Ristiina saa oman Reko-renkaan – tuottaja, ilmoittaudu nyt mukaan!
Ristiinaan puuhataan omaa Reko-rengasta.
Rekossa kuluttajat tilaavat ja ostavat ruokaa suoraan tuottajilta. Tilaukset tehdään ennakkoon Facebookissa ja Reko-jako järjestetään aina tiettynä päivänä.
Ristiinan rengasta on perustamassa Mäntyharjun Rekossa toimivia tuottajia. Pertunmaalainen Heidi Seppälä kokoaa jo asiasta kiinnostuneita tuottajia. Mukaan kaivataan erityisesti ristiinalaisia.
– Reko on tosi hyvä väylä pientuottajille saada lisätienestiä. Olen itse mukana myös Hartola–Joutsa–Luhanka-rekoissa ja sinnekin kannattaa taloudellisesti esimerkiksi minun lähteä. Ristiinahan on isompi paikkakunta, joten me tuottajat olemme innokkaina tulossa sinne, Seppälä kertoo.
Sekä Mäntyharjun että Mikkelin Reko-renkaissa on tuottajia ja ostajia myös Ristiinasta, joten nyt mahdollisuus tulee lähemmäs.
Reko-renkaat toimivat suljetuissa Facebook-ryhmissä. Ristiinan ryhmä perustetaan pian. Rekoissa toimitaan aina niin, että tuottajien pitää ensin olla yhteydessä renkaan ylläpitäjiin ennen kuin he asettavat tuotteitaan tarjolle. Reko ei ole jälleenmyyjille.
– Rekon perusperiaate on, että myydään lähellä tuotettua tai itse kasvatettua. Esimerkiksi kotileipureiden pitää tehdä tuotteet lähellä tuotetuista jauhoista.
Seppälä toteaa, että renkaissa säännöt myös hieman vaihtelevat. Ristiinan sääntöjä ei ole vielä tehty.
– Esimerkiksi Mikkelissä ei saa myydä hapankaalia, jos on ostanut sen kaalin. Mäntyharjussa se taas onnistuu. Kalajalosteille on myös eri renkaissa erilaisia sääntöjä. Minä ajattelen, että tärkeintä on, että raaka-aineet on lähellä Suomessa tuotettuja.
Seppälän oma tuote ovat hapanjuurileivät.
– Enhän minäkään voi itse viljaa kasvattaa ja jauhaa, Seppälä kuvaa sitä, että säännöistä pyritään tekemään maalaisjärkiset.
Ristiinan ensimmäinen Reko-päivä on 21.12 kello 18. Jakopaikkana on Rantapuisto. Jatkossa Reko on torstaisin kello 18. Talven aikana jakopäivä on todennäköisesti kerran kuussa ja keväästä alkaen, kun vapaa-ajan asukkaatkin saapuvat, joka toinen viikko.
Rekon asiakkaiden pitää itse hakeutua Facebook-ryhmään. Sinne ei siis saa liittää eikä kutsua kavereitaan. Tällä pyritään siihen, että ryhmässä on vain henkilöitä, joita asia oikeasti kiinnostaa.
– Kaikkihan ei ole Facebookissa, joten olen miettinyt myös, että tuottajalistat olisivat jossain paikassa Ristiinassa ja tilauksia voisi tehdä myös soittamalla, Seppälä kertoo.
Elina Alanne
Rekosta kiinnostuneet tuottajat voivat olla yhteydessä Heidi Seppälään sähköpostitse hete78@gmail.com, puh. 045 8938399.
Asiakkaille Facebook-ryhmästä tiedotetaan myöhemmin.
Näin Reko-rengas toimii
Tuottajan pitää kertoa Facebook-ryhmässä perusasiat omasta toiminnastaan.
Ennen Reko-jakopäivää tuottajat avaavat ryhmässä oman tarjontansa, hinnat ja maksutavat.
Ostajat tilaavat haluamansa tuotteet ja sitoutuvat lunastamaan tuotteet sovittuna ajankohtana.
Ostaja voi itse päättää, milloin osallistuu, eli jokaisella kerralla ei tarvitse tilata.
Tuottaja on itse vastuussa kaikista viranomaisvelvoitteista, hygieniasäädöksistä, veroista ja maksuista.
Reko-nimi tulee sanoista Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista.
Ryhmät toimivat vapaaehtoisvoimin ja sen ylläpitäjät eivät saa työstään palkkiota.