosti esille myös maanantaina Ristiinan Pallon vieraana Ristiinassa käynyt Suomen Palloliiton Kaakon tyttöfutiskehittäjä Marko ”Mano” Honkanen.

– Tällä hetkellä meillä on Kaakossa esimerkiksi sellainen tilanne, että 2000-2003 -syntyneiden ikäluokkien osalta pelaajamäärät ovat joko tosi pieniä tai sitten ne näyttävät nollaa. Tämä sitten tarkoittaa sitä, että tulevalla kaudella ollaan jäämässä ilman b-tyttöjä useammassakin paikassa, Honkanen harmittelee.

– Jotenkinhan meidän pitäisi saada Kaakossakin tuo tyttöfutiksen buumi näkymään siinä, että pelaamista jatkettaisiin myös teini-iän jälkeen. Monelle innokkaallekin jatkamisen kynnys vaan valitettavasti nousee tosi korkeaksi, jos moni kavereista lopettaa, ja se ”oma joukkue” loppuu ja pitäisi lähteä johonkin muualle pelaamaan.

Honkanen sanoo pistäneensä merkille, että tytöillä ”laumasieluisuus” on vielä suurempaa kuin pojilla. Poikapuolellakin teini-iän lopettaminen on suuri ongelma, mutta tyttöjen osalta puhutaan vielä selkeästi hankalammasta tilanteesta.

– Tyttöjen puolella käy useammin niin, että jos yksi lopettaa, niin samalla saattaa jäädä kuusi pelaajaa pois. Ja jos määrät ovat muutenkin pieniä, niin sehän voi tarkoittaa kokonaisen joukkueen loppua.

 

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.