”Se on nyt vaan yritettävä sompailla” – ristiinalaisravintolat valmistautuvat taas myymään ruokaa vain ulos


Tulevina viikkoina ravintolat todennäköisesti saavat myydä tuotteita vain mukaan. 

 

Kahvila-ravintola Saimaa möi kevään sulkutilan aikana ruokaa mukaan. Toimintatavat saatiin silloin asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa viilattua toimiviksi. Tällä viikolla ravintoloissa on vielä saanut ruokailla.

 

Töissä ollaan ja tuotteita saa mukaan. Hommat toimivat, koska viimeisten kuukausien aikana on opittu monta juttua. Näin voisi tiivistää Ristiinalaisen tavoittamien kylän ravintolayrittäjien viestin tulevista viikoista, joina ravitsemusliikkeet todennäköisesti saavat myydä ruokaa vain mukaan.

Alkuviikosta moni asia oli yrittäjillä kuitenkin vielä lopullisesti päättämättä. Ihan ymmärrettävästi näin, koska valtiovallan tasollakaan asioita ei oltu vielä päätetty.

 

Viime keväänä ravintolasulun aikaan Kahvila-ravintola Saimaa sai hyvää oppia take away -ruuan myynnistä.

– Silloin löysimme hyvän sabluunan, eli lounasta saa arkisin ja kaikkia valikoimamme ruokia koko ajan. Suosittelemme tilausta etukäteen soittamalla mutta saa tulla paikankin päälle, yrittäjä Virpi Trygg kertoo.

Saimaa kuljettaa todennäköisesti ruokaa myös kotiin lounasaikaan.

Trygg toteaa, että hyviä toimintatapoja hiottiin sekä asiakkaiden että henkilökunnan kanssa keväällä.

– Asiakkaat suhtautuivat hyvin ja erityisesti henkilökunnalle pitää antaa kiitosta, että kaikkea ei tarvinnut itse pähkäillä.

Saimaa sai keväällä ely-keskuksen kehittämisrahaa ja tuo hanke on edelleen kesken. Trygg kertoo, että ainakin alkuun hän pystyy pitämään henkilökunnan töissä tulevan sulun aikana.

– Varmaan talvilomia pidetään tässä pois. Viikkojen aikana katsotaan, mikä on tilanne. Kaikki varmasti toivoisivat, että pian päästäisiin lähes normaaliin mutta luulen, että koronatilanne jatkuu koko vuoden.

 

Ravintola Martta oli keväällä osittain kiinni mutta tulevina viikkoina asiakkaita palvellaan joka päivä. Lounasta ja muita ruokia voi hakea mukaan ja myös kotiinkuljetuspalvelun laajentaminen on suunnitteilla.

– Aukioloajat eivät ole ihan samat, eli ne kannattaa tarkistaa. Pihamyymälän laitamme taas toimimaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, yrittäjä Maria Muinonen kertoo.

Muinonen miettii, että keväällä he, eikä varmasti moni muukaan, tajunnut, miten pitkä juttu koronasta tulisikaan.

– Nyt take away -ruoka on tullut jäädäkseen.

Muinonen kertoo, että heidän on pakko lomauttaa osa henkilöstöstä. Kesätyöntekijät yritykseen on jo palkattu, joten Muinonen toivoo, että kesällä saataisiin toimia mahdollisimman normaalisti.

– Nyt ollaan sillä ajatuksella, että kesällä saadaan toimia normaalisti. Jos ei, niin otetaan käyttöön taas uusia suunnitelmia. Nyt ei olla enää suunnitelmassa B, vaan taidetaan mennä jo Z-kirjaimessa asti, Muinonen nauraa.

 

Keväällä Wanha Vossikka oli pari kuukautta kokonaan kiinni. Ensi viikosta alkaen Saara Hiltunen tekee ruokia ja leivonnaisia mukaan otettavaksi.

 

Kokonaan kevään sulun aikana olivat kiinni Wanha Vossikka ja Sataman Valot. Nyt molemmat jatkavat ruuan ulosmyynnillä.

– Lounaslistan mukaisesti teen ruokaa. Kello 15 asti voi lounasta ja leivonnaisia noutaa mukaan, ja sen jälkeen muitakin ruokia. Yksin kun tässä olen, niin lounasaikaan en ehdi muita ruokia tehdä, Wanhan Vossikan yrittäjä Saara Hiltunen kertoo.

Hiltunen toteaa muiden yrittäjien tapaan, että tulevasta sulusta tiedottaminen on ollut nyt todella huonoa.

– Lehdestä luin, ettei terassillakaan saa olla. Se on nyt vaan yritettävä sompailla, Hiltunen toteaa.

 

Sataman Valojen yrittäjä Ville Seitomaa kertoo tiistaina, että ravintolan aukioloaikoja ei ole vielä tarkasti päätetty.

– Torstaista sunnuntaihin mennään ruuan ulosmyynnillä. Aika on iltapäiväpainotteinen mutta tarkkaa aikaa en ole vielä päättänyt.

Seitomaa kertoo, että ravintolassa on ollut hänen lisäkseen nyt yksi ihminen töissä ja kolme henkilökunnasta on ollut lomautettuna.

– Nyt on varmaan kaikki lomautuksella. Sitä on vielä katsottava, olisiko meitä viikonlopuissa kaksi. Ruuan kotiinkuljetus vaatisi kaksi tekijää, Seitomaa pohtii.

Sataman Valojen ja kaikkien muidenkin ravintoloiden aukioloajat ja palvelut kannattaa tarkistaa yritysten Facebookista ja internetsivuilta.

Maria Muinonen esittää haastattelun lopuksi vielä vetoomuksen ihan kaikkien ristiinalaisten yrittäjien puolesta.

– Käytetään nyt kaikkia paikallisia palveluja! Jokainen yritys tekee parhaansa, että se olisi turvallista sekä rajusti töitä sen eteen, että pyörät pyörivät. Paikallisten tukeminen ei ole vain yrittäjien säilymistä vaan koko paikkakunnan palveluiden ja työpaikkojen pysymistä.

Elina Alanne