Mökkiläiset ja alan yritykset yhteen


Mökkitalkkari Pasi Tapion eli Pasi Kiljusen kevättöihin on kuulunut esimerkiksi rivitalopihan siistimistä liiasta kasvillisuudesta sekä puiden kaatoa mökeillä.

Mökkiläinen etsii ja arvostaa hyvää palvelua

 

Vapaa-ajan asukkaita autetaan nyt löytämään helpommin tekijä remontille tai muita palveluita mökille. Kun puitteet ovat kunnossa, mökillä viihtyy pidempään.

 

Mökkiläinen tarvitsee remonttimiestä tai siivouspalvelua mutta ei tiedä, mistä sitä etsisi. Netin selaaminen ei aina tuo tuloksia ja puhelinluettelossa tiedot ovat vanhentuneita. Näihin tilanteisiin Mikkelin seudulla värvättiin ihminen mökkiläisten avuksi.

Mökit kuntoon -neuvontapalvelun koordinaattori Anne Innanen auttaa vapaa-ajan asukkaita erilaisissa tilanteissa.

– Toiminnan taustalla on ajatus, että mökit eivät olisi tyhjillään vaan sinne saadaan elämää. Kun mökillä on hyvä olla, siellä myös viihdytään pidempään, Innanen kertoo.

Ristiinalaiselle Pasi Kiljuselle on tuttua, että mökkiläiset etsivät palveluita. Kyselyjen perusteella syntyi runsas vuosi sitten hänen yrityksensä Mökkitalkkari Pasi Tapio.

– Aina joku kysyi, kukahan tekisi remonttia tai muita hommia. Seurailin vähän aikaa, että mökkitalkkarille taitaa olla tarvetta. Hyvin on ensimmäinen vuosi mennyt, aiemmin kirvesmieheksi kouluttautunut ja Pelloksen tehtailla pitkän uran tehnyt Kiljunen kertoo.

Joskus mökillä viihtymistä voi haitata tilusten huono kunto. Tuolloin Mökit kuntoon -koordinaattori Innasen voi kutsua paikan päälle. Hänen kanssaan voi miettiä yhdessä, miten mökkiä kohentaa ja kuka sen voisi tehdä.

– Toiminta lähtee aina asiakkaan tarpeesta. Esimerkiksi perinnöksi saadusta mökistä seuraava sukupolvi ei usein halua työleiriä, vaan he haluavat ostaa tiettyjä palveluita, Innanen toteaa.

Innanen auttaa myös heitä, joita kiinnostaa oman mökin vuokraaminen.

– Voin neuvoa vuokrauskanavia sekä siinä, mitä mökissä kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi etukäteen kannattaa selvittää myös jo verotusta ja muita raha-asioita.

Monelle oma mökki on pyhä ja sitä ei vuokrata. Innanen muistuttaa, että joskus esimerkiksi muutaman kesän vuokraustoiminta saattaa olla järkevää.

– Mökillä voi olla tulossa investointeja, joihin omistajalla ei heti ole rahaa. Muutaman kesän vuokraamalla voi saada remontin tehtyä ja paikat parempaan kuntoon.

 

 

Jo noin 50 yritystä mukana

 

Mökit kuntoon -hanke on koonnut noin 50 yrityksen tiedot. Lisäksi Innanen neuvoo myös kuntien lupa- ja muissa asioissa.

– Kaikenlaisissa asioissa saa olla yhteydessä. Jos meillä ei vielä ole vinkata sopivaa palveluntarjoajaa, niin autan löytämään sellaisen.

Yrittäjiltä Innanen on kuullut, millaisia toiveita vapaa-ajan asukkailla voi olla.

– Esimerkiksi vinkkejä lastenhoitopalveluista on kysytty. Itseäni tämä toisaalta yllätti. Tarkemmin ajatellen on ihan ymmärrettävää, että jos mökillä ollaan pitkään, niin aikuisten on mukava päästä vaikka kesäteatteriin. Vieraalla seudulla lastenhoitajaa voi olla vaikea löytää.

Mökkikausi vilkastuu Ristiinassakin hiljalleen, kun aurinko alkaa lämmittää. Mökkitalkkari Pasi Tapio kertoo, että moni on jo soitellut erilaisista hommista, joihin ryhdytään, kun lumet sulavat.

– Vähän jo jännittää, että ehtiikö sitä sitten ollenkaan kotiin, kun lumet lähtevät, yrittäjä nauraa.

Mökkitalkkari toteaa, että Ristiinan seudulla mökit ovat usein erittäin hyvässä kunnossa mutta omistajat alkavat olla iäkkäitä.

– On todella hyvä, että he löytävät, millaista apua on saatavilla, jos oma jalka tai käsi ei enää ihan entiseen tapaan nouse.

 

Tietoa Mökit kuntoon -pilotista ja mukana olevista yrityksistä löytyy nettisivulta www.laiturilla.fi

 

Elina Alanne