Erinäköistä Ristiinaa


 

Vuonna 1963 otetussa ilmakuvassa näkyy laajasti Kirkonkylän pohjoisosaa. Kuvat: Eila Lepistön kotialbumi

Vanhoissa kuvissa erinäköinen Ristiina

”Kääriäisen kulmalla” oli kauppa jo viime vuosisadan alussa

 

Olemme saaneet tänne Ristiinalaisen toimitukseen aina silloin tällöin vanhoja kuvia Ristiinasta. Usein kuvat ovat olleet esimerkiksi vanhoja postikortteja, jonkun verran myös ihmisten henkilökohtaisista kokoelmista. Viime viikolla minulla oli ilo vierailla Brahentien varrella asuvan Eila Lepistön luona, jolla on omassa kuva-albumissa jos jonkinlaisia arkiston aarteita! Näitä kuvia julkaisemme nyt tämän jutun yhteydessä, ja varmasti vielä jatkossakin, mukana oli sen verran mielenkiintoisia kuvia eri kohdista Ristiinaa.

Vanhoihin kuviin liittyvät jutut ovat aina aiheuttanet myös keskustelua ja palautetta aiheesta, joten aihepiiri on myös lukijoidemme keskuudessa pidetty. Toivommekin, että jatkossakin ihmiset ottaisivat yhteyttä joko omien kuvien osalta, tai sitten tarkentaakseen tai kysyäkseen lisää kuvista, jotka on jo lehdessä julkaistu! Yhteystiedot toimitukseen löytyvät muun muassa tämän jutun lopusta.

Otetaan Lepistön Eilan kuvista käsittelyyn ensimmäiseksi niin sanottu ”Kääriäisen kulma”, eli nykyisen Brahentien ja Kitereentien risteyksen alue, jolla nykyisin sijaitsee esimerkiksi K-market Ristiina.

Nykyisen K-marketin kohdalla on ollut Ristiinassa kauppatoimintaa jo hyvin pitkään. Tämän jutun pääkuvassa on Kääriäisen kauppa. jota piti kauppias Albin Kääriäinen. Etualalla kuvassa myös tiekylttejä, jotka näyttävät etäisyyksiä eri paikkoihin. Oikealle osoitetaan esimerkiksi ”Ristiinan kko” ja ”Mestausaho”, vasempaan taas ”Mikkeli” ja ”Liikala”.

– Minulla ei tarkkaa tietoa ole, milloin tuo kuva olisi otettu. Arvelisin kuitenkin, että mahdollisesti 1930-1940 –luvuilta. Ainakaan enää 1950-luvulla paikka ei ollut enää tuon näköinen, Lepistö pohtii.

Kyseinen kuva on myös mukana Hannele Wirilanderin toimittamassa Ristiinan historia II –teoksessa. Kirjassa kuvan todetaan olevan 1930-luvulta.

Toisessa kuvassa näkyy samaa risteysaluetta Brahentien takaa kohti nykyistä Kitereentietä. Kääriäisen kaupasta näkyy puolet rakennuksen päädystä. Pidemmällä takana näkyy esimerkiksi korkeana rakennuksena mylly, jossa sittemmin on toiminut muun muassa leipomo, ja nykyisin Sport’in -urheiluliike sekä Myllykirppis. Yhtenä mielenkiintoisena yksityiskohtana kuvassa mänty, joka on yhä edelleen paikallaan, nykyisen Ravintola Martan edustalla.

 

Kun tukkiautot räystäät vei

 

Kolmas kuva on ilmakuva vuodelta 1963. Siinä ”Kääriäisen kulma” on kuvan vasemmassa yläreunassa, kaupparakennus suurimmaksi osassa puiden takana piilossa. Risteyksen vasemmalla puolella näkyy Lottakioski, nykyisen Ravintola Martan rakennuskin kuvasta löytyy. Tämä kuva löytyy niin ikään Ristiinan historia 2 –teoksesta. Ilmakuvan Brahentien rannan puolella (suurin piirtein vastapäätä vanhaa lääkäritaloa) näkyy myös korkea asuintalo, niin sanottu ”vanha Lepistö”. Talo on samalla tontilla, jossa Eila Lepistö nykyisinkin asuu, nykyisin asuintalona on keltainen tiilitalo. Vanha talo on purettu 1970-luvun puolen välin paikkeilla, jolloin uusi talo oli jo rakennettu.

– Silloin oli vielä Brahentie entisellä korkeudellaan. Sittemminhän tien useista korotuksista koitui tässä ongelmia, kun vedet valuivat pihaan, Eila Lepistö sanoo.

Vierailulla löytyi myös henkilökohtainen kontakti vanhaan Lepistön taloon, jota en tiennytkään (tai ainakaan muistanut…). Keskusteluissa Eilan kanssa nimittäin kävi ilmi, että isoisoäitini Elsa Takala (o.s. Skaffari, isoisäni Lauri Takalan äiti) oli asunut tässä talossa vuoteen 1957 saakka, jolloin Lasse-pappa sai valmiiksi perheelle uuden talon Kristiinantielle, jossa Elsakin sitten asusti kuolemaansa (1980) saakka.

Vanhassa Lepistössä oli toiminut myös esimerkiksi Osuuskauppa sekä Kahvila Lyylikki, ja myös palokunnan tarvikevarastona se toimi, olihan Edvard Lepistö aikoinaan toiminut palopäällikkönäkin. Heti Lepistön talosta kirkolle päin näkyy rannassa puunlaskupaikka. Tähän tuotiin puita kuorma-autoilla, josta tukkeja sitten lähdettiin uittamaan lautoissa.

– Saunarakennuksemme oli aivan siinä laskupaikan vieressä. Ja niin lähellä ajotietä, että pariinkin kertaan autojen mukana meni räystäät rakennuksesta! Eila Lepistö naurahtaa.

 

Onko sinulla mielenkiintoisia vanhoja kuvia ja/tai tarinoita niihin liittyen? Tai haluatko tarkentaa tai kommentoida tätä juttua ja tässä olevia kuvia? Ota yhteys Ristiinalaisen toimitukseen toimitus@ristiinalainen.fi tai p. 015 3373 560. Voit myös lähettää vinkkejä tai palautetta verkkosivujemme kautta www.ristiinalainen.fi , josta löytyy toiminto myös kuvien lähettämiselle.

 

Niko Takala