Koulujen kuljetusrahoja vähennettiin – nyt pitäjissä joudutaan valitsemaan, osallistutaanko esimerkiksi koulujen välisiin kilpailuihin


Valtuusto linjasi, että koulujen pitää käyttää mahdollisimman paljon julkista liikennettä. 

 

Valtuusto linjasi, että koulujen pitää liikkua mahdollisimman paljon julkisella liikenteellä, eikä tilausajoilla. Pitäjien kouluille julkinen liikenne ei kuitenkaan ole aina mahdollinen vaihtoehto.

 

Koulujen kuljetusmäärärahojen pieneneminen aiheuttaa hankaluuksia mikkeliläiskouluissa. Osana kaupungin Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmaa päättäjät linjasivat, että tilauskuljetusten määrärahoja vähennettiin ja koulujen pitää käyttää mahdollisimman paljon kulkemiseen julkista liikennettä. Mikkeli tarjoaa ilmaisen Waltti-kortin, eli maksuttoman joukkoliikenteen, kaikille koululaisille.

Ristiinassa kuljetusrahojen vähyys tajuttiin, kun koulun joukkue oli lähdössä koulujen väliseen jääpalloturnaukseen. Kun osallistumisesta oli jo kyselty oppilailta, huomattiin, että rahaa matkoihin ei ole ja osallistuminen peruttiin. Julkisella liikenteellä turnaukseen ei olisi ehtinyt.

Asiasta nousi keskustelu, johon Ristiinalaisen tietojen mukaan osallistui myös kaupunginvaltuutettuja ja Ristiina pääsi turnaukseen.

– Rahaa siis emme saaneet mistään lisää vaan sisäisillä järjestelyillä etsimme muusta rahoituksesta tämän summan, opetusjohtaja Seija Manninen toteaa.

 

Kuljetusmäärärahoista vähennettiin opetustoimelta 50 000 euroa sekä vuodelta 2022 että 2023. Ristiinan yhtenäiskoulun rehtori Laura Savander toteaa, että koulun virhe oli, että asia kirkastui heille kunnolla vasta ennen jääpalloturnausta.

– Meidän koulun kuljetusbudjetti on sellainen, että jo pelkästään uinteihin menee reilusti sen yli rahaa, Savander kertoo.

Manninen toteaa, että kuljetusrahat on jaettu Mikkelin kouluille niin, että niissä on jonkin verran otettu huomioon koulun etäisyys keskustasta.

– Mutta sitä pitää jatkossa pyrkiä huomioimaan vielä paremmin. Tällä hetkellä tilanne on myös se, että tilausajojen hinnat ovat nousseet, koska polttoaineiden hinnat ovat nousseet. Kouluilla on haasteita kulkemisten kanssa ja nyt joudutaan priorisoimaan eri tilanteita, Manninen kertoo.

Sekä Savanderista että Mannisesta ajatus Waltti-korteilla kulkemisesta on kannatettava. Käytännössä tilanne varsinkin pitäjien kouluista on kuitenkin usein se, että liikennettä ei ole sopivaan aikaan. Ristiinassa erityispiirteenä on myös se, että liikennettä on mutta joitakin linjoja ajetaan pienemmillä autoilla. Luokkakoot ovat suuret, joten oppilaiden kanssa ei mahdu julkiseen bussiin.

 

Opetussuunnitelmaan Mikkelissä kuuluu esimerkiksi uimaopetus ja kirjasto- ja kulttuuripolkuun kuuluvia tapahtumia. Näille korvamerkitään kuljetuksista ensin rahaa.

– Nyt on jouduttu kouluilla priorisoimaan, että mihin osallistutaan tänä vuonna ja mihin ensi vuonna. Nyt seurataan rahojen kulutusta ja on tehtävä kohdennettuja ratkaisuja, Manninen kertoo.

Opetus- ja liikuntapalvelut ovat yhdessä luoneet Mikkeliin mallin koulujen välisistä urheilukilpailuista. Talvella kilpaillaan esimerkiksi hiihdossa ja jääpallossa. Manninen sanoo, että liikuntakalenteri on hiottu yhdessä hyväksi ja koulut kokevat tapahtumat tärkeiksi.

– Sitä on paljon kehitetty, että koulujen väliset tapahtumat eivät ole vain huippu-urheilijoille vaan osallistumisen kynnys on matala. Kuljetusmäärärahojen kohdentamista on vielä arvioitava ja sitäkin pitää miettiä, onko meidän mahdollista pitää näin laajaa kilpailukalenteria.

Elina Alanne