Veneilykesästä voi tulla vilkas – veneet lasketaan lauantaina vesille erityisjärjestelyin


Ristiinan satamassa on ollut jo monta päivää vilskettä. Yksi pesee, toinen puunaa, kolmas maalaa ja neljäs vielä hioo.

Meija Hämäläisen vene oli ensin kaksi kesää Päijänteellä, jonka jälkeen sen talvehtimispaikka on ollut Ristiinassa. Kesät vene on Heinäsensaaressa Puumalassa.

 

Touhussa on kyse siitä, että lauantaina veneiden vesillelaskussa voidaan laskea vain kymmeneen. Koronarajoitusten vuoksi saa kokoontua vain kymmenen henkilöä, mikä on aiheuttanut aivan uutta suunnittelua myös Ristiinan Pursiseurassa.

– Siirsimme vesillelaskua jo viikolla, mutta kokoontumisrajoituksen kannalta se viikko ei lopulta mitään muuttanut. Laitamme veneet nyt vesille niin, että rajoitamme ihmismäärää satamassa ja muistamme turvavälit, Pursiseuran kommodori Mika Muikku kertoo.

Satamassa on talvehtinut noin 60 venettä. Osa on jo vesillä, osa saattaa poikkeuskeväänä jäädä kentälle.

 

Alkuviikosta myrskyläläinen Meija Hämäläinen hioi veneensä pohjaa vauhdilla.

– Paikkamaalausta tehdään vähän pohjaan ja pohjatulppa pitää muistaa laittaa. Vesipumppua pitää laittaa ja pestään, siivotaan, tankataan, Hämäläinen luettelee listaa, mitä pitää muistaa.

Veneilijöiltä on toivottu, että lauantaina jokaisen vene on laskukunnossa ilman, että satamassa täytyy oleskella ylimääräistä.

– Valmiina ollaan, ihan varmasti, viisi vuotta veneillyt Hämäläinen toteaa.

Heidän veneensä matkaa Ristiinasta Puumalan mökin rantaan, joten tarvittaessa siivousurakoita voi jatkaa myös siellä.

 

Ismo Lahtisen (oik.) veneessä on kansiremontti. Jussi Tiitinen (selin) ja Jukka Ruonala olivat uusien elementtien nostoapuna.

 

Kannen kunnostus eteni Ismo Lahtisen Caleta-veneessä vauhdikkaasti, kun Jussi Tiitinen ja Jukka Ruonala auttoivat uusien elementtien nostossa.

– Tämähän meni helposti! Minua niin mietitytti näiden nosto. Kun ensimmäistä kertaa tekee, niin moni asia vähän jännittää, Lahtinen myhäili veneensä kannelta.

40 vuotta vanhan veneen takakansi oli osin puuta ja osin lasikuitua, ja se oli tehnyt siitä osin vuotavan ja osin pehmenneen, joten Lahtinen päätti kunnostaa sen kokonaan uudeksi.

– Tämä tulee nyt kokonaan moderneista materiaaleista. Ei se ole valmis vielä lauantaina, mutta kunhan olisi vesitiivis, niin pääsen saareen rantaan tekemään loppuun, Lahtinen kertoi.

 

Kesällä koronarajoitukset näkyvät satamien toiminnassa. Veneilijöiden paljon käyttämien ravintolapalveluiden tilanne on vielä epävarma. Saunoissa ja suihkutiloissa on omat rajoitteensa.

Hartolassa asuva mutta Ristiinasta veneilevä Tiitinen miettii, että saunojen käyttö jää ehkä vähemmälle. Se on monen veneilijän mielestä hieman harmi, koska yhteinen porukka on tärkeä ja mukavaa.

Tiitinen kehaisee erityisesti Ristiinan Pursiseuraa.

– Pursiseura tänne monia vetää venettä pitämään. Porukka on mukavaa ja hommat toimivat.

 

Kommodori Muikku miettii, että korona voi tuoda vesille enemmän liikkujia.

– Veneily on sallittua, koska siinä ei olla tiiviisti. On jo huomattu, että monella on taas enemmän intoa. Vesille pääsee karkuun tilannetta, Muikku sanoo.

Hän jatkaa, että Saimaalle kyllä mahtuu. Vuosiin satamissa ei ole ollut liikaa porukkaa.

– Veneily on kautta Suomen vähentynyt. Isoista retkiveneistä ollaan siirrytty päiväveneilyyn. Toivon mukaan veneily taas nousee. Hienoahan se on siellä olla luonnon kanssa, Muikku sanoo.

Jukka Ruonala aloitti oman veneilykautensa ennätysaikaisin.

– En ole koskaan näin aikaisin aloittanut. Kylmää siellä on kyllä ollut, Ruonala naurahtaa.

Toiveissa on lämmin ja pitkä veneilykesä. Pursiseura perui toukokuulta regatan ja kesäkuun alusta lasten jollaleirin. Sen jälkeen Uudeltamaalta on jo kuulunut, että aluehallintovirastolta on saatu lupa purjehduskisojen järjestämiseen, koska niissä ei ole kyse yleisötapahtumista.

– Se antaa meillekin uskoa, että Saimaallakin tänä kesänä myös kilpaillaan, Muikku sanoo.

Elina Alanne