Akrobatia on nyt trendikästä – Brahen Voimistelijat tekee määrätietoista työtä kohti huippua
Ristiinalainen Brahen Voimistelijat, BraVo on elänyt viitisen vuotta uutta tulemistaan.
Seuran toimintaa alettiin määrätietoisesti kehittää ja kasvattaa. Uuden askeleen siihen antoi Saimaa Stadiumin avautuminen Mikkeliin vuonna 2018.
– Se oli selkeä steppi jäsenmäärissä. Kasvoimme silloin koko toiminnassa, puheenjohtaja Pasi Parviainen kertoo.
Tällä kaudella toiminnassa on noin 200 harrastajaa. Seuran päälajit ovat telinevoimistelu ja akrobatiavoimistelu. Seuran valmentaja toimii päätoimisesti Saila Parviainen.
– Olen aina haaveillut, että saisin tehdä voimisteluvalmennusta ihan työkseni. Montaa päätoimista valmentajaa ei ole vieläkään tässä maassa.
Parviaiset perustivat BraVon vuonna 2004 Ristiinaan. Toiminta on vuosien varrella ollut eri tasoilla jo pariskunnan omista elämäntilanteistakin johtuen.
He kertovat, että nyt seuran tilanne on hyvä. Hallituksessa ja muutenkin seurassa on aktiivista porukkaa ja ohjaajiakin on tarpeeksi.
– Toimintaa on ollut nyt sen aikaa, että omia kasvatteja on siirtynyt ohjaajiksi, Pasi Parviainen sanoo.
Seura haluaa edelleen vahvasti kehittyä. Vuoden verran on tehty työtä, että BraVo saisi Olympiakomitean Tähtimerkin. Tähtiseura-ohjelmassa pitää täyttää tietyt kriteerit laadun osalta.
– Monelta kannalta on pitänyt huomioida, että sekä talous, johtaminen että valmennus on hyvällä tolalla, Pasi Parviainen kertoo.
Joulukuussa BraVo järjestää Mikkelissä akrobatiavoimistelun SM-kisat, jotka siirtyivät koronan vuoksi keväältä.
Mikkelissä toimii myös Voimisteluseura Sirius ry. Sen lajeina ovat rytminen voimistelu ja akrobatiavoimistelu. Myös Siriuksen harrastajamäärät ovat viime vuosina olleet kasvussa.
– Voimistelun nousu on koko Suomen juttu. Uutena lajina akrobatia on trendikäs. Se on lähellä parkouria, joka on jo aiemmin ollut nousussa, Pasi kertoo.
Pasi Parviaisen oma tausta on jääkiekossa ja sen valmentamisessa. Hän kertoo siinä saavuttaneensa tietyn rajan, jossa tuntui, että nyt on tullut tehtyä riittävästi tätä.
– Minua on aina kiehtonut taitovalmennus. Voimistelussa kiehtoo, että mitä ihminen pystyykään tekemään.
Saila Parviaiselle voimistelu on ollut elämäntapa lapsesta asti.
– On todella kiinnostavaa, miten voimistelussakin näkyy jokaisen oma persoona ja milloin on herkkyys oppia mikäkin taito. Lajeissa vaaditaan suorituspuhtautta mutta silti samat liikkeet ovat erilaisia persoonasta riippuen, Saila miettii.
BraVon tavoitteena on kasvattaa myös kilpaurheilijoita. Mukana halutaan pitää kuitenkin myös harrastajat.
– Toivottavasti pystytään antamaan lapsille halua liikkua ja pitää itsestä huolta, Saila sanoo.
Voimistellessa kehittyy kehonhallinta ja liikkuvuus, joista on hyötyä missä tahansa liikunnasta. Parviaiset näkevät, että tavoitteellisesta harrastamisesta saa myös hyviä eväitä elämään yleensä.
– Lapset oppivat sitoutumista. Ja sitä, että asetetaan jokin tavoite, jonka eteen pitää tehdä töitä ja matkalla tulee onnistumisia ja epäonnistumisia, Pasi Parviainen sanoo.
BraVon kausi starttasi viime viikonloppuna Ristiinassa järjestetyillä leiripäivillä. Mukana oli 17 lasta, mikä koronan vuoksi oli vähemmän kuin yleensä.
Pysyykö BraVo ristiinalaisena, kun iso osa harjoituksista on nykyään muualla?
– Todellakin! Ristiinalaisuus on meille iso arvo, vaikka ei me sitä ylenpalttisesti huudella. Saimaa Stadiumilla on vaan harjoitteluolosuhteet kunnossa. Niin kuin pitää olla, jos esimerkiksi telinevoimistelussa haluaa pitkälle, Parviaiset toteavat.
Ristiinassa BraVolla on sunnuntaisin voimistelukoulu 5–6-vuotiaille sekä harrasteakron ryhmä.
Elina Alanne