Vihreän kullan kulttuuritien äänitarina on nyt julkaistu – metsäperinne herätettiin eloon uudella tavalla


Myös metsäkulttuurista ja -historiasta kertovat kyltit uusitaan kesän aikana. 

 

Vihreän kullan kulttuuritie kulkee myös Ristiinassa. Kuva: Jade Hirvonen

 

Metsänpeitto, kalman väkeä ja jännittävät tarinat Olavinlinnasta. Muun muassa näihin pääsee tutustumaan uudessa äänitarinassa, jota voi kuunnella ajellessaan autolla, pyörällä tai moottoripyörällä Vihreän kullan kulttuuritiellä.

– Siellä on paljon lapsiakin kiinnostavia tarinoita. Ei mitään liian pelottavaa mutta jänniä juttuja. Ehdottomasti kannattaa kuunnella kesämatkoilla koko perheen kanssa, sanoo Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishankkeen projektipäällikkö Jade Hirvonen.

Vihreän kullan kulttuuritie on varmasti monelle tuttu Ristiinassa. Jo 20 vuotta kyltit tietyillä paikoilla ovat kertoneet metsäkulttuurista ja -historiasta. Kesällä kylteille kannattaa taas kurvata, koska ne uusitaan myös sisällöltään. Jatkossa Mäntyharjun ja Punkaharjun välisen reitin varrella on kaikkiaan 16 opastustaulua.

– Niissä on edellisiin verraten vähän uutta näkökulmaa. Kohteita on vähän karsittu, eli joitakin kauempana reitiltä olevia jää pois. Uudet kyltit asennetaan heti kesän alussa, Hirvonen kertoo.

Samalla kun jotakin karsitaan pois, tulee esimerkiksi Sulkavalle kolme uutta kohdetta.

 

Täysin uutta on kuunneltava äänitarina.

– Se kertoo metsäsuhteesta ja -kulttuurista eri näkökulmista eri ajoilta, Hirvonen kertoo.

Tarinassa paikallinen metsäkulttuuri yhdistyy metsän mystiikkaa henkiviin kansantarinoihin, jotka on kerätty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta.

– Olen itse oppinut tarinoiden käsikirjoituksia lukiessa ja äänityksiä kuunnellessa paljon uutta. Millaisia tarinoita liittyykään esimerkiksi metsänpeittoon ja historiaan – tosi mielenkiintoista! Hirvonen sanoo.

Kulttuuritietä ovat uudistaneet yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Suomen Metsämuseo Lusto.

Äänitarinaa voi kuunnella sovelluksesta turvallisesti myös ajaessaan, koska tarina käynnistyy automaattisesti, kun tietty kohde lähestyy.

– Sovelluksessa pitää muistaa sallia sijaintitiedot tämän takia. Sillä ei ole väliä, miten päin reittiä kulkee. Olemme ajastaneet niitä niin, että tarinan ehtisi kuunnella ennen kuin kohde tulee. Vielä on suunnissa ja ajoissa vähän säätämistä. Tästä tulee hieno juttu. Itse asiassa tämä on Glopas-sovelluksessa ensimmäinen automatkailuun tehty kierros. Siellä on ollut lähinnä kävelykierroksia, Hirvonen kertoi toukokuussa.

Äänitarinaa testataan kesän aikana myös Ristiinan seudun Hop on Hop off -bussiretkillä.

– Osa tarinoista on sellaisia, että niitä voi kuunnella vaikka kotisohvalta mutta osa sellaisia, että pitää olla paikan päällä, Hirvonen kertoo.

Äänitarina julkaistiin juhannusta edeltävällä viikolla, eli sen löytää nyt Glopas-sovelluksesta.

 

Hirvonen muistuttaa, että välttämättähän koko Vihreän kullan kulttuuritietä ei tarvitse ajella putkeen vaan esimerkiksi Mikkelistä voi hyvin tehdä päiväreissuja ja ottaa aina osan tiestä tutkailun alle.

– Siellä on paljon piilotettuja helmiä. Esimerkiksi Sulkavalla Linnavuori on uusi kohde. Sieltä on aivan huimat maisemat. Lisäksi Putikon kylä Punkaharjulla on aivan ihana paikka kesäpäivän viettoon. Se on vanha sahayhdyskunta, jossa pääsee kävellen kujille, Hirvonen vinkkaa.

Vihreän kullan kulttuuritietä on ajateltu paljon myös pyöräilijöiden ja matkailijoiden näkökulmasta. Netissä olevan koosteen kehitys jatkuu koko kesän. Äänitarina on heti tehty myös englanniksi.

– Pyörämatkailu on nousussa. Vahvasti olemme miettineet matkailijan näkökulmaa, että mitä hän haluaa tietää, kun valmistelee matkaa reitille.

Kehittämishanke päättyy tänä vuonna, joten sen varrella olevien viiden kunnan kanssa luodaan syksyllä suunnitelma ylläpitoon ja kehittämiseen.

– Tavoite on, että reitti on elossa, sitä on päivitettykin vuosien varrella ja kyltit seisovat siellä seuraavatkin 20 vuotta, Hirvonen tuumaa.

 

Vihreän kullan kulttuuritie

Reitillä on 16 kohdetta, jotka esittelevät suomalaista metsäkulttuuria, -historiaa sekä -suhdetta.

Tie kulkee Mäntyharjusta Ristiinan, Puumalan, Sulkavan ja Savonlinnan kautta Punkaharjulle.

Äänitarina julkaistaan Glopas-sovelluksessa alkukesällä. Sitä voi kuunnella molempiin suuntiin ajaessaan.

Reitti on myös koottu Outdoor Active -sivustolle internetiin.

Puumalan Sahanlahdessa avautuu loppukesästä maksuton virtuaalisen todellisuuden tarina. Sen tarinat näkee SALMI AR-sovelluksessa.

Elina Alanne

 

Juttu on julkaistu Ristiinalaisen kesälehdessä 2.6. Lisätty 23.6. tieto siitä, että äänitarina on nyt julki.