Lukiossa kaksi vaihto-oppilasta


16-vuotiaat Guimarães (vas.) ja Vieth suunnittelivat käyvänsä hyppytunneilla koulun kuntosalilla. Guimarãesin haaveissa olleita kori- tai lentopallojoukkueita Ristiinan lukiosta ei löytynyt.

Marin ja Franzin ensimmäinen koulupäivä

 

Lauantaina 11. elokuuta, eli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun ristiinalainen Aino Halinen lähti vaihto-oppilaaksi Brasiliaan, muutti Ristiinaan samaisesta maasta kotoisin oleva Marianne Guimarães. Ristiinan lukio päätti tänä vuonna heittäytyä kansainväliseksi ja toivottaa tervetulleeksi kaksikin vaihto-oppilasta, ja niinpä samalla viikolla Ristiinaan saapui myös saksalainen Franziska ”Franzi” Vieth.

Vaihto-oppilaan tärkein tehtävä on tietenkin tutustua paikalliseen arkeen käymällä koulua tavallisten lukiolaisten tapaan. Niinpä Guimarães ja Vieth aloittivat koulun samana päivänä muiden ristiinalaisnuorten kanssa – oltuaan maassa alle viikon ja ymmärtämättä sanaakaan suomen kieltä.

Päivän lopussa kumpikin tytöistä vaikutti uupuneilta ja edelleen hieman hämmentyneiltä, mutta omien sanojensa mukaan heille jäi koulusta hyvä mielikuva. Myös kouluvuoden ensimmäinen lounas, riisiä kanakastikkeella, sai tytöiltä kehuja. Viethista erityisen hienoa oli se, että kouluruoka on täysin ilmaista.

– Tuo on hyvä pointti, vahvisti Guimarães.

Vaihto-oppilaiden mukaan koululounas maksaa brasilialaisessa lukiossa 1-2 euroa ja saksalaisessa 3-4 euroa.

Vieth pohti jo edessä häämöttäviä koeviikkoja ja sitä, miten raskaita niistä mahtaa tulla. Kumpikaan tytöistä ei onneksi joudu puurtamaan koulun eteen aivan niska hiessä, sillä heidän lukujärjestyksistään löytyy vain matematiikkaa, englantia, maantietoa, musiikkia ja kotitaloutta.

Ensimmäiseen koulupäivään mennessä Guimarãesia ja Viethia oli hämmästyttänyt eniten paikallinen tapa käydä alasti saunassa. Sitä kumpikaan ei kehdannut kokeilla, eikä Vieth ollut uskaltautunut saunaan koulunalkuun mennessä vielä ollenkaan. Viime sunnuntai-iltana hänkin loikkasi vihdoin rantasaunan lauteille ja kirjoitti sitten Instagramiin: ”Suomalainen sauna ja järvi ovat parhaita”.

 

Lotta Tuominen

Lue lisää verkkolehdestä tai perinteisestä paperiversiosta.