”Me valitsimme Ristiinan”


Ristiinalaiset opiskelijat ottivat vahvasti kantaa oman lukion puolesta. Ristiinalaisvaltuutetut haluavat löytää säästöt muualta.

Ristiinan lukion opiskelijat Roosa Laakko (vas.) ja Oona Tuominen lukivat lukiolaisten kannanottoa tilaisuudessa. Mikkelin lukion rehtori Jari Tuomenpuro (lähimpänä) ja johtava rehtori Jari Kinnula kuuntelivat.

 

”Me valitsimme Ristiinan, mutta meidät pakotetaan Mikkeliin.”

Näin tiivistivät lukiolaiset tuntonsa viime torstaina järjestetyssä Ristiinan lukion lakkauttamissuunnitelmaa koskevassa kuulemistilaisuudessa. Tilaisuudessa lukiolainen Aino Halinen luki tekstin siitä, kuinka Suomenniemeltä ei ehdi julkisella liikenteellä aamulla kahdeksaksi lukioon Mikkeliin. Vastaavasti jos koulu loppuu neljältä, Suomenniemelle ei kulje enää yhtään linja-autoa.

Kaupungin sivistysjohtaja Virpi Siekkisen viesti nuorille oli tyly.

– Koulumatka on haasteellinen mutta se on sama heilläkin, jotka kulkevat Ristiinasta ammattikouluun sekä nuorilla Mikkelin pohjoispuolella. Kyllä lukiolainen siitä suoriutuu, Siekkinen totesi ja sai lukiolaisilta kipakan muistutuksen siitä, että nyt Mikkeliin opintoihin kulkevat ovat valinneet opintonsa ja perheet ovat tienneet matkustamisen mahdolliseksi.

Moni Ristiinan lukion valinnut on valinnut sen juuri siksi, että muualle kulkeminen on mahdotonta. Nuoret muistuttivat myös, että linja-autovuorojen lisääminenkin maksaa.

Kuulemistilaisuus täytti koulukeskuksen Setälä-salin äärimmilleen. Tilaisuuden alussa Siekkinen esitteli säästöjen syyt. Hän avasi myös, kuinka on laskenut, että lukion lakkauttamisella saataisiin säästöä 270 000 euroa vuodessa. Siekkinen ja Mikkelin lukion johtava rehtori Jari Kinnula kertoivat, että jos Ristiinasta ei säästetä, tarkoittaa se suppeampaa kurssitarjontaa Mikkelin lukiossa. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että osa oppilaista ei pysty valmistumaan kolmessa vuodessa vaan lukioon kuluu 3,5 tai neljä vuotta.

Ristiinan lukiolainen Lotta Tuominen muistutti, että kolme vuotta ei nykyäänkään ole mikään normi, vaan lukioon menee helposti kauemmin varsinkin, jos lukee sekä fysiikkaa, kemiaa että pitkää matematiikkaa.

– Mitä sitten, jos aika olisi 3,5 tai neljä vuotta? Tuominen pohti.

Tilaisuudessa Siekkistä muistutettiin monessa puheenvuorossa siitä, että lukion lakkauttaminen ei Ristiinassa vaikuttaisi vain tämän hetken lukiolaisiin, vaan myös peruskoululaisiin ja koko kylään.

Ristiinan lukion säilymisen puolesta -nimisen Facebook-ryhmän perustanut Riina-Maria Metso kysyi Siekkiseltä ratkaisun kokonaisvaikutuksista.

– Jos hyvinvoiva lukiolainen maksaa kunnalle sen 8000 euroa, niin uupunut ja pahoinvoiva maksaa kymmenkertaisesti, Metso tiivisti.

Siekkinen totesi, että seurannaisvaikutuksia ei voi arvioida.

– Ei voida tietää, tuleeko lukiolaisesta pahoinvoiva sen takia, että hän joutuu valitsemaan toisen yksikön.

 

”Hävetkää” –käsky sai aplodit

 

Kuulemistilaisuuden yleisössä oli myös useita ristiinalaisia kaupunginvaltuutettuja sekä asiaa tänään torstaina käsittelevän kasvatus- ja opetuslautakunnan jäseniä. Ristiinalaisten valtuutettujen puheenvuoroissa vallitsi yhteishenki siitä, että nyt on yhteisesti löydettävä ratkaisu siihen, kuinka lukio saadaan pidettyä.

– Nyt on löydettävä ne rahat, summasi valtuutettu, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Kirsi Olkkonen (kesk.).

Kasvatus- ja opetuslautakunnan keskustalainen jäsen Janne Strengell totesi omassa ryhmässään olevan valmista avauksille, mistä säästö otetaan. Lautakunnan varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Petri Tikkanen (sd.) puolestaan muistutti, että lukuja voi pyöritellä aina niin kovin monella tavalla.

Myös kaupunginvaltuutettu ja Ristiinan yhtenäiskoulun neuvottelukunnan puheenjohtaja Mikko Siitonen (vihr.) huomautti katselukulmista.

– Kun nyt sanotaan, että on pakko säästää lukiosta, niin sitä ennen on tehty valintoja, mistä ei haluta säästää. Meidän tehtävämme on nyt etsiä niitä muita kohteita.

Nuorten aplodit sai konkaripoliitikko, Ristiinan aluejohtokunnan varajäsen Erkki Rantalainen (kd.).

– Tällä menettelyllä te pudotatte osan nuorista pois. Nuoret jätetään heitteille. Hävetkää! tiivisti Rantalainen.

 

Elina Alanne

 

Yleisöä oli paikan päällä Setälä-salissa runsaasti. Osanottajalistassa oli yhteensä 200 nimeä.