”Siltä tämä tuntuu, että Mikkeliin ei haluta työikäisiä” – päiväkodin kesäsulku yllätti Suomenniemellä


Päiväkoti Kilikellon ilmoitettiin olevan kesän suljettuna. Suomenniemeläisperheet ja päiväkodinjohtaja kummastelevat päätöstä. Varhaiskasvatusjohtaja toteaa, että kaikkiaan kylältä on kadonnut perheitä.

 

Venla, Jere ja Eemil Naakka iloitsivat ilmapallosta, jonka Eemil oli saanut 2-vuotispäivänään päiväkodista. Venlan ja Eemilin kesän hoidon järjestäminen on vanhemmille vielä epäselvää, kun Kilikellon ilmoitettiin olevan kaksi kuukautta kiinni.

 

Maaliskuussa kaupunki ilmoitti, että Suomenniemen päiväkoti Kilikello on kesällä kiinni 5.6.–9.8. Ilmoitus yllätti sekä päiväkodin henkilökunnan että lasten vanhemmat. Viime kesänä Kilikello oli ollut kiinni heinäkuun ja samoin oli oletettu olevan myös tänä kesänä.

– Kysyin kesäsulusta jo tammikuussa ja sen sanottiin olevan heinäkuun. Lomatoiveita piti laittaa töihin jo silloin. Minulla ei todellakaan ole mahdollisuutta laittaa kesälle kuin maksimissaan kolme viikkoa yhtäjaksoisesti lomaviikkoja, kertoo suomenniemeläinen Elina Kemppinen.

Hänen lapsensa Venla ja Eemil Naakka ovat Kilikellon lapsista pienimpiä. Kilikello on lähellä heidän kotiaan ja perhe on sumplinut lasten hoitopäiviin tietyn systeemin, etteivät päivät veny turhan pitkiksi. Kemppinen työskentelee ensihoitajana Mäntyharjussa ja tekee 12 tai 24 tunnin vuoroja. Hänen rakennustuoteteollisuudessa tarjouslaskijana työskentelevä miehensä Jere Naakka tekee viikossa osan työpäivistä Mikkelissä ja osan etänä kotona.

Normaalisti perhe toimii niin, että Jere lähtee ajamaan töihin Mikkeliin jo kuudelta ja Elina vie lapset päiväkotiin seitsemäksi. Jere hakee heidät vähän ennen neljää. Elinan vuorotyön vuoksi lasten hoitoaika ei ole 100-prosenttinen.

Kemppinen sanoo sen hieman helpottavan ensi kesän hoidon miettimistä. Tulevan kesän tilannetta perheessä puolestaan hankaloittaa se, että Jere vaihtoi työpaikkaa syksyllä, joten hänellä on normaalia lyhyempi loma.

– Meidän lastemme isovanhemmat ovat myös vielä työelämässä. Nyt odotamme, että onko tämä kesäsulku todella näin. Jos on, niin lasten hoito on Ristiinan päiväkodissa, mikä tarkoittaa heille todella aikaisia aamuherätyksiä, Kemppinen miettii.

 

Kemppinen kertoo, että hän oli heti kesäsulkuilmoituksen tullessa yhteydessä Mikkelin varhaiskasvatusjohtaja Taina Haliseen mutta hän ei koe saaneensa ymmärrystä.

– Vastaus oli, että muitakin yksikköjä laitetaan kiinni. Mutta onhan se nyt väärin verrata Rantakylää ja Suomenniemeä. Asiassa olisi pitänyt ennakkoon kuulla vanhempia. Siltä tämä tuntuu, että Mikkeliin ei haluta työikäisiä. Ei mikään houkuttele työikäisiä Mikkeliin, jos heidät tällaisissa ratkaisuissa unohdetaan, Porista kotoisin oleva Kemppinen sanoo.

Kilikellon lisäksi samaksi ajaksi suljetaan kolme muuta ryhmää Mikkelissä. Kolme muuta sijaitsevat kaupunkialueella. Heinäkuussa ei ole hoitoa 13 päiväkodissa eikä perhepäivähoitajilla. Yhdeksän päiväkotia on auki koko kesän. Yksi niistä on Ristiinan päiväkoti, joka normaalistikin on Kilikellon varahoito. Kemppinen kertoo, että he ovat tähän asti järjestelleet Kilikellon kiinni ollessa lasten hoidon aina jotenkin.

– Emme ole halunneet heitä yksittäiseksi päiväksi laittaa uuteen paikkaan. He ovat myös molemmat merkittävästi ruoka-aineallergisia, niin siksikin se on tuntunut riskiltä.

Kilikellon kesäsulkua on perusteltu ruokahuollon kustannuksilla. Kemppistä kummastuttaa, että nytkö asia tuli kaupungille yllätyksenä.

– On ollut täysin selvää, että kun koulu menee kiinni, niin lounaskahvila Niementähti kaatuu, Kemppinen toteaa.

