Mäntyharju houkuttelee ristiinalaisia lukioon


Rehtorin mukaan Mäntyharjun valtit ovat pieni yhteisö sekä laadukas opetus ja tukipalvelut.

Mäntyharjun lukiossa kurssi järjestetään, jos opiskelijoita on vähintään kolme. Rehtori Jyrki Taumala toteaa, että laaja kurssitavoite on tavoite.

 

Mäntyharjun lukio infoaa ristiinalaisia toiminnastaan tänään torstaina. Lukion edustajia vierailee Ristiinan Yhtenäiskoulussa päivällä. Illalla järjestetään vanhempainilta yhdeksäsluokkalaisten vanhemmille Mäntyharjussa.

Mäntyharjun lukion rehtori Jyrki Taumala kertoo, että aloite markkinointivierailulle tuli Ristiinasta. Illalla järjestettävä vanhempainilta on perinteinen tilaisuus.

– Siinä on aina kerrottu lukiosta omille kuntalaisille sekä Hirvensalmen ja Pertunmaan vanhemmille. Nyt tilaisuuteen on tulossa väkeä myös Ristiinasta, Otavasta ja Mikkelin suunnasta, Taumala toteaa.

Mäntyharjun lukio kiinnostaa ristiinalaisia nyt erityisesti, kun kaupunki päätti lakkauttaa Ristiinan lukion kevätlukukauden jälkeen.

Mäntyharjussa on hyvät mahdollisuudet ottaa lukio-opiskelijoita myös muista kunnista. Taumala toteaa, että lukion aloituspaikkamääräksi on joskus kirjattu 75 oppilasta. Pienessä lukiossa aloittavien määrä vaihtelee vuosittain paljon ikäluokan mukaan.

Tällä hetkellä abeja on yli 50, kakkosia noin 30 ja ensimmäisen vuoden opiskelijoita noin 40.

– Käytännössä kaikkien, joiden lukuaineiden keskiarvo on se vähintään 7, on mahdollista aloittaa lukiossa, Taumala toteaa.

 

Useita etuja opiskelijalle

 

Tällä hetkellä Mäntyharju maksaa lukiolaisten kyydit esimerkiksi Hirvensalmelta ja Pertunmaalta. Lukioon kulkee myös kolme opiskelijaa junalla Mikkelistä. Taumala toteaa, että mitään päätöstä kyytien jatkosta ei vielä ole.

– Sitä pitää aina katsoa sen mukaan, että paljonko kyyditettäviä olisi ja mistä päin heitä tulisi. Tässä vaiheessa mitään varmaa on vaikea sanoa, mutta asiat selviävät aina kaikki, Taumala toteaa.

Kyytien lisäksi Mäntyharju tukee lukio-opiskelijoita omalla läppärillä. Opiskelija saa koneen käyttöönsä kolmeksi vuodeksi ja lunastaa sen opintojensa jälkeen halutessaan pienellä summalla. Jos konetta ei halua tai tarvitse, saa opiskelija kirjarahaa 180 euroa joka lukuvuosi.

Mäntyharjun lukion eduksi Taumala mainitsee myös toimivan opiskelijaterveydenhuollon.

– Meillä on kuraattori, terveydenhoitaja ja psykologi samassa rakennuksessa. Jos hoitoa tarvitsee, niin sinne pääsee, eikä tarvitse pitkiä aikoja jonottaa, Taumala sanoo.

 

Jokainen on tärkeä

 

Rehtori kehuu Mäntyharjun lukion hyvää henkeä ja laadukasta opetusta.

– Pienessä lukiossa jokaisesta välitetään ja pystymme tukemaan opiskelijoita. Lukio on raskas koulu, jos sen hyvin hoitaa, joten on tärkeää, että opiskelija kokee itsensä tärkeäksi yhteisössä. Meillä on erittäin ammattitaitoinen, nuorekas opettajakunta, Taumala kertoo.

Vaikka ikäluokat ovat pienentyneet, Mäntyharjun lukion oppilasmäärä ei ole pienentynyt samassa suhteessa. Opiskelijoita on yhtä paljon kuin 20 vuotta sitten. Taumala toteaa, että sekin kertoo laadusta, että Mäntyharjun lukioon hakeudutaan.

– Koen rikkautena sen, että lukioon ei tulla vain yhdestä koulusta. Siitä saadaan hyvä soppa, kun opiskelijoita on naapurikunnistakin, rehtori sanoo.

Elina Alanne