Ilmaiset kyydit ratkaisivat – Olivia Heino ja moni muu valitsi Mäntyharjun lukion


Mäntyharjun kunta järjestää ilmaiset kyydit Ristiinasta Mäntyharjun lukioon ensi syksystä alkaen.

Olivia Heino osallistui äitinsä kanssa Mäntyharjun lukiossa tammikuun alussa järjestettyyn tutustumisiltaan. Sekä tilat että opettajat vaikuttivat todella hyviltä.

 

– Tämä oli tosi ratkaiseva tekijä. Muuten olisin jatkanut Mikkelin lukioon, kuvaa tuntojaan torstaina Ristiinan lukion ensimmäisen luokan opiskelija Olivia Heino.

Ilman järjestettyjä kyytejä Heino ei olisi päässyt kulkemaan Mäntyharjuun.

– Asun Ristiinan kylältä 12 kilometriä Suurlahden suuntaan, joten ensin pitää aina sekin kulkea. Moni saa ikäpoikkeusluvan ajokorttiin, mutta olisihan siitä tullut kuluja, Heino sanoo.

Heino kertoo, että hän ja noin kymmenkunta luokkakaveria suuntaavat jatkamaan lukio-opintojaan Mäntyharjussa.

– Kyydit oli monelle suurin ratkaisutekijä, ja kun tietoa tuli, on moni jo nyt tehnyt ratkaisun, Heino sanoo.

– Olemme tosi iloisia, että saamme pysyä pienemmässä lukiossa kuin Mikkelin lukio. Pieni lukio oli syy, miksi moni meistä haki Ristiinaan, Heino toteaa.

 

Parhaillaan Ristiinan toisen vuosiluokan lukiolaiset ovat opetusjaksolla Mikkelin keskustan lukiossa. Ensimmäisen vuoden opiskelijoilla jakso on myöhemmin keväällä.

– Osa katsoo vielä sen, että millaista Mikkelissä onkaan, Heino kertoo.

Hänen tuntumansa mukaan myös moni toisen luokan opiskelijoista on siirtymässä Mäntyharjun lukioon.

– On tosi kivaa, että Mäntyharju huomioi meitä. On tullut tosi tervetullut olo niiden lukioon, Heino sanoo.

 

Mäntyharjussa ristiinalaisten nuorten kova kiinnostus lukiota kohtaan on jopa hieman yllättänyt.

– Laskimme aiemmin kuljetusten ja opintojen kustannuksia noin 15 oppilaalla mutta tietojemme mukaan määrä saattaakin olla huomattavasti suurempi, Mäntyharjun sivistysjohtaja Sari Aarniokoski kertoo.

Lukion rehtori Jyrki Taumala laskeskelee, että Mäntyharjuun tulisi Ristiinasta 25–30 nuorta.

Mäntyharjussa on laskettu, että nuoret pystytään sijoittamaan jo olemassa oleviin ryhmiin. Määrä ei siis tuo uusia kuluja tai merkittävästi lisää työtä opettajille. Myös perusopetuksen puoli hyötyy elinvoimaisesta lukiosta.

– Saattelimme juuri matkaan ison ikäluokan, eli yli 50 abia, Taumala kertoo torstaina, jolloin Mäntyharjussa jo vietettiin penkkareita.

Pienessä lukiossa on tyypillistä, että vuosiluokkien koko vaihtelee suurestikin.

 

Mäntyharjun järjestämän kyydin tarkemmat ajat ja esimerkiksi lähtöpaikka Ristiinasta selviää myöhemmin keväällä tai alkukesästä, kun yhteishaku on päättynyt ja kyytiläisten määrä on selvillä.

– Mutta periaate on siis se, että aamulla Ristiinasta paikasta A Mäntyharjuun ja iltapäivällä takaisin. Mahdollisesti matkalta otetaan kyytiin myös Mäntyharjun perusopetuksen oppilaita, Taumala sanoo.

Aarniokoski lisää, että koulukuljetusten reittien yhdistämisen mahdollisuus on yksi syy, miksi he laskevat ristiinalaisten ilmaisen kuljetuksen kannattavan.

Kuljetusten järjestäminen voitiin Mäntyharjussa päättää sivistysjohtajan päätöksellä. Aiemmin kunnasta oli kerrottu, että asia menee vielä lautakuntaan. Aarniokoski kertoo, että lukiolaisten ilmaisista kuljetuksista oli olemassa lautakunnan periaatepäätös vuodelta 2018, joten hän pystyi päättämään asian.

– Vien nyt lautakuntaan kuljetukset vielä täsmennettäväksi uudelleen, kun tilanne on muuttunut. Esitän, että jatkossa määrittelemme asian niin, että mäntyharjulaiset saavat kuljetukset lukioon automaattisesti ja vieraspaikkakuntalaisten osalta asiaa katsotaan jatkossa kustannusten mukaan.

Elina Alanne

 

Lue myös:

Mäntyharjun lukion rehtorin mietteitä tammikuun alussa julkaistusta jutusta

Ristiinalaisnuorten tuntoja joulukuulta lukion lakkauttamispäätöksen jälkeen