”Kanta kaksinkertaistunut”


Maikki-Noora Karvinen sai napattua tammikuussa auton ikkunan läpi kuvan kolmesta ilveksestä, jotka olivat tallustelemassa Löydönraitilla. Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Veli Kovanen sanoo, että ilveshavainnot ovat kasvaneet merkittävästi.

Ilveskanta on kasvanut

 

Ilveksen kannanhoidollinen metsästyskausi päättyi helmikuun lopussa. Koko maassa saaliiksi saatiin 387 ilvestä, joka on hieman vähemmän kuin edelliskauden saalis, eli 399 ilvestä. Etelä-Savossa ilveksen kaatolupia oli myönnetty 38 kappaletta, kokonaissaalis oli 35 eläintä, eli luvat käytettiin maakunnassa 92-prosenttisesti, kertoo Suomen Riistakeskuksen tilastot.

Lupia myönnettiin käytännössä joka puolella maata huomattavasti vähemmän kuin niitä haettiin. Esimerkiksi Etelä-Savossa lupia haettiin 105 kappaletta, eli vain noin kolmannes haetuista luvista myönnettiin. Ristiinan riistanhoitoyhdistyksen alueelle oli edellisvuosien tapaan myönnetty yksi lupa, ja se myös tammi-helmikuun vaihteen jahdissa käytettiin.

– Mäkelänkylällä se kaadettiin, liikkeelle ilves lähti Taipaleen kylältä, se kulki järven yli Uittamossa, kertoo Ristiinan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Veli Kovanen.

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän kanta-arvion mukaan Suomessa arvioitiin olevan ennen nyt päättynyttä metsästyskautta 2355–2495 vuotta vanhempaa ilvesyksilöä. Kovanen sanoo, että Luken ja metsästäjien arviot kannasta poikkeavat toisistaan tällä hetkellä ”enemmänkin kuin ihan pikkuisen”.

– Kyllä oma tuntuma on se, että viimeisten sanotaanko kuuden-seitsemän vuoden aikana ilveskanta on hyvinkin kaksinkertaistunut. Onhan se hieman nurinkurista, että nytkin on tehty Tassu-järjestelmään enemmän havaintoilmoituksia kuin koskaan, mutta meilläkin oli taas vain se yksi kaatolupa. Kun taas silloin saman verran vuosia taaksepäin lupia saattoi olla jopa kolme, ja kaksi oli normaali, Kovanen kummastelee.

Luonnonvarakeskus antaa uuden arvion Suomen ilveskannasta keväällä. Kanta-arvion perustana ovat petoyhdyshenkilöiden Tassu-järjestelmään kirjaamat suurpetohavainnot. Erityisesti pentuehavainnot ovat kannan arvioinnin kannalta tärkeitä. Ilveshavainnot voi ilmoittaa suurpetoyhdyshenkilöille, joiden yhteystiedot ovat haettavissa Suomen riistakeskuksen yhteystietohausta.

 

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.