Uni, ravitsemus ja liikunta kuntoon – Etelä-Savossa halutaan parantaa myös työttömien työkykyisyyttä
Essoten aloittama elintapaohjaus laajeni myös uuteen hankkeeseen.
Hyvinvointi kuuluu kaikille. Se ei ole vain hyvätuloisten ominaisuus. Näin pohtii hankepäällikkö Teemu Ripatti, joka vetää nyt Etelä-Savon sote-uudistuksessa hanketta, jossa kehitetään parasta mallia parantaa ihmisten työkykyisyyttä.
Työkykyä ja kumppanuutta sote-keskuksesta! -hankkeen kohderyhmää ovat työttömät, osatyökykyiset, vammaiset ja kuntoutujat.
– Työtön saa ammattilaistiimin tuekseen ja yksi osa tiimissä ovat elintapaohjaajat, Ripatti selventää.
Ripatti kertoo, että uusi hanke on vasta aivan alussa, joten esimerkiksi tarkkoja polkuja asiakkaan ohjautumisesta palveluun ei ole vielä luotu.
– Mutta tarve tiedetään. Työttömän palvelupolku on pirstaleinen ja työkykyyn liittyvät asiat ovat todella olennaisia työllistymisessä.
Elintapaohjaaja Susanna Lempinen pohtii, että monen työttömän kanssa etsitään varmasti myös päivärytmiä.
– Peliongelmaisilla on rytmi sekaisin, eli he valvovat yöt ja nukkuvat päivät, Lempinen toteaa.
Essotessa on tehty jo muutamia vuosia elintapaohjausta. Kokemukset ovat olleet hyviä. Työttömiin keskittyvän hankkeen lisäksi myös peruspalvelu säilyy.
– Meidän saamissamme palautteissa korostuu henkisen tuen merkitys, eli ihmiset kiittävät sitä, että heillä on ollut vierellä kulkija ja tsemppaaja, elintapaohjaaja Maija Laukniemi kertoo.
Elintapaohjauksessa elämän osa-alueita laitetaan kuntoon jokaisen kanssa henkilökohtaisesti. Asialla on iso merkitys yksilölle itselleen mutta myös koko yhteiskunnalle.
– Nyt laitamme paljon rahaa sairauksien hoitoon, Ripatti toteaa.
Elina Alanne
Lue myös, mitä oivalluksia ristiinalainen Tiina Kainulainen sai elintapaohjauksessa.
Tilaa uudistunut Ristiinalainen! Tee tilaus verkkolehdestä täällä ja paperilehdestä täällä!