Uusi rehtori, monta uutta opettajaa ja mylläys luokkahuoneissa – Ristiinan yhtenäiskoulun syksyssä muutosten suma


Ristiinan yhtenäiskoulussa tapahtui monta mylläystä mutta koulutyötä ne eivät muuttaneet.  

 

Peruskoulun käytössä on Ristiinassa nyt lukiolta jääneet tilat. Minna Hämäläinen ja Laura Savander istuvat toisen kerroksen aulatilassa.

 

Koulun imu. Ristiinan yhtenäiskoulun rehtori Laura Savander kuvailee, kuinka sekä opettajat että oppilaat saapuvat elokuussa kouluun täynnä puhtia.

– Sen jälkeen syksyn imu vie mennessään, Savander sanoo.

Ristiinassa kouluvuoteen lähdettiin toisaalta monen muutoksen keskellä mutta toisaalta niin kovin tutusti. Savander ja apulaisjohtaja Minna Hämäläinen kuvaavat, että varsinkin lapset solahtivat esimerkiksi muuttuneisiin luokkahuoneisiin hyvin nopeasti ja mutkattomasti.

Mylläyksiä koululla on tehty, jotta nuorisotila ja kirjasto voivat muuttaa koululle. Koulun aikuisten arkeen muutos oli, että pitkäaikainen rehtori Matti Hämäläinen jäi ensin lomalle ja syyskuun alussa eläkkeelle.

Valintamenettelyn kautta uudeksi rehtoriksi valittiin Savander ja hänen aiemmin hoitamaansa pestiin Hämäläinen.

– Apulaisjohtajan pesti on luottamustoiminen, eli hänet valitaan henkilökunnan keskuudesta. Jo keväällä Matin kanssa kysyimme Minnaa ja hän suostui. Hänellä on siis nyt kotitalousopettajan työn lisäksi myös koulun hallinnollisia hommia, Savander selventää.

Savander jatkaa myös Suomenniemen koulun rehtorina.

– Vähän haikein mielin toisaalta olemme, koska Matti on iso hahmo pois koulun arjesta. Muutaman kerran olemme turvautuneet hänen asiantuntijuuteensa.

 

Samaan aikaan koulun opettajistossa tapahtui melko paljon muutoksia. Johtajakaksikko toteaa tähän olevan monia eri syitä.

– Siellä on perhevapaita ja muita henkilökohtaisia syitä. Eli ihmisille tapahtui ihania asioita, Savander sanoo.

Osittain asiassa on myös lukion lakkauttamispäätöksen kaikuja. Yläkoulun aineenopettajissa on vaihtuvuutta, koska ilman lukiota Ristiinassa opetustuntimäärä jää pienemmäksi. Savander ja Hämäläinen miettivät, että yksi heidän tulevaisuuden tärkeimmistä tehtävistä on saada laadukas aineenopetus pysymään Ristiinassa.

– Kaikkia ammattilaisia tarvitaan, eli laadukasta luokanopetusta ja aineenopetusta, Savander sanoo.

Hämäläinen pohtii, että Ristiinan yhtenäiskoulu on tavallaan iso yksikkö mutta tavallaan siellä pätee monet pienen koulun haasteet.

– Esimerkiksi valinnaisaineita mietin, että mitä siihen voisi kehittää, että oppilailla olisi oikeasti valinnan mahdollisuutta. Eikä niin, että heidän täytyy valita kahdesta vaihtoehdosta, Hämäläinen sanoo.

Yrittäjyyskasvatuksessa koulu on jo tehnyt vahvasti yhteistyötä ristiinalaisten yritysten kanssa monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Hämäläinen miettiikin, että muutenkin kouluarki voisi olla näkyvämpi osa Ristiinaa.

 

Koululla odotetaan jo innoissaan nuorisotilan ja kirjaston siirtymistä samaan rakennukseen. Haastatteluhetkellä ei vielä tiedetty, että kirjaston remontti lykkääntyy.

– Meillä on ollut mielettömän hyvää kirjastoyhteistyötä jo nyt ja se varmasti jatkossa vain kehittyy. Lisäksi joustavan perusopetuksen ja nuorisotyön yhteistyö varmasti tiivistyy jo siksi, että jopo toimii päivisin nuorisotilassa, Savander sanoo.

 

Yksi muutos Ristiinassa oli tänä syksynä, että koulussa alkoi työskennellä koulunuorisotyöntekijä Viivi Utulahti. Hänen tehtävänään on muun muassa vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta ja ehkäistä koulupoissaoloja.

– Osaltaan tällä päästään myös paremmin kiinni koronan jälki-ilmiöihin. Monilla on ahdistusta, Savander kertoo.

Yksi koko Mikkelin perusopetuksen painopistealueista on tunne- ja vuorovaikutustaidot, joten näihin panostetaan myös Ristiinassa. Lisäksi Ristiina on yhdessä Urpolan koulun ja Tikanpellon päiväkodin kanssa mukana hankkeessa, jossa luodaan mallia perusopetuksen ja lastensuojelun parempaan yhteistyöhön.

– Monesti perhe kuormittuu, kun asiakkuustahoja on monta. Tässä hankkeessa selvitetään, mitä asioita voisi perheen suostumuksella siirtyä ammattilaiselta toiselle. Lisäksi selkeytetään sitä, että lastensuojelu tietää, miten koulussa toimitaan ja koulussa tiedetään lastensuojelun käytännöt, Savander ja Hämäläinen kertovat.

Koulun johtajakaksikko kiittää, että koulun oppilashuoltoporukka toimii hyvin. Perheille ja lapsille tutut kuraattori Tiina Teinilä-Pitkänen, perheohjaaja Sari Torn ja koulupsykologi Nelli Puronvarsi jatkavat töitään. Kouluterveydenhoitaja vaihtuu syksyllä.

Elina Alanne