Asiointikyytiin kirkonkylältäkin


Kutsu-asiointiliikennettä ajetaan Ristiinassa useamman autoilijan voimin kolmena viikonpäivänä. Raimo Partio ajoi keskiviikkona Kuomiokosken suunnan asiointiliikennettä.

Kirkonkylälläkin saa ajaa asiointitaksilla

 

Ristiinan taajamassakin asuvat voivat käyttää liikkumiseensa asiointiliikennettä. Tämä tarkoittaa, että tiettyinä päivinä kulkevan taksin voi pyytää noutamaan kotoa esimerkiksi kauppaan. Matka maksaa joukkoliikenteen kertamaksun.

Asia kävi ilmi, kun Ristiinan aluejohtokunta kysyi kaupungilta, voisivatko linja-autot ajaa Juurilahdentien kautta. Näin Muurikissa ja Linnaniemessä asuvilla ei olisi niin pitkä kävelymatka bussipysäkille, eikä kylän palveluihin.

– Vanhukset asuvat entistä pidempään kotona, eikä kaikilla ole autoa, perustelee kuntalaisilta noussutta toivetta Ristiinan aluejohtokunnan puheenjohtaja Ari Hämäläinen.

Hämäläinen toteaa, että kukaan ei varmastikaan ole osannut tähän mennessä käyttää asiointiliikennettä taajama-alueella. Tietoa siitä, että sitä saa käyttää, ei ole ollut. Samaa sanoo taksiyrittäjä Raimo Partio.

– Ei ole kukaan älynnyt kysyä, emmekä me yrittäjätkään ole asiasta tienneet. Mutta ihan hyvin minä ainakin ehtisin näitä ajoja ajaa aamulla kyliltä tulevan kyydin jälkeen, Partio toteaa.

Ristiinan alueen asiointiliikennettä ajaa kolme taksiyrittäjää. Kaupungin nettisivuilla kerrotaan, että kaikki autot ajavat torstaisin. Käytännössä ajoja on kuitenkin tiistaista torstaihin.

– Yksi päivä osoittautui täysin mahdottomaksi. Esimerkiksi terveyskeskus ja muut palvelut ruuhkautuisivat suotta yhtenä päivänä, taksiautoilija Reijo Trygg kertoo.

Asiointitaksi pitää tilata ajoa edellisenä päivänä viimeistään kello 16. Taksi hakee sovitusta paikasta.

– Jos kyytiläisiä ei ole, niin emme aja. Joskus talvella voi olla sellainen tilanne, mutta yleensä aina on kulkijoita, Trygg toteaa.

Partio harmittelee, että ihmiset tietävät liikenteestä huonosti.

– Suurlahden suunnallakaan eivät kaikki taida tietää tällaisesta mahdollisuudesta.

 

Aluejohtokunta kysyy vielä busseista

Ristiinan aluejohtokunta aikoo vielä tehdä lautakunnalle aloitteen, että muutama bussi ajaisi Juurilahdentien kautta.

– Kaupungin joukkoliikenneinsinööri Liisa Heikkinen ei näyttänyt asialle vihreää valoa mutta kysytään useammaltakin ihmiseltä, aluejohtokunnan puheenjohtaja Ari Hämäläinen toteaa.

Heikkinen perusteli, että Mikkeli–Ristiina–Pellos-linjaa ajetaan isoilla busseilla, jotka eivät mahdu Juurilahdentielle. Linjan on myös tarkoitus olla mahdollisimman nopea. Hämäläinen miettii, että eihän kaikkien bussien tarvitse kiertää pidempää reittiä, mutta yksi vuoro sekä aamu- että iltapäivisin olisi jo hyvä.

– Muutenkin Ristiinasta on toivottu enemmän bussivuoroja Mikkelin välille, Hämäläinen sanoo.

 

Elina Alanne

 

Ristiinan asiointiliikenne

Tiistaisin Suurlahden suunnasta taksi Raimo Partio p. 0400 485 022

Tiistaisin Himalanpohjasta taksi Arto Syrjäläinen p. 0400 455 242

Keskiviikkoisin Kuomiokoskelta taksi Raimo Partio p. 0400 485 022

Keskiviikkoisin Hangastenmaalta taksi Reijo Trygg p. 0500 259 735

Torstaisin Hietasen suunnasta taksi Raimo Partio p. 0400 485 022

 

Kyyti pitää tilata liikennöitsijältä viimeistään ajoa edeltävänä päivänä klo 16 mennessä.