Uikkala ilkivallan kohteena – töhryt tehtiin viikonloppuna


Jälkien siivoaminen vie niukkoja rahoja. 

 

Töhrijä on sotkenut useita kohteita Uikkalassa. Kuvat: Mikkelin kaupunki

 

Ristiinan Uikkalassa on viikonloppuna vieraillut ulkoilija, jonka pakottava tarve tehdä taidetta on purkautunut verrattain rumina kuvina useisiin kohteisiin. Töhryjä löytyy muun muassa uimakopista, huussista ja roskiksen kyljestä.

– Tylsää, että niukkoja rahoja joudutaan käyttämään tällaisen siivoamiseen, harmittelee kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen.

Viime kesänä rannan ulkohuussi jouduttiin sulkemaan kokonaan jatkuvan ilkivallan vuoksi.

Havaintoja ilkivallasta voi ilmoittaa poliisille.

 

Myös roskis on saanut sotkuja kylkeensä.

 

Ristiinalainen kysyi helmikuussa lukijan toiveesta vinkkejä ilkivallasta ilmoittamiseen. Kysymyksiin vastasi rikosylikonstaapeli Jarmo Sieväseltä Itä-Suomen poliisista.

Mihin pitää ilmoittaa, jos parhaillaan näkee jonkun rikkovan toisen omaisuutta?

– Silloin hätäkeskus, eli numero 112, on oikea numero. Siellä tehdään arvio, onko tilanne sellainen, että poliisilla on tarve tulla heti paikalle.

Entä jos ilkivallan huomaa jälkikäteen?

– Sähköinen rikosilmoitus on helpoin ja usein nopein tapa saada asia poliisin tietoon. Ne siirtyvät lähes reaaliaikaisesti poliisin järjestelmiin ja sieltä ne kirjataan työjonosta järjestyksessä. Rikosilmoituksen voi tehdä poliisin nettisivuilla ja sitä tehdessä tarvitsee tunnistautua esimerkiksi pankkitunnuksilla. Toki ilmoituksen voi tulla tekemään myös palvelupäivystykseen Mikkelin poliisiasemalle. Mikkelin poliisipäivystykseen voi myös soittaa numeroon 0295 415 469 arkisin päiväaikaan.

Tarvitseeko ilkivallasta tehdä rikosilmoitus?

– Se on asianomistajan, eli sen kenen omaisuutta on rikottu, päätäntävallassa. Hän päättää, että haluaako poliisin tutkivan asiaa. Totta kai varsinkin pienissä asioissa korvauksista voi sopia suoraan myös tekijän kanssa, jos tietää tekijän.

Entä jos asiassa ei pääse sopuun?

– Mikkelin poliisi ohjaa asioita Kymi-Saimaan sovittelutoimistoon. Sinne voi kumpi tahansa riidan osapuoli olla myös itse yhteyksissä. Alaikäisen ollessa kyseessä, voi huoltaja tai laillinen edustaja tehdä sovittelualoitteen. Mikäli vanhemmalla on huolta lapsen käyttäytymisestä tai käynnissä olevasta ilmiöstä, voivat he olla yhteydessä Itä-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan ryhmään.

Elina Alanne