15 000 paria kenkiä viikossa


Kenkien viimeistelyssä työskentelevä Helvi Vanninen kertoo tykkäävänsä työstään. – Täällä on hyvä henkilöstö, mukava työnantaja ja työkaverit ovat ihania! hän kehuu. Työvuosia kenkätehtaalla hänellä on takana kahdeksan. Kuva: Niko Takala

Kuomiokoski Oy on jo ysikymppinen

 

 

Kuomiokoski Oy viettää tänä vuonna 90 v juhlavuottaan, sillä tehtaan toiminta Kuomiokoskella alkoi jo vuonna 1928. Tuolloin aloitettiin pohjallisten valmistuksella, josta pikkuhiljaa siirryttiin tohveleihin, kengänosiin ja lopulta valmiisiin kenkiin.

Tällä Kenkiä päätuotteenaan tekevä tehdas alkaa olla Suomessa harvinaisuus, sillä teollisessa mittakaavassa kotimaisia kengänvalmistajia on enää yhden käden sormilla laskettava määrä. Niin sanottu Kiina-ilmiö on vaikuttanut myös kenkien tekemiseen Suomessa.

– Kenkäala on haasteellinen, kuten kaikki muukin kulutustavara-ala nykyisessä kansainvälisessä kilpailussa, tuumaa Kuomiokoski Oy:n toimitusjohtaja Antti Puttonen.

Puttonen kertoo, että viennillä on merkittävä vaikutus yhtiön toimintaan. Tällä hetkellä Kuomiokosken tehtaalla valmistuu paitsi Suomeen, myös Venäjälle, Ruotsiin, Norjaan sekä Baltian maihin vietäväksi noin 15 000 paria kenkiä joka viikko.

– Näiden maiden lisäksi viimeisimpänä meillä on työn alla Kanada. Sielläkin kuitenkin on samantyylistä talviolosuhdetta kuin meillä täällä, niin periaatteessa mahdollisuuksia pitäisi olla.

 

Työntekijät koulutetaan itse

 

Kuoma -kengillä on avainlipputunnus, joka tarkoittaa korkeaa kotimaisuusastetta. Kuoma -kenkiinkin osa työstä tehdään Virossa ja Latviassa, mutta Puttosen mukaan kenkien kotimaisuusaste ylittää selvästi 60 prosenttia.

Huippuvuosinaan 1960-1970 luvuilla Kuomiokoski Oy työllisti jopa 200 henkilöä, jolloin Kuomiokoskella tehtiin pohjallisia ja kenkien osia muille kenkätehtaille.

– Tällä hetkellä työntekijöitä on noin 140. Heistä reilu 100 henkilöä on täällä (Kuomiokosken tehtaalla), ja noin 30-40 Mäntyharjulla, jossa meillä on varastotoimintaa sekä tuotantoa.

– Myyntiorganisaatiota on sekä täällä että erillisessä myyntitoimistossa Vantaalla, Puttonen ynnää.

Työntekijöissä on paljonkin jo toista sukupolvea, Puttosen mukaan jonkin verran jo kolmattakin. Työntekijät Kuomiokoski Oy kouluttaa itse, sekä jonkun verran oppisopimuskoulutuksella yhteistyössä Esedun kanssa. Valmiita alan ammattilaisia ei Suomesta löydy.

Työvoiman saatavuuden lisäksi haasteita yhtiölle tuo logistiikka.

– Sijaintimme vuoksi meille tietenkin tieyhteys ja tien kunnossapito on erinomaisen tärkeä asia. Varsinkin talviseen aikaan. Ja yhtälailla tietenkin myös sähköverkko ja sen toimintavarmuus, Puttonen luettelee toiveita toimivan infrastruktuurin suuntaan.

Edellisellä vahvistetulla tilikaudella (päättynyt 06/2017) Kuomiokoski Oy:n liikevaihto oli noin 15,5 miljoonaa, ja liikekauden tulos reilut 900 000 euroa.

 

Niko Takala