”Sanaretkeily on vähän kuin sienimetsälle menoa” – sanataideviikko saapuu Ristiinaan toukokuussa


Kaiken ikäisillä on mahdollisuus osallistua ilmaisiin kirjoitustyöpajoihin touko- ja kesäkuussa Ristiinassa.

 

Kuvista tutumman selfien voi myös kirjoittaa. Saara Laakso ja AP Kivinen ohjaavat niihin tyypit-työpajassa. Saaran kanssa kuvassa on mukana myös hänen poikansa Martti.

 

Kirjoittamisesta kiinnostuneita hemmotellaan touko-kesäkuussa, kun Ristiinassa on mahdollisuus osallistua useisiin kirjoitustyöpajoihin. Ristiinan sanataideviikon ohjaajina ovat helsinkiläinen kirjoittaja-sanataideohjaaja Saara Laakso ja jyväskyläläinen runoilija-opettaja AP Kivinen. Laakso on Ristiinan kausiasukas ja innostui ajatuksesta järjestää kirjoitustyöpajoja paikkakunnalla. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä valtakunnallisen runoyhdistys Nihil Interitin kanssa.

– Yhdistyksen kautta tuli tieto, että on mahdollista saada avustusta harvaan asutuilla alueilla järjestettävään kulttuuri- ja taidetoimintaan. Ajattelin heti, että Ristiina varmasti istuu tähän kategoriaan, Laakso kertoo.

Taiteen edistämiskeskus tukee työpajojen järjestämistä apurahalla, joten työpajat ovat osallistujille maksuttomia. Laakso huhuili itselleen toteutukseen kaveria Nihil Interitin aktiiveista ja Kivinen vastasi heti kutsuun.

Heillä molemmilla on runsaasti kokemusta erilaisten kirjoitustyöpajojen järjestämisestä.

– Tein syksyllä palvelukeskuksissa runoja ikäihmisten kanssa. Se entisestään voimisti ajatusta, että olen kotonani siellä, missä tehdään yhteisössä, Laakso tuumaa.

Laakson miehen juuret ovat Ristiinassa. Sitä kautta Laakso uskalsi luottaa, että paikalliset innostuvat mukaan myös kirjoittamaan.

– Olemme suunnitelleet työpajat niin, että osallistua saa, vaikka ei olisi koskaan kirjoittanut mutta haluaa sen kokea. Toivon, että kukaan ei jää pois sen takia, että ajattelee, että on liian kokematon, Laakso sanoo.

 

Kivinen kertoo, kuinka veti Keski-Suomessa Hankasalmella kirjoitustyöpajaa, jossa oli osallistujia 8-vuotiaasta 70-vuotiaaseen.

– Upeaa, jos Ristiinassakin mukaan tulisi kaikenikäisiä. Ikärajoja ei ole vaan kaikki ovat saman asian äärellä, Kivinen sanoo.

Laakso ja Kivinen ovat suunnitelleet kokonaisuuden niin, että eri elämäntilanteissa olevat pääsevät osallistumaan tilaisuuksiin ja jokaiselle löytyy jokin paja, joka kiinnostaa. Osa työpajoista on suunniteltu enemmän tiettyä ikäkautta ajatellen mutta nekään eivät ole ketään pois sulkevia rajauksia.

– Esimerkiksi voimaeläimet-työpaja voi kiehtoa eniten lapsia mutta toisaalta eläimet ovat suosittu aihe aikuisillakin. Meillä oli verkossa kokoontuva Nihil Interitin runobaari ja eläimet kirvoittivat paljon asiaa, Kivinen sanoo.

Laakso muistuttaa, että mikään työpaja ei myöskään estä sivupoluilla rönsyilyä.

– Sivupoluilla voi löytyä jotain arvokasta, hän toteaa.

 

Toukokuussa työpajat järjestetään kirjastolla. Ohjaajat toteavat, että kirjoitusryhmän hyvä koko on 10–15 ihmistä mutta he ovat valmiita järjestelemään asioita, jos kiinnostuneita on enemmän. Jokaisesta teemasta on kaksi samansisältöistä työpajaa eri ajankohtina.

