”Tuli mitta täyteen” – Asta Aalto halusi lähemmäs luontoa ja tarjoaa elämyksiä nyt myös muille


Asta Aalto ja Ilkka Arvola muuttivat työelämäänsä ja kotinsa maalle. Nyt on aika tehdä mielekkäitä asioita luonnon rauhassa.

 

Kun Asta oli muutaman päivän matkalla, Ilkka ihmetteli kotona, miksi ankat eivät muni. Lopulta munia löytyi pihalla olevan syreenipensaan juurelta. Aallon ja Arvolan vuokraama hirsitalo on ollut vuosia vain kesämökkikäytössä.

 

Ihmisethän ovat asuneet näin vuosisatoja, tuumaavat Asta Aalto ja Ilkka Arvola hirsitalon tuvassa Suurlahdentien varressa Nikinsalmessa. Näin asuminen tarkoittaa sitä, että taloon ei tule eikä mene vettä kuin kantamalla, huussi on ulkona ja peseytyminen tehdään saunassa.

– Ei kai me vielä niin vieraantuneita olla, etteikö pärjättäisi, Arvola naurahtaa.

Vanhaan hirsitorppaan he muuttivat keväällä. Suurlahdentie tuli molemmille tutuksi ajellessa työn puolesta Kallioniemeen ja matkan varrella huomiota kiinnitti kaunis keltainen hirsitalo. Kyselemällä löytyi talon omistaja ja syntyi sopimus sen vuokraamisesta.

– Voi sanoa, että minä tartuin Astan matkaan. Löytyi samoja ajatuksia miettivä, eli tarpeeksi hullu, jonka kanssa pystyi lähteä toteuttamaan tätä.

Tämän toteuttaminen tarkoittaa sitä, että pariskunta asuu mahdollisimman omavaraisesti ja miettii monessa asiassa nykyään, että vähemmällä pärjää.

 

Nikinsalmesta Aallon firma Uhkua toteuttaa kestävällä tavalla toteutettuja luontoelämyksiä. Saimaan laineilla kelluu majoituslautta ja saunalautta, joihin kuljetaan soutaen. Vesille pääsee myös joko 12 henkilöä kuljettavalla veneellä tai kanooteilla.

– Mehän harjoittelimme askeettista elämää viime talvena, kun rakensimme lauttoja. Se oli sellainen ihmiskoe, että pystytäänkö asumaan siellä tammi-helmikuussa kovien pakkasten keskellä, Aalto sanoo.

Sekä Aalto että Arvola kertovat, että viime vuosina heillä on noussut voimakas halu päästä lähemmäksi luontoa. Tuntea, että luonnolla on merkitystä.

Aalto työskenteli aiemmin rautakaupassa sisustussuunnittelijana ja pyöritti sivutoimisesti keramiikkapajaa.

– En ollut aiemmin ajatellut luontoa ammatikseni mutta hektisessä myyntityössä tuli mitta täyteen. Opiskelin Asikkalassa luonto-ohjaajaksi sekä melontaohjaajan ja vuokraveneenkuljettajan pätevyydet. Kun ajelimme tästä ohi, puhuimme usein, että tässä olisi hyvä paikka pyörittää toimintaa.

Luontomatkailuun Nikinsalmi onkin ihanteellinen. Vesitse molempiin suuntiin on hienoja paikkoja ja lähellä ovat sekä Tollonvuori että Astuvansalmi. Saimaannorppakin on vesillä tuttu kurkistelija.

– Parasta täällä on hiljaisuus ja luonnon puhtaus. Niistä pitää pitää kiinni, Arvola tiivistää.

 

Aalto puolestaan tiivistää, että heidän kuviossaan Ilkka ”duunaa hyviä safkoja”. Arvola toteaa, että ehkä vitsillä voi puhua bisneksestä mutta enemmän nyt on kyse itsensä elättämisestä. Ja korostaa, että niin on hyvä. Nyt työssä pystyy toteuttamaan itseään ja arvojaan.

– Tuntuu, että viimeiset 25 vuotta on ollut kiire joka paikkaan. Ravintola-alalla työ on usein kiireistä ja ihmisiä on paljon ympärillä. Sekin on kivaa mutta raskasta. Täällä luonnossa on hyvä, ja saa tehdä mielekkäitä juttuja.

Eilen keskiviikkona Uhkua ja Arvolan Vilee Oy järjestivät yhdessä kesän toisen villiruokaristeilyn Kaposaareen. Syyskuussa on tulossa lähiruokaristeily Aino-laivalla.

– Pitkäänhän olen jo puhunut lähiruuan puolesta ja käyttänyt sitä mutta nykyään se on esimerkiksi näissä tapahtumissa hyvin paikallista ja itse luonnosta hankittua. Ne ovat hyvin henkilökohtaisia annoksia, Arvola kertoo.

Risteilyillä menussa on esimerkiksi omien ankkojen munista valmistettuja annoksia.

Syksyn saapuessa Aalto ja Arvola alkavat räätälöidä ensi kesän – ja toki talvenkin – matkailijoille tarkempia elämyspaketteja. Tavoitteena on saada esimerkiksi Euroopan helteistä matkailijoita nauttimaan Saimaan raikkaasta ja puhtaasta luonnosta.

– Tähän aikaan vuodesta meillä päivän touhut usein loppuvat täällä pimeyteen. Sitten syödään päivällistä. Meillä on vähän eteläeurooppalainen rytmi, pariskunta nauraa.

Elina Alanne