Astuvansalmella töhritty kalliota


Astuvansalmen kalliomaalausten alapuolelle, vain parin metrin päähän alkuperäisistä maalauksista, oli tehty töherryksiä. Asiasta on ilmoitettu Museovirastolle. Kuva: Harri Kerkelä

Ilkivaltaa Astuvansalmella

 

Ristiinassa Astuvansalmella sijaitsevien kalliomaalausten päätymistä ilkivallan kohteeksi on pelätty kauan. Nyt tämä kauhuskenaario oli toteutunut, kun joku tai jotkut henkilöt olivat töhrineet noin 5000 vuotta vanhojen kalliomaalausten alapuolella olevaa kalliota.

– Näin oli käynyt. Ei kyllä ollut mikään mukava tunne kun saavuimme ryhmän kanssa maanantaina paikalle, kertoo matkoja Astuvansalmelle järjestevän Saimaan Saaristo- ja Veneilypalvelut Oy:n kippari Harri Kerkelä.

– Retken oppaan Helena Partasen kanssa pohdimme että millä jäljet on tehty. Helena epäili että olisikohan jonkinlaisella liidulla. Toinen vaihtoehto ehkä olisi että kallion pintaa on raaputettu kivellä, jolloin kallion pinta on hajonnut, Kerkelä pohtii.

Astuvansalmen kalliomaalausten maalauskenttä on yksi pohjoismaiden laajimpia. Maalauksia on vuosituhansien ajan suojannut paitsi päällekaatuva kallion muoto, myös maalausten päälle muodostunut piidioksidikerros, jota ilman todennäköisesti ajan hammas olisi purrut maalaukset teille tietymättömille jo pitkän tovin sitten.

Maalauksien entistä ja nykyistä parempi tuotteistaminen ja markkinointi matkailukohteena on ollut keskustelun aiheena pitkään. Parhaillaankin Mikkelin kaupungin matkailun kehittämisessä Astuvansalmi on yksi kärkikohteista. Toisaalta on kuultu puheenvuoroja, joissa on pohdittu sitä, pitäisikö koko maalausten alue aidata ja siellä käymistä rajata, paitsi alueen luonnon kulumisen, myös juuri ilkivallan pelon pohjalta. Tämä viimeisin tapaus lisännee tätä keskustelua.

– Nykyisinhän esimerkiksi kameravalvonta on melko helppo järjestää paikalle, Harri Kerkelä heittää.

– Kaikkiaan tosi harmittava juttu, toivottavasti jollain nyt alkaa omatunto kolkuttaa ja saataisiin tekijä selville.

 

Niko Takala