Puhtaudesta kannattaa huolehtia


Ilmanvaihtojärjestelmän helpohkosti omatoimisestikin onnistuvan perushuollon lisäksi noin kymmenen vuoden välein on syytä puhdistaa koko ilmanvaihtokanavisto. Kyseisen työn äärellä RT-Nuohouksen Vesa Laitinen (vas.) ja Kimmo Rötkö.

Ilmanvaihdon puhdistus raikastaa sisäilmaa

Suodattimien ja venttiilien lisäksi myös koko kanavisto tulee puhdistaa aika ajoin

 

Kevätpuuhien listalle kannattaa lisätä ilmanvaihtolaitteiden puhdistus. Kuiva ilma nostaa katupölyn sekä esimerkiksi siitepölyn ilmanvaihtokoneisiin. Ilmanvaihtokoneen, sen suodattimien puhtaanapito varmistaa sisäilman raikkauden. Myös koko ilmanvaihtokanavisto on syytä aika ajoin puhdistuttaa. Hyvin toimiva ilmanvaihto edellyttää, että järjestelmä pidetään puhtaana sekä rakennusaikana että sen jälkeen. Se merkitsee suodattimien säännöllistä puhdistusta ja niiden vaihtoa vähintään vuoden välein sekä kanaviston puhdistusta kerran kymmenessä vuodessa.

Eri ilmanvaihdon kanssa työskentelevät asiantuntijat kuten myös alan tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset suosittelevat, että ilmanvaihtokoneen suodattimet olisi hyvä vaihtaa kahdesti vuodessa. Aivan vähimmäisvaatimuksena pidetään tuota edellä mainittua yhtä kertaa vuodessa. Erityisen tärkeänä suodattimien vaihtoa pidetään keväällä, (siite)pölykauden alla. Suodattimien vaihdon yhteydessä on hyvä tehdä myös ilmanvaihtoventtiilien puhdistus, muistaen kuitenkin varoa muuttamasta niiden asetuksia, jotka on tehty ilmamäärien mittauksen yhteydessä.

Omakotiasuja vastaa luonnollisesti itse ilmanvaihtojärjestelmän puhdistamisesta ja suodattimien vaihdosta. Taloyhtiöissä tehtävät on voitu sopia huoltoyhtiön hoidettavaksi, mutta asiasta kannattaa varmistua, jollei ole aivan varma. Vuosikausia puhdistamatta ollut iv-järjestelmä heikentää nimittäin merkittävästi sisäilman laatua.

 

Kymmenessä vuodessa likaa kertyy

 

Järjestelmän omatoimisen huollon lisäksi koko ilmanvaihtokanaviston puhdistusta asuintiloissa suositellaan suoritettavaksi kerran kymmenessä vuodessa. Allekirjoittaneella tämä kyseinen projekti tuli ajankohtaiseksi viime vuoden puolella, kun asumista talossamme tuli tuo mainittu kymmenen vuotta täyteen.

Joten ei muuta kuin puhelin käteen, ja tilaamaan kyseinen palvelu Ristiinassa jo pitkään toimineelta RT-Nuohous –yritykseltä. RT-Nuohouksen yrittäjät Vesa Laitinen ja Kimmo Rötkö sapuivat laitteineen paikalle sovittuna päivänä syksyllä, ja homma hoitui muutamassa tunnissa.

– No, tulehan katsomaan minkä verran möhnää sinne on vuosien varrella kertynyt! Laitinen kehottaa kun hän vie alipainelaitteiston suodatinta ulos puhdistettavaksi.

Ja kyllä, onhan se sen näköinen, että tuosta likamäärästä ilmanvaihtokanavissa on varmasti syytä päästä eroon.

Laitinen ja Rötkö arvioivat, että keskimäärin kymmenen vuoden puhdistusväli on normaaleissa asuinrakennuksissa riittävä. Tiettyjen, esimerkiksi ravintolakäytössä olevien, rakennusten osalta puhdistusväli on toki tiheämpi. Asuinrakennuksissakin kannattaa pohtia tilannetta esimerkiksi sen mukaan, onko talo vaikkapa hyvin vilkkaasti liikennöidyn tien varrella, jolloin tiepölyä voi kulkeutua huomattavasti tavallista enemmän ilmanvaihtokanaviin.

Paikallisten alan yrittäjien mukaan silloin tällöin kuulee tarinoita siitä, miten tällä(kin) alalla on tehty niin sanottua ”pelottelukauppaa” kiertävien toimijoiden osalta. Muita toimijoita RT-Nuohouksen miehet eivät suoraan lähde arvostelemaan, mutta kommentoivat yleisellä tasolla.

– Ainakin silloin kannattaa varoituskellot soida, jos palvelua yritetään myydä kovalla kiireellä ja vedotaan vaikkapa terveysriskeihin. Joka tapauksessa aina on hyvä pyytää ainakin tarjous useammalta taholta, niin näkee sitten hinnankin osalta, että liikutaanko normaalilla tasolla, Laitinen ja Rötkö pohtivat.

 

Niko Takala

Ohjeistusta ilmanvaihdon puhdistuksiin

 Ilmanvaihdon suodattimet

  • Katkaise ilmanvaihtokoneen virta ja varmista, ettei kukaan vahingossa pääse käynnistämään konetta puhdistuksen aikana. Tarkista koneeseen tulevan ulkoilman ja huoneista poistettavan ilman suodattimien puhtaus. Vaihda likaantuneet suodattimet. Vaihtoväli kannattaa pitää riittävän lyhyenä, sillä likaantuminen aiheuttaa ilman virtaukselle vastusta, joka vähentää ilman vaihtumista asunnossa.

 Ilmanvaihtokoneiden levylämmönsiirtimen puhdistus

  • Irrota ilmanvaihtokoneen levylämmönsiirrin valmistajan ohjeiden mukaan ja pese se vedellä laimennetulla astianpesuaineella. Huuhtele runsaalla vedellä. Pese myös ilmanvaihtokoneen sisäpuoliset pinnat. Kuivaa lämmönsiirtimen ulkopinnat ja asenna siirrin takaisin paikoilleen.
  • Jos huoneistossa on vain koneellinen poisto, korvausilmasäleikköjen puhdistus ja niiden suodattimien vaihto riittää kevättoimiksi.

Poistoilman venttiilien puhdistus

  • Irrota pyöreät, lautasmalliset venttiilit pyörittämällä niitä ulkokehältä. Huom! Älä muuta keskiosan asentoa. Pese venttiilin pinnat miedolla saippuavedellä. Laita venttiili takaisin.

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat ry