Kurkistus 30 vuoden taakse


30 vuotta sitten oli Ristiinassa oma lätkäjoukkuekin, RisKi!

Miltäpä se maailma (tai ainakin Ristiinalainen) näytti 30 vuotta sitten?

Ristiinalaisen ensimmäisenä syksynä kerrottiin rakennusprojekteista ja jääkiekosta – ja taisteltiin lehden olemassaolosta

 

Ristiinalainen ilmestyi ensimmäistä kertaa keskiviikkona 5.10.1988. Tämän nyt käsissä pitämäsi (tai ruudulta lukemasi) lehden ilmestyessä lehti on siis ilmestynyt 30 vuotta ja yhden viikon. Täysien vuosikymmenien kunniaksi lueskelin läpi 30 vuoden takaisia lehtiä, ja kokosin niistä hieman ajatuksia tälle aukeamalle. Tulemme myös julkaisemaan Ristiinalaisessa (ainakin) loppuvuoden ajan ”30 vuotta sitten” -juttusarjaa, johon nostamme aina kerrallaan 1-2 syystä tai toisesta mielenkiintoista artikkelia kolmen vuosikymmenen takaa.

 

Niko Takala

 

Jotkin asiat eivät vaihdu

 

Ensimmäisen Ristiinalaisen kannessa ei ole suurta otsikkoa ”Tässä on nyt ensimmäinen Ristiinalainen”. Etusivun yläosan otsikko kuuluu sen sijaan ”Vanhusten viikko avattiin Ristiinassa”. Ja, kuinka ollakaan, myös tällä viikolla (vko 41, 2018) on meneillään vanhusten viikko, jota myös Ristiinassa vietetään. Esimerkiksi tiistaina vietettiin jo perinteeksi muodostuneita vanhuspalveluiden palvelupäiviä Vaarinsaaressa. Vaarinsaarestakin muuten puhutaan syksyn 1988 lehdissä. Se on mukana yhtenä kolmesta suuresta rakennushankkeesta, kun (14.12.1988) lehti esittelee kunnanhallituksen esityksen kuntasuunnitelman tavoiteohjelmasta. Muut suurhankkeet vuosille 1989-1993 muuten olivat Kirkonkylän ala-asteen laajennus ja urheilukentän huoltorakennus (joka oli joulukuussa 1988 jo harjakorkeudessa). Kunnalliseen päätöksentekoon liittyy myös 26.10.1988 uutinen, jossa kerrotaan kuntalaisaloitteesta, joka on jätetty kunnanvirastolle. Aloitteessa 142 allekirjoittanutta ”toteavat odottelevansa, milloin kunta aloittaa kaavassa olevien puistoalueidensa kunnostamisen”, koskien erityisesti Muurikin ja Joutsenrannan aluetta. Hmmm…mitenhän tämä ei kuulosta noin vanhalta uutiselta?!?

 

Urheilua ja ilmastonmuutosta

 

Heti paikallislehden ensimmäisistä numeroista alkaen paikallislehti on ollut ajan hermolla myös monenlaisesta urheilusta. Itsellä osui silmään juoksutuloksia toisesta lehdestä 12.10.1988. Ensinnäkin siksi, että Ristiinan syksyn kympillä (jutussa ei järjestäjää mainita, mutta RiU on vahvasti epäiltyjen listalla…) Sollan Reijon voittoaika 37.38,50 on harrastelijapohjalta melko kovaa luokkaa. Ja toisekseen siksi, että allekirjoittanut on kipittänyt 3000 metriä 9-vuotiaana aikaan 13.12,19. Vaikka monessa lajissa varmaan tulos olisi parempi nyt kuin 30 vuotta sitten, niin lieköhän tuohon aikaan kykenisi nyt…

Olipa tuolloin seurattavana monta muutakin urheilulajia. Uutisia on niin jalkapallosta (RP-82 ja FC Ristiina!), lentopallosta (puulaakisarja oli aktiivinen, lisäksi RiU:n miesten joukkue pelasi sarjaa) ja myös jääkiekosta. Ristiinan Kiekko (RisKi) oli valmistautumassa sarjakauteen lehdessä 8.12.1988. Pelaajia kaipailivat jutussa valmentaja Seppo Hintsa ja puheenjohtaja Hannu Komulainen. Pulaa oli ainakin pian myös muusta, sillä RisKi:n toiminta päättyi jo reilua vuotta myöhemmin…

RisKi:n toiminnasta kertovan jutun yhteydessä muuten kerrotaan, että ”jäähalliharjoituksia ei ole tarvinnut pitää, sillä omalle ulkojäälle päästiin 2.11.! Samaisessa lehdessä on myös uutinen että Ristiinan kalakerhon pilkkikilpailu-sarjan ensimmäinen osakilpailu oli käyty kahta päivää aiemmin eli itsenäisyyspäivänä Kuonojärvellä! Pistää miettimään, varsinkin kun juuri on julkaistu kovasti keskustelua aiheuttanut tuore hallitusten välisen ilmastopaneelin ilmastonmuutosraportti.