Kesäkuussa on vuorossa sanaretkeilyä, kun työpaja järjestetään Pien-Toijolan talonpoikaismuseossa ja mahdollisesti myös Astuvansalmella.

– Sanaretkeily on vähän kuin sienimetsälle menoa. Siinä siis etsitään havaintoja ja kirjoitetaan niitä ylös. Ohjaaja antaa rajauksia,  jotka harjaannuttavat käyttämään eri aisteja ja hyödyntämään niitä kirjoittamisen lähtökohtana, Laakso kertoo.

Kivinen toteaa, että kun ympäristöä aistii eri aisteilla tarkemmin, niin katsekin tarkentuu.

– En ole itse käynyt Astuvansalmella ja olisi mielenkiintoista kokea, mitä vaikka 8–9-vuotias kirjoittaa siellä. Moni perhe on siellä varmasti retkeillyt mutta moniko perhe on kirjoittanut siellä ajatuksia ylös, pohtii pitkään luokanopettajana työskennellyt Kivinen.

Ristiinan sanataideviikolla ja sen inspiroimana syntyvistä teoksista kootaan myös pienjulkaisu, eli niin kutsuttu zine.

– Zine on muodikas ilmaisu nykyään. Se tarkoittaa vihkosta, jossa on käsityöläismainen tuntu, eli ei mitään valmiita tekstejä niin kuin kirjallisuuslehdessä, Kivinen selventää.

Laakso ja Kivinen toivovat, että työpajoihin osallistuvat innostuisivat myös tekstien julkaisusta. Oman tekstin saaminen lukijoille voi usein lisätä intoa kirjoittaa lisää.

– Itse koen, että zinet ovat suuri ilo, koska kun eri kirjoittajien tekstit ovat peräkkäin niin ne aina luovat toisilleen hohdetta. Siinä tulee itsellekin kirjoittajana vahva tuntu, että liittyy toisiin, Laakso sanoo.

Kivinen ja Laakso kannustavatkin kaikkia sanojen äärelle yhdessä.

– Kirjoittaminen jää helposti muun elämän jalkoihin ja sitä hetkeä ei välttämättä koskaan tule, jolloin siihen tarttuisi, Laakso toteaa.

Elina Alanne

 

Ristiinan sanataideviikko 8.-11.5. ja 7.-8.6.

Voimaeläimet: Kirjoitetaan eri tavoilla eläimistä ja kohtaamisista eläinten kanssa. Sopii kaiken ikäisille.

Ke 10.5. klo 14.–15.30 ja to 11.5. klo 13.–14.30.

Tyypit: Keksitään kiehtovia henkilöitä ja vuorosanoja, kirjoitetaan selfie. Työpaja on suunnattu erityisesti yläkoululaisille ja sitä vanhemmille.

Ma 8.5. klo 15.–16.30 ja to 11.5. klo 15.–16.30

Läheltä nähtyä: Kirjoitetaan eri menetelmillä itselle tärkeistä aiheista, esim. omien muistikuvien pohjalta. Jos et tiedä, mistä ja miten kirjoittaa, tästä on hyvä aloittaa.

Ma 8.5. klo 17.–18.30 ja ti 9.5. klo 14.–15.30.

Pöytälaatikko auki: Onko sinulla teksti, jota et ole näyttänyt kenellekään? Luetaan kannustavassa hengessä omia tekstejä / katkelmia ääneen. Sopii kaiken ikäisille.

Ke 10.5. klo 12.–13.30 ja to 11.5. klo 17.–18.30.

Sanaretkeily: Ke 7.6. klo 10-15 järjestetään kirjoitustapaaminen Pien-Toijolan Talonpoikaismuseolla. Ohjaajat opastavat sanaretkeilyyn ja esineistä kirjoittamiseen. Halukkaat voivat tehdä kirjoitusretken Astuvansalmen kalliomaalauksille. Päivän pohjalta pidetään työpaja kirjastolla to 8.6. Kellonaika tarkentuu lähempänä.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: postia.ristiinasta@gmail.com. Kirjoita viestiin nimesi ja ikäsi sekä mihin työpajaan haluat osallistua.