Mukana Ylen radiodokumentissa


Dokumentaristi-toimittaja Tapani Ripatti (toinen vas.) on toteuttanut radioon dramatisoidun dokumenttisarjan vuoden 1918 sisällissodasta. Ääninä yhdeksänosaisessa teoksessa kuullaan muun muassa Ristiinan Nuorisoseuran harrastajanäyttelijöitä.

Paikallisosaamista Ylen radioteoksessa

 

Yleisradiolla pitkän päivätyön tehnyt, nykyisin eläkkeellä oleva Tapani Ripatti on toteuttanut Ylelle yhdeksänosaisen dramatisoidun dokumenttisarjan 1918 – Äänien kirja. Yle Puheella perjantaisin klo 14 kuultava sarja on kuunneltavissa kokonaisuudessaan myös Ylen verkkopalvelu Areenassa. Yle Puheella sarjaa on takana yksi jakso, toinen osa kuullaan siis tämän viikon perjantaina. Jaksot ovat kestoltaan noin 25-minuuttisia.

Ristiinalaisittain teoksesta tekee erityisen kiinnostavan se, että dokumentin ääninä kuullaan useampaakin Ristiinan Nuorisoseuran harrastajanäyttelijää. Ristiinalaisia Ripatti päätyi kysymään mukaan, sillä hänellä on juuret tällä suunnalla, ja hän viettää kesänsä Ristiinassa.

– Ihan aluksihan minä ajattelin tätä hommaa tarjota Lahden kaupunginteatterille, mutta sitten jotenkin rupesi vaivaamaan ajatus ammattilaisista. Vuoden 1918 oli amatöörien sota, joten ajattelin että tähänkin toteutukseen tarvitaan mieluummin tekijät harrastajapohjalta, Ripatti pohjustaa päätöstään.

Ristiinassa äänitykset toteutettiin tänä keväänä maaliskuussa. Tekstit on valittu mukaan sekä aidoista, sata vuotta sitten pidetyistä puheista tai sitten silloin kirjoitetuista teksteistä. Lisäksi mukana on aikalaisten kertomia tarinoita 1918 tapahtumista.

– Minähän ihan rehellisesti sanottuna en ole ollut oikeastaan ollenkaan kiinnostunut sisällissodasta. Tämä kyllä muutti suhtautumista, kuvailee Päivi Orava.

Arto Paasonen taas tuumii, että ainakin vielä hänen sukupolvelleen sisällissodasta puhuttiin ”sellaisena itsenäistymiseen liittyneenä pienenä sivujuonteena ja kahakkana”.

– Ja tämän teoksenkin osalta kävi niin, että nyt vasta kun sen on kuunnellut valmiina, niin ymmärsi mitä on tehty ja mihin on päästy mukaan, eihän se vielä niistä lyhkäisistä pätkistä auennut. Vaikkakin jo silloin äänitysvaiheessa oli upea katsoa ja kuunnella vaikkapa Puhakan Mikkoa joka luki tekstejä Mannerheiminä. Uskomatonta miten hän viidessä minuutissa haki sen henkilön ja tunnetilan esiin, Orava jatkaa.

Huolimatta hyvin rankasta aihepiiristä mukana olleet pitivät tekemistä hyvänä kokemuksena, josta varmasti pystyy ammentamaan myös jatkossa muissa töissä.

– Olen valtavan otettu siitä, että meidän seuralle tarjottiin tällaista mahdollisuutta tehdä aivan erilaista taiteen muotoa. Ja olen myös tosi ylpeä siitä miten hyvin mukana olleet osistaan suoriutuivat, tuumii nuorisoseuran puheenjohtaja Tanja Puustinen-Kiljunen, joka itsekin on mukana tekstejä lukemassa.

Ristiinan Nuorisoseurasta mukana ovat Päivi Orava, Sini Käräjämies, Arto Paasonen, Tanja Puustinen-Kiljunen ja Marko Miettinen. Mukana ovat myös oheisesta kuvasta uupuvat Mikko Puhakka ja Hannu Laamanen.

 

1918 – Äänien kirja kuunneltavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa. Yle Puhe perjantaisin klo 14.

 

Niko Takala

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.