Kunnioitusta ja retkeilyä – koululla alkoi uusi kansainvälinen yhteistyöprojekti
Ristiinan koulu isännöi uuden yhteistyöprojektin vieraita tällä viikolla.
Vähänkin lunta riittää, nauraa portugalilainen Daniel Golante ja jatkaa, että viileys on ihanaa, koska hänellä on aina kuuma.
Lämmin Golantelle on tullut hetkeä aiemmin Ristiinan Yhtenäiskoulun salissa, jossa joukko kansainvälisiä vieraita ja ristiinalaisia oppilaita tanssivat vanhojen tansseja.
Maanantaina oli alkujaan tarkoitus luistella ja pilkkiä Ristiinassa mutta Suomen eriskummallinen talvi vesitti nuo suunnitelmat.
– Olen tykännyt kaikesta tähän mennessä. Suomalaiset ja kaikki muut ovat kivoja ja avoimia, 20-vuotias Golante vielä vakuutti toimittajan pahoitteluun siitä, että luminen vierailu Suomeen ei nyt toteutunut.
Ristiinan Yhtenäiskoulu ja koulut Portugalista, Saksasta, Kreikasta ja Romaniasta aloittivat tällä viikolla uuden yhteistyön. Projektin teema on Be proud – be scout, eli sen teemoina ovat yhteistyö, retkeily ja luonto. Ristiinasta mukana ovat 7–8-luokat ja Jopo, eli joustavan perusopetuksen luokka.
Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman rahoittama vuoteen 2012 jatkuva projekti alkoi tällä viikolla ensimmäisellä vierailulla Suomeen. Myöhemmin Ristiinasta matkataan muihin mukana oleviin maihin.
Projektin ideoija, saksalainen Alf Neuber kertoo, että teema syntyi hänen omista kokemuksistaan.
– Olen ollut partiolainen koko ikäni ja koen, että olen saanut siitä paljon hyvää elämääni. Arvot eivät ole enää nykyään koulussa niin tärkeitä, joten halusin tuoda hyviä arvoja myös kouluun. Esimerkiksi kunnioitus on tärkeää. Omilla oppilaillani on erilaisia käytöshäiriöitä ja ryhmässä toimiminen ei ole heille niin helppoa, joten nämä ovat hyviä tapoja harjoitella, Neuber kertoo.
Projektissa on myös muista kouluista mukana erityisen tuen oppilaita. Romaniasta osallistuu näkövammaisten koulu.
Ristiinan Yhtenäiskoulusta projektia on ollut erityisesti suunnittelemassa erityisopettaja Monika Assmann.
– Jopo-luokalleni on erittäin tärkeää, että he pääsevät harjoittelemaan englantia oikeissa tilanteissa. Kaikkiaan pidän kansainvälisiä yhteyksiä todella tärkeinä. Kyllä tämä rohkaisee myös meitä opettajia puhumaan vierailla kielillä, vaikka kielitaito ei olekaan täydellistä, Assmann kertoo.
Retkeilyteema näkyy Suomen jaksossa niin, että oppilaat viettivät keskiviikon ja torstain välisen yön puolijoukkueteltoissa.
– Saa nähdä, kuinka moni siellä lopulta uskaltaa nukkua, Assmann mietti maanantaina.
Ristiinalaiset Vilma Paasonen ja Saaga Makkonen odottivat telttailua innolla.
– Siitä tulee varmasti hauskaa. Itsekään en ole nukkunut teltassa talvella, Paasonen kertoi.
Paasonen ja Makkonen kertoivat maanantaina, että vieraiden kanssa toimiminen on ollut todella mukavaa.
– Aamulla jännitti englannin puhuminen ja sanavarastossani olen huomannut puutteita. Mutta sitten on huomannut, että jengi ymmärtää minua ja minä heitä, vaikka kukaan ei puhukaan kovin täydellisesti, Paasonen kertoi.
– Hiljaista hetkeä ei ole ollut. Kaikki on tosi mukavia, Makkonen jatkoi.
Lauantaina romanialaiset ja kreikkalaiset matkaavat kotiin. Ristiinalaiset, portugalilaiset ja saksalaiset lähtevät vielä neljäksi yöksi Rovaniemelle.
– Sieltä löydämme toivottavasti talven ja lunta. Iso unelma olisi myös nähdä revontulia, saksalainen Neuber kertoi.
Elina Alanne