Pelloksella varaudutaan tuotannon rajoituksiin


Maailmanmarkkinoiden epävarmuustekijät ovat heilauttaneet rakentamisessa käytettävän vanerin tilauskantaa siten, että UPM:n Pelloksen tehtailla joudutaan varautumaan mahdollisiin tuotannon rajoituksiin.

Epävarmuustekijät Euroopassa ja maailmanlaajuisesti ovat lyhentäneet näkymää tulevaan

UPM:n Pelloksen vaneritehtailla aloitetaan yt-neuvottelut. Neuvotteluiden tarkoituksena on varautua mahdollisiin tuotannon rajoituksiin tulevana syksynä ja talvena.

– Kesän aikana havuvanerin osalta näkymät ja ennakoitavuus ovat nopeasti ja merkittävästi heikentyneet. Tilausten sykli on mennyt lyhyemmäksi, joka sitten taas luo epävarmuutta tilauskannan tulevaisuudesta, kertoo UPM Plywoodin tuotantojohtaja Mika Kekki.

Kekki korostaa, että nyt aloitettavilla neuvotteluilla vain varaudutaan mahdollisiin normaalia pienempiin tuotantomääriin.

– Eihän tämä ensimmäinen kerta ole kun näin joudutaan toimimaan. Joskus varautumisista on päästy ohi ilman toimenpiteitä, joskus on jouduttu lyhyitä lomautuksia ottamaan käyttöön.

– Edellisen kerran taisi olla nelisen vuotta sitten kun rajoitus- ja lomautustoimia jouduttiin Pelloksella ottamaan käyttöön. Sen jälkeen on täällä tehtaille tehty täydellä kapasiteetilla.

Tuotantojohtaja haluaa myös mainita, että työn laadulla, tehokkuudella tai Pelloksen tehtaiden kilpailukyvyllä ei ole vaikutusta tähän tilanteeseen. Tällä hetkellä esimerkiksi suuren vanerimarkkinan Britannian täysin epävarma ja -selvä brexit-tilanne sekä vaikkapa Saksan talouden yskähtely aiheuttavat niin laajaa epävarmuutta rakentamisen saralla, että heijastusvaikutukset näkyvät Pelloksen tehtaille saakka.

– Ja oma vaikutuksensa on näillä USA:n kauppasota-toimilla. Yhdysvallat on meille sillä tavalla tärkeä alue, että jos siellä rakentaminen on normaalin vilkasta, niin meidän pääkilpailijat Etelä-Amerikasta saavat tuotteensa sinne kaupaksi, eivätkä tule kilpailemaan Euroopan markkinoista.

– Kun Pelloksenkin tuotteista 90 prosenttia menee vientiin, niin on itsestään selvää, että globaalien tilanteiden heittely näkyy meilläkin. Mutta tästäkin takuulla selvitään ja työn tekeminen jatkuu, Kekki vakuuttaa.

UPM:n Pelloksen kolme vaneritehdasta työllistävät tällä hetkellä hieman alle 600 henkilöä.

 

Niko Takala