Akvarellioppia etänä – Leila Luoto kannustaa hyppäämään huipputaiteilijoiden opetettavaksi
Luodon töitä on esillä Ristiinan kirjastossa.
Kun on nyhertäjä, niin onkin hirveän vaikea löytää rento ja vapaa tapa maalata. Näin pohtii Leila Luoto, jonka akvarelleja on parhaillaan esillä Ristiinan kirjastossa. Espoossa asuvalla Ristiinan kesäasukkaalla on aiemmin ollut kirjastossa näyttely kiinalaisista tussimaalauksista.
– Kiinalainen tussimaalaus on hyvin kurinalaista ja pikkutarkkaa. Se sopii minun luonteelleni hyvin, Luoto kertoo.
Hän oli kuitenkin jo vuosia haaveillut myös akvarellin opettelemisesta. Käänne tapahtui vuonna 2019, kun Espoon työväenopisto lopetti kiinalaisen tussimaalauksen jatkokurssin, jolla Luoto oli käynyt vuosia.
– Onnistuin löytämään muutaman opettajan, joiden tyyli miellytti minua. Olen osallistunut useille nettikursseille sekä netistä löytyviin ilmaisiin demoihin. Viimeisen vuoden olen maalannut joka päivä.
Luoto kertoo, että hän haluaisi oppia maalaamaan vapaammin mutta näyttelyssä esillä olevat työt ovat lopulta nekin aika kurinalaisia.
– Maalatessa ei aina kaikki onnistu mutta on kiva yrittää. Vanhempia teoksiani katselemalla huomaan, että kehitystä on tapahtunut.
Luoto kehuu, että internetin etäkurssit ovat todella hyviä. Oman työpöydän äärestä pääsee huipputaiteilijoiden oppiin. Luoto on pitänyt erityisesti Konstantin Sterkhovin ja Irina Rebnitskayan opetuksesta.
– Heidän tyylinsä maalata on niin huikean hieno, että haluan oppia tekemään samalla lailla.
Luoto kannustaa muitakin osallistumaan maalaamisen verkkokursseille.
– Varsinkin jos on jo vähän kokemusta, niin varmasti pystyy asian omaksumaan. Opettajilta saa myös palautetta.
Joillakin kursseilla osanottajat näyttävät tietokoneen ruudulla omat työnsä tunnin lopussa ja opettaja kommentoi niitä. Toisilla kursseilla töiden kuvat lähetetään sähköpostitse opettajalle, joka antaa palautteen seuraavan tunnin alussa tai kirjallisena sähköpostitse.
Kurssille osallistuminen ei ole myöskään vain yksinäistä puurtamista. Maalaustunnin aikana nettiyhteyden välityksellä myös keskustellaan muiden kanssa.
– Usein on perustettu myös osallistujien Whatsapp-keskusteluryhmä, jossa on sitten jatkettu keskustelua ohjausten jälkeenkin.
Etäkursseissa on sekin hyvä puoli, että niille Luoto on voinut osallistua mistä tahansa.
– Maalausvälineet ovat aina mukana, koska kurssit pyörivät. Lauantaisin on myös usein ilmaisia demoja, joihin olen osallistunut. Itselleni ennestään tuntemattomat, kuuluisat taidemaalarit esittelevät omia tyylejään. On kiva yrittää pysyä taiteilijan tahdissa ja maalata samalla tavalla.
Luoto toteaa, että akvarellimaalaus on hänen loppuelämänsä harrastus. Hän on myös Suomen Jalokiviharrastajain yhdistyksen aktiivinen jäsen.
– Tykkään hioa kiviä ja tehdä hopeatöitä. Meillä on hienot harrastustilat Helsingissä. Toivottavasti pääsemme sinne taas pian kokoontumaan.
Ristiinan näyttelyssä esillä olevat työt Luoto on maalannut valokuvien tai opettajien mallista. Hänen tavoitteenaan on oppia maalaamaan luontoa, ilman valokuvamallia.
– Tavoitteenani on uskaltautua ulos maalaamaan. Siinä on haasteena saada mukaan kaikki tarvittava materiaali – värit, vedet, alustat, siveltimet, Luoto tuumaa.
Elina Alanne
Näyttely on Ristiinan kirjastossa esillä 27. elokuuta asti aina kirjaston ollessa avoinna.