Itämainen tanssi vei heti mennessään – Taisa Shtepa tähtää maailman huipulle


Pellosniemellä asuva 15-vuotias ukrainalainen Taisa Shtepa kilpailee voitokkaasti itämaisessa tanssissa. 

 

Taisa Shtepa voitti tanssikilpailun marraskuussa Nokialla. Kuva: Olli Kokkonen

 

Huikea suoritus! Taisa on erittäin lahjakas, näin viestittää Jamila Festivalin järjestäjä Mila Tannermaa. Hän järjesti marraskuussa Nokialla itämaisen tanssin tapahtuman ja kilpailut.

Pääsarjan voitti Pellosniemellä asuva 15-vuotias ukrainalainen Taisa Shtepa. Kilpailuun osallistui itämaisen tanssin harrastajia Suomesta, Baltian maista, Ukrainasta ja Venäjältä. Shtepa on voittanut lajissa kilpailuja myös Ukrainassa. Siellä lajia harrastetaan ja siinä kilpaillaan paljon enemmän kuin Suomessa.

– Olen harrastanut tanssia kymmenen vuotta. Kun menin harjoituksiin, niin siitä lähtien olen aina harjoitellut ja mennyt kilpailuihin, Shtepa kertoo.

Hän käy koulua Ristiinan yhtenäiskoulussa valmentavassa opetuksessa. Haastattelukielenä on englanti, vähän suomikin ja apuna käännösohjelmat. Taisan isä Oleksander kertoo, että heti huomasi, kuinka Taisa haluaa nimenomaan tanssia.

– Isä olisi halunnut minusta nyrkkeilijän, Taisa naurahtaa.

Ukrainassa ja Shtepan kotikaupungissa Mariupolissa itämaisen tanssin harrastaminen on todella suosittua.

– Ukrainassa on paljon hyviä tanssijoita. Tykkään tästä tanssista, koska se on kaunista, naisellista ja ainutlaatuista.

 

Kilpailuissa tuomaristo arvioi tanssijan liikkeiden tekniikkaa, koreografian toimivuutta, ilmaisua, musikaalisuutta ja olemusta. Myös asulla ja meikillä on merkitystä.

– Kun käytetään perinteistä musiikkia, on tärkeää näyttää yleisölle, mistä laulu kertoo. Tekstiä pitää tulkita. Suomessa kilpailuissa improvisoin koreografian, Taisa kertoo.

Hän kertoo, että kilpailuissa käytetään yleensä perinteistä musiikkia mutta tanssityylillä voi tanssia myös ei niin perinteistä musiikkia. Nykyartistien kappaleita voi käyttää esiintyessä.

Vuoden vaihteessa hän osallistui myös Ukrainasta järjestettyihin videokilpailuihin. Niihin tehtiin kahden viikon aikana videoita. Tuloksena oli voitto tuostakin kilpailusta.

– Minulle on tehnyt koreografioita ukrainalainen opettaja mutta jatkossa haluaisin tehdä niitä myös itse.

 

Itämaista tanssia kutsuttiin Suomessa aiemmin yleisesti vatsatanssiksi. Se haastaakin erittäin paljon tanssijan keskivartalon, rinta- ja lannerangan hallintaa. Shtepa kertoo, että vaikeinta tanssissa on harjoitella liikkeitä hitaasti. Silloin lihakset joutuvat todella tekemään töitä.

Suomessa Taisa on harjoitellut siellä, missä on voinut. Paljon kotona, mutta nyt myös enemmän koulun tiloissa Ristiinassa. Helmikuussa vuorossa on kilpailut Puolassa. Tulevaisuuden suunnitelmat Shtepalla on selvät.

– Haluan olla maailmanmestari, hän sanoo heti kysymyksen kuultuaan.

Elina Alanne