Kaupunki on poistamassa monta uimarantaa – Löydön ja Suomenniemen Koulurannan lisäksi listalla myös legendaariset Kaihu ja Pankala


Jopa 14 uimarannan välineistö, eli esimerkiksi uimakopit ja laiturit, vietäisiin pois. 

 

Löydön uimarannalla on myös kyläseuran rakentamia rakennuksia.

 

Mikkeli kaupunki supistaa virallista uimarantaverkostoa taloustilanteen vuoksi. Kaupunkikehityslautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tiistaina 3. toukokuuta. Mikkelin kaupungilla on vuoden 2022 alussa virallisia uimarantoja 29 kappaletta. Lautakunnalle esitetään, että 14 uimarantaa poistettaisiin virallisista kaupungin ylläpitämistä uimarannoista.

Poistettavissa uimarannoissa ovat muun muassa kaupunkialueen tunnetut uimarannat Kaihu ja Pankala. Ristiinasta poistettaisiin virallisen uimarannan status Löydön uimarannalta ja Suomenniemeltä Koulurannan uimarannalta.

 

Esittelytekstissä todetaan, että virallisen uimarannan poistaminen listalta tarkoittaa uimarannan ylläpidon lopettamista ja välineistön, varusteiden sekä opasteiden poistamista. Uimarannoilta poistetaan opasteet, laiturit ja hyppytornit, pukukopit, käymälät ja kaikki rakenteet. Rannalta ei myöskään oteta uimavesinäytteitä eikä tehdä turvallisuutta takaavia sukelluksia.

Poistetut uimarannat säilyvät edelleen rantoina, joissa voi käydä jokamiehenoikeudella uimassa.

 

Esittelyssä kerrotaan taloudesta, että Mikkelin kaupungin käyttötalousbudjetissa vuodelle 2022 on varattu uimarantojen ylläpitoon 113 500 euron määräraha. Nykyisellä palveluverkostolla kaikkien uimarantojen ylläpitoon tarvittava rahamäärä on 160 000 euroa. Uimarantojen ylläpitoon varattu rahamäärä tulisi siis ylittymään noin 50 000 eurolla. Koska ylitykselle ei ole osoitettu lisärahoitusta, joudutaan ylläpidettävien uimarantojen määrää supistamaan merkittävästi, esittelytekstissä todetaan.

Yksittäisen uimarannan vuotuinen ylläpidon kustannus vaihtelee pienien kyläuimarantojen kohdalta 300–1 000 euroa/vuosi. Isompien uimarantojen kohdalla 1 000–6 000 euroa/vuosi ja vilkkaimpien uimarantojen kohdalla 13 000–16 000 euroa/vuosi.

 

Lue, miten Vitsiälän kyläseura otti kantaa uimarantaan.