Kekri tuo kokon ja ennustuksia – koko perheen juhlaa vietetään lauantaina Pien-Toijolassa


Kekri oli aikoinaan talonpojille tärkeä ruoan ja työn juhla.

 

Pien-Toijolassa järjestettävässä kekrijuhlassa pääsee osallistumaan sekä kuulemaan tietoa kekristä ja tapahtuma-alueesta. Kuva: Niko Takala

 

Tulevana lauantaina juhlistetaan sadonkorjuuta ja kekriä Pien-Toijolan talonpoikaismuseolla.

– Olemme halunneet tehdä tapahtuman koko perheelle ja erityisesti kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille. Tapahtumassa saa tietoa, millaisia kekrijuhlia on entisaikoina vietetty. Juhla on tuotu nykyaikaan, kertoo Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishankkeen projektipäällikkö Jade Hirvonen.

Pien-Toijolassa on paljon ohjelmaa, johon pystyy osallistumaan koko tapahtuma-ajan kello 10–14.

– Lapsille on varjoteatteria ja askartelua. Kekristä ja siihen liittyvästä kulttuuriperinnöstä on tietoiskuja, Hirvonen vinkkaa muutamia ohjelmia.

Lisäksi paikan päällä pääsee esimerkiksi osallistumaan karjalanpiirakoiden leivontaan ja tutustumaan riukuaidan tekoon.

– Oppaita on myös paikalla, eli museoalueelle saa opastuksia. Museohan on jo varsinaisesti kiinni tältä kesältä mutta alueelle pääsee kurkkailemaan.

Omatoimisesti voi käydä myös tekemässä ennustuksia.

– Siellä voi kahvikupeilla ennustaa tulevaa satoa tai miksei vaikka tulevaa vuotta, Hirvonen sanoo.

 

Kekri oli erityisesti ruoan juhla. Siksi tapahtumaan on haluttu myös markkinahumua.

– Paikalla on paikallisia myyjiä myymässä käsityö- ja ruokatuotteita.

Hirvonen vinkkaa, että käteistä rahaa kannattaa varata mukaan, jotta tapahtumassa voi nauttia myös kekripuurosta, lihakeitosta tai muista kahvilan tuotteista. Kahvilan tuotot menevät Pien-Toijolan talonpoikaismuseon ylläpitoon.

 

Tapahtumaan järjestetään ilmainen bussikuljetus Mikkelistä ja Ristiinasta. Bussivuoroja on suuntaansa kaksi. Niihin pitää varata paikat etukäteen. Tiistaina kuljetuksissa oli vielä tilaa.

– Kyytiin vaan, ettei tarvitse vajailla busseilla liikkua, Hirvonen kannustaa.

Kekrijuhlan aikataulutetut ohjelmat on suunniteltu niin, että myös bussikuljetuksilla kulkevat pääsevät ne kokemaan. Juhlassa esiintyy kaksi kertaa Pajala-yhtye eli Pauliina Hintsanen, Jarno Hopponen ja Lauri Ronimus. Lisäksi Jukka Matinvesi kertoo kahteen kertaan kivikauden ihmisistä. Kekrikokko sytytetään kello 11.30.

 

Osana kekripäivää Astuvansalmen kalliomaalauksille lähtee opastettu kävely kello 10. Koko kekrijuhlan ohjelman näkee osoitteesta Xamkin sivuilta.  Sieltä kautta voi myös ilmoittautua bussikuljetuksiin.

Kekrijuhlan järjestää yhteistyössä Mikkelin kulttuurin unelmavuosi, Mikkelin ja Saimaan matkailukohteiden saavutettavuuden parantaminen, GeoNacu Saimaa, Vespaikka ja Vihreän kullan kulttuuritie -hankkeet sekä Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset ja Ristiina-seura.

Elina Alanne

 

Kekrijuhla la 1.10. kello 10–14 Pien-Toijolan talonpoikaismuseolla, Suurlahdentie 1978.