Sotakoulun laajennus rakennetaan tänä vuonna – Sprengtportenista etsitään nyt uusia historiatietoja


Ristiinan Brahelinnan sotakoulua viedään nyt eteenpäin uuden hankkeen alla.

 

Riitta Väänänen, Jouko Nousiainen, Rauni Freyberg ja Kirsi Olkkonen tutustuivat torstaina sotakoulun tämän hetkiseen tilanteeseen. Kuvan huoneeseen tulee Sprengtporteniin keskittyvä näyttely.

 

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin hankkeen tarkoitus on kehittää tutkittuun historiatietoon sekä Suomen ja Venäjän yhteiseen kulttuurinperintöön perustuvia vastuullisia matkailutuotteita ja -palveluja yrityksille Etelä-Savossa sekä Viipurin ja Leningradin alueilla Venäjällä.

Hankkeen yksi kantava idea perustuu Yrjö Maunu Sprengtportenin (17401819) henkilöön. Ensimmäisessä vaiheessa tehdään tutkimustyötä Suomen ja Venäjän arkistoissa ja kirjastoissa, kehitetään matkailutuotteita ja -palveluja sekä luodaan virtuaalinen museo.

– Sprengtportenista löytyy varmasti myös uutta ja kiinnostavaa tietoa. Tietoa etsii sekä Venäjällä että Suomessa useampi tutkija. Varsinkin Venäjällä on vielä tutkimattomia arkistoja, tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen Ruralia-instituutista kertoo.

Historiaa voidaan hyödyntää matkailupalvelujen tarinallistamisessa. Tämän vuoden syksyllä järjestetään ensimmäinen tutkimusseminaari, jossa löydettyjä asioita esitellään.

 

Projektipäällikkö Inna Kopoteva Ruralia-instituutista kertoo, että hankkeen toisessa vaiheessa rakennetaan ja kunnostetaan sotakoulua, jonne tehdään Sprengtporteniin keskittyvä näyttelyhuone. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 900 000 euroa.

– Tästä noin 250 000 euroa on budjetoitu sotakouluun, eli koko rakennusta ei tässä hankkeessa voida uudistaa. Osa summasta on kaupungin omarahoitusosuutta, Kopoteva kertoo.

Eversti Sprengtporten perusti nykyisin sotakouluksi kutsuttuun rakennukseen vuonna 1777 Suomen ensimmäisen upseerikoulun, jonka toiminta jatkui kolme vuotta.

 

Ristiina-seuran puheenjohtaja Jari Valkonen iloitsee, että alkaneen hankkeen turvin sotakoululla päästään rakentamistöissä taas rivakammin eteenpäin.

Valkonen ja hankkeessa Mikkelin kaupungin tilakeskuksen edustajana oleva Riitta Väänänen miettivät, että Venäjän puolen rahoitusasioiden viivästyminen aiheutti asioissa noin vuoden siirtymän.

– Nyt toivottavasti päästään taas eteenpäin, Valkonen toteaa.

Hankerahoituksella sotakoulurakennukseen rakennetaan jo tänä vuonna pieni laajennusosa, johon tulee uusi sisäänkäynti ja wc-tilat.

– Hankerahalla tehdään myös vanhemman pään entisöintiä. Muu osa rakennuksesta etenee kaupungin ja ristiinalaisten yhteistyöllä aina määrärahojen puitteissa. Tälle vuodelle on taas 50 000 euroa rahaa, Väänänen selventää.

 

Kopoteva toteaa, että tässä hankkeessa erityistä on se, että nuoret ovat sekä sen kohderyhmää että toteuttajia. Nuoret ovat mukana sekä Suomessa että Venäjällä ja heille on tarkoitus järjestää esimerkiksi tiede- ja yrittäjyysteemaiset leirit.

– Esimerkiksi Esedun matkailualan opiskelijat ovat mukana. Alusta alkaen mukaan otetaan myös paikalliset yritykset. Opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa yhdessä he voivat lähteä kehittämään omia tuotteitaan.

Erityistä on myös se, että ensin tutkijat tutkivat aikakautta Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä, jonka jälkeen alkaa matkailupalveluiden kehittäminen.

Esimerkkinä Kopoteva kertoo, että tutkijat etsivät ensin, missä on esimerkiksi Sprengtporteniin liittyviä mielenkiintoisia paikkoja. Näiden perusteella kehitetään matkailutuote Pietari–Viipuri–Mikkeli-alueelle. Paikalliset yritykset voivat muotoilla matkailijoille oman palvelunsa.

– Se voi olla vaikka jokin ruokatuote, eli historiallinen resepti kahvilassa tai ravintolassa. Yrityksen näkökulmasta kyseessä ei välttämättä ole mitkään valtavan isot asiat vaan asiaa voi katsoa jokainen omasta näkökulmastaan.

Venäjällä hankkeessa on tarkoitus toteuttaa kolme historiallista työpajaa sekä historiallinen näyttely.

Elina Alanne

 

Sprengtporten-hanke

Kestävä kansainvälinen historiamatkailu. Kustaa III – Sprengtporten – Katariina II -hanke käynnistyi 1.11.2020 ja sen kesto on kaksi vuotta.

Rahoitus tulee Kaakkois-Suomi-Venäjä CBC 2014–2020 -ohjelmasta, jota rahoittavat Euroopan Unioni, Venäjän Federaatio ja Suomen Tasavalta.

Hanketta hallinnoi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti partnereinaan Mikkelin kaupunki, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, Viipurin piirikunnan aluehallinto, Viipurin kaupunki, Viipurin alueen yritysten tukikeskus ja Leningradin alueen kauppa- ja teollisuuskamari.

 

Viime vuoden aikana sotakoulussa kunnostettiin muun muassa yläpohjaa ja asennettiin sähköjä. Rakennus sai myös kaksi ilmalämpöpumppua. Pihan puolelle , eli rakennuksen toiselle puolelle kuvaussuunnasta katsoen, tulevan laajennusosan rakentaminen alkaa keväällä. Sen koko on 50 neliötä.

 

Tilaa uudistunut Ristiinalainen! Nyt ensimmäinen kuukausi maksutta. Tee tilaus verkkolehdestä täällä ja paperilehdestä täällä!