Kuusi päivää suksilla


Vaelluksen kolmas päivä. Hannukurusta kohti Pallasta, välillä hiihdettiin umpisessa vanhaa kelkanjälkeä pitkin tuoreita ketun jälkiä seuraten. Kuvassa oikealta Anne, Anu, Maarit, Riitta, Liisa Irene ja Päivi.

”Juhlavaelluksella” 150 kilometriä suksilla

 

Vajaa kuukausi sitten, maaliskuun puolessa välissä ryhmä retkihiihtäjiä starttasi Hetta-järven rannalta rinkat selässä – tai ahkio perässään – kairaan, tarkoituksenaan edetä kolmesta kuuteen päivään kohti ensin Pallasta ja lopulta Yllästä. Kokonaisreitille tuli pituutta yli 150 kilometriä! Mukana seitsemän naisen ryhmässä oli myös neljä ristiinalaista, kun hiihtovaellukselle starttasivat Liisa Irene SärkkäPäivi LeinonenAnu Heikkinen ja Riitta Hassinen. Lisäksi matkaseurueeseen kuuluivat Tarja Huuhtanen Imatralta sekä kittiläläiset Anne Mäkitalo ja Maarit Hänninen.

– Reissuun lähdettiin hieman ”revanssihengessä”, kun viimeksi neljä vuotta sitten meiltä jäi reitin maisemallisesti hulppein pätkä menemättä kun keliolosuhteet muuttuivat ihan myrskyisiksi, kertailee Särkkä vaelluksen taustoja.

Ristiinalaisvaeltajat kertovat, että reitillä he yöpyivät sekä varaustuvissa että niin sanotuissa päivätuvissa, joihin ennakkovarausta ei tarvita, mutta niissä toisaalta ei voi olla täysin varma että tilaa löytyy.

Hetasta Pallakselle kolmen päivän reissun hiihtivät Hassinen, Heikkinen sekä ”Kittilän tytöt”. Särkkä, Leinonen ja Huuhtanen jatkoivat matkaa Ylläkselle vielä toisen mokoman. Näin heillä meni vaellukseen kuusi päivää, viisi yötä.

Jälkikäteen kaikki ovat sitä mieltä, että matka kannatti ehdottomasti tehdä.

– Kutsuimme itse tätä juhlavaellukseksi. Siihen oli monia syitä, oli esimerkiksi pyöreitä vuosia ja valmistujaisia ja niin edelleen. Hieno homma että saatiin tehtyä! Kelit oli upeat, ja ryhmähenki oli hyvä. Vaikka meitä oli eri-ikäisiä matkassa, niin sitä ei edes huomannut, naiset hehkuttavat.

Jokos seuraavan vuoden reissu on siis sovittuna?

– No ei vielä ole lukkoon lyöty, mutta onhan siitä puhetta ollut!

 

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.