 

Toive, joka puoliksi on toteutunut

 

Alkuaikoina lehteen tunnuttiin kirjoittavan varsin paljon mielipidekirjoituksia ”Kirjeitä kyliltä” -osastolle. Kirjeitä on sekä tulikivenkatkuisia että rennonletkeitä. Esimerkkinä ensimmäisistä mainittakoon kunnallisvaalien jälkipyykki, jota käytiin useassa numerossa. Kaihertamaan oli jäänyt puolueiden neuvottelumenettelyt liittyen luottamuspaikkojen jakoon. Kokoomuslaiset kokivat tulleensa keplotelluksi ulos neuvotteluista keskustalaisten ja demareiden toimesta. Toisessa leirissä taas nähtiin kokoomuslaisten itse omalla toiminnallaan aiheuttaneen tilanteen. Mene ja tiedä, mutta viihdettähän tuo näin ajan jälkeen on…

Rennonletkeistä kirjoituksista taas hykerryttävänä jäi mieleen nimimerkin ”Olivin mannekiini” (noin lehdessä lukee, liekö ollut tarkoitus olla Olvin mannekiini?!) kirjoitus lehdestä 14.12.1988. Siinä nimimerkki kirjoittaa otsikolla Ristiinaan viinakauppa muun muassa näin: ”…rehellinen viinakauppa meidän ristiinalaistenkin pitäisi saada, kun kerran Puumalassakaan ei tartte kuivin suin juttukavereita haastattaa…”. Nimimerkki toivoo myös: ”..sais ne nyt ainakin punkun laskee nuihin sekatavaramyymälöihin. Lähtis tuo aamuinen tutina helepommin pois.” Puoliksihan nimimerkin toive toteutui jo syyskuussa 2003, jolloin Alko avasi myymälän Ristiinassa (jonka ensimmäinen asiakas muuten oli Ristiinalaisen taittaja, toim. huom.). Viinien tuloa ruokakauppoihin sen sijaan saadaan yhä edelleen odottaa, vaikka alkoholilainsäädäntö onkin vuosien varrella lientynyt, ja tätä nykyä esimerkiksi lonkeroa (sitä oikeaa) saa myydä ”maitokaupoissakin”.

Lehteen kirjoittaminen on muuten erittäin sallittua – jopa toivottua – myös tänä päivänä, eli kirjoitelkaa ihmeessä!

 

Talvisota ja muuta historiaa

 

Osuupa paikallislehden ensimmäiselle syksylle myös uutisointi Pekka Parikan ohjaamasta, Antti Tuurin kirjaan perustuvasta, elokuvasta Talvisota. Kyseiseen elokuvaan nimittäin kuvattiin kohtauksia Ristiinassa. Kameran edessä nähtiin lukuisia ristiinalaisavustajiakin Pien-Toijolan talonpoikaismuseolla, Kallioniemessä ja Tiirolahdella. Elokuva valmistui noin vuotta myöhemmin, 1989 syksylle, jolloin talvisodasta tuli kuluneeksi 50 vuotta.

Historiallisia tekstejä löytyy lehden sivuilta muutakin. Esimerkiksi ”Poliisin viikko”, jossa paikallinen poliisi kirjoitti heidän terveisiään viikon tapahtumista. Ensimmäiseltä syksyltä mielenkiintoisena yksityiskohtana nousee esiin myös paikallislehtien valtataistelu. Ristiinassa oli vanhastaan jalansijaa tilauspohjaisella Länsi-Saimaalla, jonka ”Ristiina-pitoisuus” kuitenkin oli laskenut vuosien saatossa. Lisää taistelua syntyi, kun Länsi-Saimaatakin kustantanut yhtiö rupesi tekemään ilmaisjakelulehteä Ristiina. Varsinkin jälkimmäiseen liittyen Ristiinalaisen sivuilla sekä Lare Lempiäinen että Jussi Vartiainen loihe lausuman melko kirpakoitakin kommentteja… (esim. Laren avoin kirje 30.11.1988 lehdessä). Lopulta Länsi-Saimaa sinnitteli vuoteen 1992 saakka, mutta Ristiina jäi vain parin kuukauden ikäiseksi.

Yleisesti ottaen voisi sanoa, että jo tämän 30 vuoden aikana on kertynyt lehden sivuille valtavasti paikallishistoriaa, jota ei ole varmaankaan missään muualla kansien välissä. Tarinoita sieltä olisi valtavasti jaettavana, mutta tähän ei mahtunut kuin muutama esiin nostettavaksi!