Kapsäkki sulostuttaa Uikkalaa lauantaisin – Lastuniemet suunnittelevat kesäkahvilan yhteyteen myös pieniä tapahtumia
Ensimmäiset jääkaappi ja pakastin olivat liian pieniä. Eiväthän ne mahtuneet tästä ovesta sisään, nauravat Jani ja Johanna Lastuniemi Monza-asuntovaunun ovella.
Tarpeeksi pienet kylmälaitteet löytyivät lopulta Johannan vanhempien varastosta, ja niin kesäkahvila Kapsäkki oli taas askeleen lähempänä toteutumistaan.
Lastuniemien pop up -kesäkahvila Kapsäkki on ensimmäistä kertaa avoinna Rantapuistossa, eli Uikkalassa, ensi lauantaina 27. kesäkuuta. Tästä lähtien kahvila avautuu aina lauantaisin elokuun loppuun saakka.
– Pop up -kahvilaa saa Suomessa pitää 12 kertaa vuodessa. Meillä on nyt kymmenen kertaa kalenterissa, eli vielä on varaa lopusta vaikka jatkaa kautta, Lastuniemet kertovat.
Kapsäkki on uusioperheen yhteinen harrastus ja unelma, Lastuniemet kuvaavat. Janin ja Johannan lisäksi leipomassa ja kahvilatyössä on mukana Johannan tytär Vilma. Ja toki kaikessa mukana on Kapsäkin luova johtaja, Edit, yhdeksän kuukautta.
– Olemme ajatelleet tämän kesän mennä tällaisella 5+2-mallilla, eli viisi päivää kesälomaa ja kaksi töitä, Jani kertoo.
Toki avausviikolla työtä riittää muinakin päivinä kuin perjantaina ja lauantaina. Lastuniemet halusivat kahvilaan omien leivonnaisten lisäksi laadukkaita paikallisia tuotteita. Kahvit on jo noudettu Kirjalan kahvipaahtimosta ja gelatojäätelöt tilattu Ramin konditoriasta.
Tarjoilussa Lastuniemet haluavat ottaa huomioon myös gluteenittomat ja vegaanit. Jani nauraa, että gluteenittomia muffineita heidän täytyy vielä harjoitella, koska ne eivät meinaa kohota millään.
Avajaislauantai jännittää, koska tarvittavia leivonnaisten määriä on hankala arvioida.
– Meillä on kotiin 200 metriä ja Johannan vanhemmille, jossa leivomme gluteenittomat, vielä lyhyempi matka, joten se helpottaa.
Kapsäkkiin kuuluu olennaisesti myös vanha Tyyne-Volvo. Lastuniemet tykkäävät tehdä päiväretkiä ja toivovat Kapsäkin houkuttavan samanlaisia reissaajia myös Ristiinaan. Omilla retkillään he ovat pyöritelleet kahvila-ajatusta ja maistelleet muiden tuotteita.
Johanna on tällä hetkellä vanhempainvapaalla lähihoitajan työstä Vaarinsaaresta. Varsinais-Suomesta kotoisin oleva Jani on teatteri-ilmaisun ohjaaja ja tekee töitä Porvoossa ja Helsingissä.
– Minä olen siellä Turunmaalla kasvanut ja olen aina tykännyt kohdata ihmisiä ja jutella. Siellä on kuitenkin paljon jähmeämpää kuin täällä, joten se ominaisuus meinasi jo pudota pois. Täällä on ihanaa, kun ihmiset oikeasti haluavat jutella esimerkiksi kaupassa ja muissa palvelutilanteissa, Jani kertoo.
Lastuniemet suunnittelevat, että Kapsäkin yhteydessä voisi järjestää myös erilaisia tapahtumia. Entisessä kotikunnassaan Paraisilla Jani on esimerkiksi ollut mukana järjestämässä elokuvailtoja ulkoilmassa.
Kapsäkillä Lastuniemet myös kuulostelevat, millaiselle toiminnalle Ristiinassa olisi tilausta.
– Unelmoimme kyläolohuoneesta, jossa voisi olla erilaista toimintaa. Olimme kiinnostuneita R-kioskin tilasta, kun kioski lopetti, mutta silloinen omistaja ei suostunut kuin myymään sen. Sitten tuli koronakevät ja kioskihuoneistolla on uusi omistaja, mutta hän oli jo ehtinyt vuokrata sen, Lastuniemet kertovat.
Ennen kaikkea he toivovat Kapsäkin osaltaan tuovan Ristiinaan enemmän iloa ja energiaa.
– Lukion lopettamisen ja muiden takia Ristiinassa on ollut energiat vähän alhaalla. Mutta emme halua vain surkutella, vaan täytyy tehdä jotain. Positiivisuus luo positiivisuutta, Jani sanoo.
Elina Alanne