Kehitä itseäsi ja viisastu! Kurkkaa Ristiinalaisen kirjavinkit


Lupasitko taas vuoden alussa kehittää itsestäsi aiempaa paremman version?

Lupasit tai et, kirjaston Noora Tähtinen kertoo kirjavinkkejä parempaan arkeen ja elämänviisauteen.

 

 

Miao, Minna: Prokrastinaatio: aloittamisen vaikeus ja miten se voitetaan

SKS, 2023

Miten useasti asiat tuppaavatkin jäämään viime tippaan. Ja miten usein sitä havahtuukaan siihen, että jos olisi aloittanut jonkin asian tekemisen ajoissa, niin se asia olisi jo tehty. Aika moni meistä kärsii ainakin ajoittain asioiden lykkäämisestä. Pahimmillaan asioiden lykkääminen lisää stressiä ja aiheuttaa ahdistusta. Psykologi Minna Miao avaa teoksessaan prokrastinaatiota käytännönläheisesti ja antaa kannustavia vinkkejä ja ratkaisuja sen selättämiseen.

 

 

Aalto, Ilana: Vartin voima: 365 nopeaa konstia kodin järjestämiseksi

Atena, 2024

Kulttuurihistorioitsija, ammattijärjestäjä ja neuropsykiatrinen valmentaja Ilana Aalto on tuttu Paikka kaikelle -nimisestä blogista, joka käsittelee ihmisen tavarasuhdetta ja antaa vinkkejä kodin järjestämiseen. Aallon kirjassa ei ole kyse konmarittamisesta tai hiki päässä suorittamisesta, vaan se opettaa suhtautumaan kotiin ja sen järjestyksessä pitämiseen armollisemmin. Vartti päivässä riittää. Aallon sanoin: Mieluummin sukkalaatikko päivässä kuin kymmenen vuotta kokonaan järjestämättä!

 

 

Toivonen, Hannu: Mitä tekoäly on? 100 kysymystä ja vastausta

Teos, 2023

Ajankohtainen tietokirja vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin tekoälystä. Tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen on onnistunut kirjoittamaan aiheesta teoksen, joka on helppotajuinen ja jopa viihdyttävä. Jos aihe vie mennessään, kirjan voi lukea kannesta kanteen kysymys kerrallaan järjestyksessä mutta sitä voi lukea myös sieltä täältä ja perehtyä niihin kysymyksiin, jotka tuntuvat itsestä mielenkiintoisilta. Teos käsittelee myös tekoälyyn liittyviä väärinkäsityksiä ja harhaluuloja.

 

 

 

Mattila, Juhani: Onnea etsimässä — Mitä kaipaamme kun kaipaamme onnellisuutta

Kirjapaja, 2023

Ihminen tavoittelee onnellisuutta monin eri tavoin. Mutta mitä se onni tai onnellisuus sitten lopulta on? Millainen on onnellinen ihminen? Psykiatrian erikoislääkäri ja tietokirjailija Juhani Mattila kuvailee kirjassaan, kuinka ihminen usein kuvittelee onnellisuuden olevan elämässä tietty taso, jolle pitää päästä ja jolla pysyä. Onnellisuus ei kuitenkaan tarkoita kaikille ihmisille samoja asioita eikä se ole luonteeltaan pysyvää. Sillä on yleensä tapana muuttua ja löytää uusia muotoja elämän eri vaiheissa. Mattila on aikaisemmin kirjoittanut myös ujoudesta, sosiaalisista peloista ja työuupumuksesta.

 

 

Riikonen, Marika: Yksin, kiitos

Hertta Kustannus, 2023

Yksinolo ja yksinäisyys ovat eri asioita. Jollekin toisten ihmisten seura ja sosiaaliset kanssakäymiset tuovat lisäenergiaa, kun taas joku toinen kuormittuu niistä. Ja kuinka paljon onkaan olemassa kaikkea näiden kahden väliltä. Marika Riikonen on uskaltanut tarttua herkkään aiheeseen, joka tuntuu herättävän ihmisissä toisinaan hyvin voimakkaitakin tunteita. Vaikka Yksin kiitos -teos onkin hyvin omakohtainen, Riikonen on onnistunut käsittelemään tietoista yksinoloa monelta eri kantilta huumoria kaihtamatta.

 

 

Rasa, Satu: Kaamosväsymys – Pimeän kauden selviytymisopas

Viisas Elämä, 2024

Onneksi ollaan jo menossa valoa ja kevättä kohti. Arviolta nimittäin jopa 85 prosenttia suomalaisista kärsii joka talvi erilaisista kaamosoireista. Satu Rasan teos esittelee mukaansatempaavalla tavalla viimeisintä tutkimustietoa kaamosväsymyksestä ja sisältää asiantuntijahaastatteluihin perustuvia vinkkejä pimeästä vuodenajasta selviämiseen. Kirjasta löytyy myös hieman kokeilevampia keinoja kaamoksen kesyttämiseen. Auttaisikohan saunafulness tai dopamiinipukeutuminen?

 

Noora Tähtinen