Muistilääke ensi-iltaan


Paavo (Sakari Pipatti) ei ymmärrä miksi häntä tutkitaan, kun eihän hänessä ole mitään vikaa… Tutkimuksia tekemässä Leena (Taru Rantalainen, vas.) ja Saara (Jaana Laasonen), tilannetta seuraa myös Paavon vaimo Kerttu (Piia Ordning). Kuva: Pia Tuhkalainen

”Ei mius’ oo mitää vikkoo”

Teatteriesityksessä käsitellään muistisairautta ja maaseudun autioitumista huumorin keinoin

 

Hangastajat on tälle vuodelle koottu ryhmä, jonka primus motorina toimii ristiinalainen teatterintekemisen pitkän linjan tekijä Sakari Pipatti, joka on käsikirjoittanut Muistilääkkeen (joka muuten alun perin kulki työnimellä Herra Alzheimer). Käsiohjelmassa näytelmä on nimetty demokraattisesti koko työryhmän yhteisesti ohjaamaksi.

Näytelmän keskiössä on entinen kyläkauppias Paavo (Pipatti), jonka muisti on alkanut pätkiä, eikä hän oikein meinaa esimerkiksi muistaa sellaisia pikkuseikkoja, että kyläkauppa on ollut jo kymmenen vuotta suljettuna, tai että se ”heillä asuva kauppa-apulainen” on oikeasti hänen vaimonsa Kerttu (Piia Ordning). Kerttu on miehestään luonnollisesti huolissaan, ja järjestää Paavon tutkimuksiin. Sinne pääsy ja testien aloittaminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista, ja esimerkiksi ensimmäinen Paavon puhelu ”Ensimmäiseen neuvoon” päättyy väärinymmärryksiin kun Paavo kertoo puhelimessa olevalle hoitajalle että ”Ei mius’ oo mittää vikkoo, ja se meillä asuva apulainen lähti ostamaan kaupasta miulle lappilaista ja ihelleen kierukoita”!

Kun kuvioihin liitetään vielä terveydenhoitaja Leena (Taru Rantalainen) ja kunnanlääkäri Saara (Jaana Laasonen), hieman ongelmia pissanäytteen otossa, kyläkaupan ostamista (vai oliko se myymistä?!), niin johan alkaa kuvitteellisen (mutta kovasti kytköksiä todelliseen eteläsavolaiseen entisen itsenäisen kunnan osaan omaavan) kylän elämä ja sen sotesoppa olemaan melkoisen sekaisin…

Edellä mainittujen henkilöiden lisäksi teatteriesityksen tekijäryhmässä ovat mukana Liisa PipattiRauni KarjalainenPia Tuhkalainen ja Päivi Engberg.

Muistilääke Hangastenmaan kylätalolla (Parkkilantie 237) su 8.4. klo 18 ja su 15.4. klo 16. Liput 15 e (käteismaksu, hinta sis. käsiohjelman ja kahvituksen). Lippujen varaukset p. 044 3241 720 klo 10-12 ja 15-20.

 

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.