UPM selvitti Pelloksen edustussaunan purkamista – maakuntamuseosta purkaminen olisi menetys


UPM on selvittänyt mahdollisuutta purkaa Pelloksen edustussauna.

Pelloksen edustussauna on oman aikakautensa, eli 1960-luvun, arkkitehtuurin tyylikäs edustaja, sanoo museo.

 

Pelloksen vaneritehtaiden johtaja Juhani Tenhunen kertoo, että yhtiö halusi selvittää vaihtoehtoja, mitä sillä on rakennuksen kanssa.

– Rakennus vaatisi mittavat korjaustyöt ja se on vähäisellä käytöllä, Tenhunen kertoo selvityksen syistä.

Mikkelin kaupungin rakennuslupatyöryhmä ei puoltanut rakennuksen purkamista. Se pyysi asiasta lausunnon maakuntamuseosta. Savonlinnan maakuntamuseon museonjohtaja Nikke Kaartinen ja rakennustutkija Ilkka Paajanen kirjoittavat lausunnossaan, että on suotavaa, että rakennusta hoidetaan ja se pidetään kunnossa. Rakennukselle voi miettiä uutta käyttötarkoitusta rakennuskulttuurihistorialliset arvot säilyttäen.

Edustussauna on rakennettu 1960-luvulla. Sen on suunnitellut Toivo Korhonen. Mustavalkoinen Pellos -teoksen mukaan se valmistui syksyllä 1964. Se sai nimekseen Urhon Maja sekä maaherra Urho Kiukkaan että presidentti Urho Kekkosen mukaan. Kekkonen vieraili tuolloin toistuvasti Pelloksella.

Maakuntamuseo toteaa, että edustussauna on kulttuurihistoriallisesti ja/tai ympäristön kannalta arvokas rakennus. Sen purkaminen olisi menetys, koska rakennus on oman aikakautensa arkkitehtuurin tyylikäs edustaja.

Tenhunen toteaa, että UPM miettii nyt vaihtoehtojaan.

– Viranomaisten lausuntoja pitää kunnioittaa. Nyt pitää miettiä, mikä on järkevää saunan osalta tehdä. Nyt tiedämme, mikä on mahdollista, Tenhunen sanoo.

Edustussauna sijaitsee Pelloksen tehdasalueen sisällä, joten ulkopuolisille sitä ei voi vuokrata.

– Ainut vaihtoehto on käyttää sitä omaan käyttöön. Tällä hetkellä rakennus on siinä kunnossa, että käyttöä on hankala lisätä, Tenhunen sanoo.

Elina Alanne