Pien-Toijolan katot vihdoin remonttiin – paikka ei ole yleisölle avoinna tänä kesänä
Ristiina-Seura sai kiitoksen sinnikkyydessä rahan haussa.
Käki kukkui suuren puun latvassa, aurinko paistoi ja pörriäiset surisivat. Alkukesän idylli oli viime viikolla täydellinen Pien-Toijolan talonpoikaismuseossa. Pian alueella kuitenkin kuuluvat remontoinnin äänet. Tällä työmaalla eivät kuitenkaan naulapyssyt laula, koska niitä ei käytetä päre- tai tuohikattojen tekemisessä, naurahtavat työnjohtajana toimiva Ristiina-Seuran varapuheenjohtaja Jaakko Syrjäläinen ja maakuntatutkija Jorma Hytönen Savonlinnan maakuntamuseosta.
Ristiina-Seuran aktiiveja, Hytönen sekä museon rakennustutkija Katri Nousiainen kokoontuivat Pien-Toijolaan päivittämään tilannetta ja suunnittelemaan alkavia remontteja. Pitkän hakurupeaman jälkeen erittäin tarvittaviin kattokorjauksiin löytyi rahoitus, kun Etelä-Savon rahasto antoi kunnostamiseen oman tukensa.
– Onnittelen seuran aktiiveja rahan hakemisen sinnikkyydestä. Minä olin jo sitä mieltä, että ei auta kuin lähteä soveltamaan lakia käräjille, totesi Hytönen vaikeudesta saada rahaa valtakunnallisesti merkittävän talonpoikaiskulttuuriympäristön säilyttämiseen.
Ristiina-Seura lähtee nyt luotsaamaan kaikkiaan noin 100 000 euron kunnostushanketta. Hytönen muistutti, että tarvittavien korjausten kustannusarvio oli kaksi vuotta sitten noin kolme kertaa suurempi.
– Ja sitten rakennukset ovat ikääntyneet vain lisää, Hytönen sanoi.
Syrjäläinen heitti, että kerta ristiinalaiset nyt hommasivat tämän satatuhatta, niin voisihan sitä Museovirasto pistää pottiin toisen.
Yksi murheenkryyni on esimerkiksi päärakennuksen tuohikatto.
– Se tuohitilaus teidän on kyllä nopeasti tehtävä, hoputti Hytönen.
Perinnekorjaamisessa materiaalien saatavuus ja hankinta on aivan toisenlaista kuin tavallisessa rakentamisessa. Hytönen kantoikin huolta siitä, mitä materiaaleja Pien-Toijolassa jo on ja mitä vielä tarvitaan. Hän totesi, että kaiken kaikkiaan Pien-Toijolassa riitelee olemassa olevan säilytys ja se, että rakenteet on joskus tehty heikoksi.
– Yritetään nyt pitää huoli, että katot eivät ole ensimmäisen talven jälkeen mutkalla.
Vuosien varrella talonpoikaismuseossa on myös tehty virheitä tehdyissä remonteissa. Esimerkiksi päärakennuksen katosta tehtiin murheenkryyni.
– Siinä oli ehjä huopakatto mutta Ristiinan kunta sai ajatuksen tehdä tuohikaton. 22 vuotta se on vuotanut siitä lähtien, Syrjäläinen kertoo.
Hytönen kertoi, että myös nyt korjaukseen jälleen lähtevässä riihessä on tehty korjausvirheitä, joita nyt korjataan.
– Siellä on esimerkiksi puimaladon tukipuu purettu aikoinaan ja se pitää nyt palauttaa. Se on kyllä tallella ja tunnistan sen, kun näen, Hytönen kertoi.
Hän korosti moneen kertaan, että haluaa tavata tekijät ja käydä suunnitelmat läpi etukäteen, niin silloin työt menevät oikein.
– Aina välillä sitä on työmaita, joissa tehdään väärin, niin siksi haluan keskustella asiat etukäteen.
Hytönen korosti ristiinalaisille myös, että heidän tehtävänsä on nyt hankkia materiaalit ja rakentaa esimerkiksi rakennustelineet ajoissa.
– Älä siitä kanna huolta, Syrjäläinen kuittasi.
Työt Pien-Toijolassa alkavat pian esimerkiksi sillä, että Ristiina-Seura siirtää ja taltioi kaikki esineet rakennuksista, joiden kattoja remontoidaan. Todennäköisesti heinäkuussa pärekattoja tulee tekemään perinnerakentaja Karin Puu ja Päre Leivonmäeltä. Huopakattoja korjaa paikallinen kirvesmies, joka aloittaa työt jo aiemmin.
Työmaista johtuen Pien-Toijolaan ei oteta vierailijoiksi kuin jo toukokuulle sovitut koululaisryhmät ja kesällä ryhmiä, jos tilanne sen mahdollistaa. Kaikille avoin tapahtuma on taas kekrijuhla syksyllä, johon mennessä Ristiina-Seuran porukka toivoo alueen olevan rakennustelineistä vapaa.
Elina Alanne