Ristiinan päiväkotikiinteistön korjauskustannukset selvitettiin – hankeryhmä edelleen uudisrakennuksen kannalla


 Päiväkotiratkaisu on taas päätöksenteossa. 

 

Ristiinan päiväkodin päärakennukset siirrettiin ryhmät pois sisäilmaongelmien vuoksi.

 

Ristiinan päiväkoti esitetään toteutettavaksi kevytrakenteisena uudisrakennuksena. Sen päivitetty kustannusarvio on 2,63 miljoonaa euroa.

Kaupunkikehityslautakunta palautti Ristiinan päiväkotiratkaisun uudelleen valmisteltavaksi tammikuussa. Se halusi vielä uudet laskelmat eri vaihtoehdoista, kuten nykyisen päärakennuksen peruskorjauksesta. Lautakunta saa päivitetyn hankesuunnitelman päätettäväkseen 22. maaliskuuta.

Lautakunnalle esitetään, että se esittää kaupunginhallitukselle, että nykyistä päiväkotirakennusta ei peruskorjata. Hankkeen päivitetyn kustannusarvion mukaan päiväkotirakennuksen peruskorjaus tulisi liian kalliiksi, esittelytekstissä todetaan. Päärakennuksessa vuonna 2020 tehdyissä tutkimuksissa siinä todettiin olevan lukuisia ongelmia. Rakennuksen kunnostus- ja muutostöiden kokonaiskustannukset ovat noin 3,5 miljoonaa euroa.

Ristiinan päiväkotihankkeelle oli varattu talousarviossa 2021 yhteensä 2,3 miljoonaa euroa vuosille 2022–2023.

 

Uusi päiväkotirakennus tulisi nykyisten rakennusten lähelle. Entinen asuntolarakennus purettaisiin. Kuvakaappaus hankesuunnitelmasta.

 

Kevytrakenteinen päiväkoti tarkoittaisi Ristiinaan valmiista tilaelementeistä (suurelementit) koostuvaa alle 1200 kerrosneliön päiväkotia, joka ei vaadi väestönsuojaa. Rakennus täyttää pysyvän rakennuksen määräykset. Investointina kustannusarvio on 2,2 miljoonaa euroa ja vuokrattuna 1,25 miljoonaa euroa / 5 vuotta, esittelytekstissä todetaan. Teknisten liittymien, lämmitysjärjestelmän, piha-alueiden rakentamisen ja entisen asuntolarakennuksen purkukustannukset ovat lisäksi 430 000 euroa.

Uudisrakennus sijoittuisi nykyisen päiväkodin alueelle. Esittelyssä kerrotaan, että kevytrakenteinen päiväkoti mahdollistaa nopealla aikataululla toimimisen ja rakennustöiden painottamisen kuiviin tehdastiloihin, jolloin kohteessa tehtävä työmaa-aika jää lyhyemmäksi kuin paikalla rakentaminen.

 

Kaupunkikehityslautakunta halusi tammikuussa myös, että Mikkelin kaupungin omistuksessa olevat kiinteistöt Ristiinassa selvitetään, jos näissä olisi sellaista, mihin päiväkoti voisi sijoittua. Päiväkotitoimintaan soveltuvaa kiinteistöä ei löytynyt. Kaikkien vaihtoehtojen kohdalla joko tontin tai rakennuksen koko, sijainti tai toiminnallisuus rajaavat kiinteistöjen käyttömahdollisuuden 100–157 lapsen päiväkodiksi.

Hankeryhmä selvitti muun muassa nykyisen kirjastorakennuksen, entisen nuorisotalon, koulukiinteistön, entisen kunnantalon ja terveyskeskuksen mahdollisuuksia päiväkodiksi. Lisäksi selvityksessä oli yksityinen kiinteistö osoitteessa Kaisa Pöyryntie 1.

Elina Alanne