 

Venla Naakka valmistautui kotimatkaan. Perheellä on päiväkodista kotiin alle kilometri. Kesällä edessä on todennäköisesti pidemmät päiväkotimatkat ja aikaiset aamuherätykset.

 

”Perheitä on hävinnyt”

Mikkelin varhaiskasvatusjohtaja Taina Halinen kertoo Kilikellon pidemmälle kesäsululle olevan kaksi syytä.

– Ensimmäinen syy on, että ruoka- ja puhtauspalveluiden järjestäminen tulisi kalliiksi. Kun Niementähti lopetti, niin ruoan kuljetuskustannukset ovat suuret koulujen kesälomien aikana, Halinen kertoo.

Niementähti lopetti toimintansa helmikuussa. Suomenniemen kouluun ja päiväkotiin kuljetetaan nyt ruoka Ristiinan yhtenäiskoulusta. Sieltä tulee ruoka myös Ristiinan päiväkotiin. Yhtenäiskoulun loman aikana päiväkodeille kuljetetaan ruoka Mikkelistä.

– Toinen syy on se, että hoidon tarve kesällä Suomenniemellä on vähäinen. Vain harva perhe tarvitsee kesähoitoa. Mutta vielä emme voi tätä lopullisesti tietää, koska perheillä on aikaa ilmoittaa kesähoidon tarpeesta huhtikuun loppuun saakka.

Perheistä on tuntunut nurinkuriselta se, että Kilikellon ilmoitettiin maaliskuussa olevan kiinni kaksi kuukautta mutta samaan aikaan viesti on, että hoidon tilanne nähdään vasta, kun perheet ilmoittavat tarpeestaan huhtikuun loppuun mennessä. Moni perhe kokee, että he eivät ilmoita hoidon tarvetta vaan alkavat järjestää asioita toisin, kerta päiväkodin ilmoitetaan olevan kiinni.

Halinen toteaa ymmärtävänsä tämän mutta kokonaisuutena takana on isompi ilmiö. Kilikellossa on tällä hetkellä 11 lasta.

– Kaikkiaan hoidon tarvetta on Suomenniemellä vähemmän. Varhaiskasvatusikäisiä perheitä asuu alueella vähän. Voi olla, että koulun lopettaminen on jo nyt vaikuttanut niin, että perheitä on lähtenyt pois, Halinen sanoo.

– Me koimme, että on reilua ilmoittaa jo maaliskuussa, että hoito kesällä järjestyy Ristiinassa, jotta perheet ehtivät reagoida siihen. Ei olisi reilua ilmoittaa vasta huhtikuun jälkeen, että hoitoa ei ole Suomenniemellä, Halinen miettii.

Varhaiskasvatusjohtaja korostaa, että Kilikellon kesäsulun tilannetta katsotaan, kun hoidon tarve tiedetään.

– Mutta jos sinne ei erityistä ryntäystä ole, niin hoito on Ristiinassa, hän toteaa.

 

”Päivien pituus huolettaa”

Ristiinan ja Suomenniemen päiväkotien johtaja Jaana Vartiainen ei iloitse Kilikellon kesäsulkupäätöksestä.

– Ymmärrän hyvin, että on taloudellisesti hankalaa pitää Kilikelloa auki. Mutta asioita pitäisi aina katsoa laajemmin, Vartiainen sanoo.

Hän miettii, että ratkaisua tehdessä ei ole ehkä ihan ymmärretty, että suomenniemeläisvanhemmat ajavat töihin esimerkiksi Savitaipaleelle tai Mäntyharjuun.

– Se on pitkä matka ajaa lapsi päiväkotiin Ristiinaan, sitten ajaa takaisin ja jatkaa töihin Savitaipaleelle. Siitä tulee kohtuutonta ylimääräistä ajoa vanhemmille ja lapsille liian pitkät hoitopäivät, Vartiainen sanoo.

Vartiainen ei myöskään purematta niele perustelua suurista ruokakustannuksista.

– Ei sitä ruokaa tarvitsisi Suomenniemelle joka päivä ajaa vaan päiväkodin työntekijät voisivat lämmittää päivän ruuan. Ristiinan päiväkodissakin meidän kasvatustyöntekijämme laittavat ryhmissä ruuan esille ja palauttavat tai tiskaavat astiat. Vähän ristiriitaista, kun nyt on sanottu, ettei Suomenniemellä voi näin toimia mutta näin toimitaan koko ajan toisaalla.

Vartiainen myös muistuttaa, että ei päiväkodin henkilökunnalla ole niin pitkiä lomia, että he olisivat koko kahden kuukauden kesäsulun ajan lomalla.

– Eli heille maksetaan matkakustannuksia toiseen yksikköön menemisestä. Niistäkin tulee aika iso summa, kun kolme työntekijää ajaa sieltä jonnekin joka päivä, Vartiainen tuumaa.

Elina Alanne