Kirjaston omatoimiajat käyttöön syyskuun aikana


Omatoimiaikoina lainaaminen ja palautus tapahtuu automaatin avulla.

Ristiinan kirjastolla on kesän ja alkusyksyn aikana tehty teknisiä muutostöitä, jotta kirjaston omatoimiajat päästään ottamaan käyttöön vielä tämän kuun aikana. Omatoimiajat tulevat mahdollistamaan kirjastossa asioimisen myös sen ajan ulkopuolella, kun kirjastossa on paikalla henkilökuntaa.

Omatoimikirjaston käyttäjiksi haluavien on käytävä kirjastossa palveluaikana hakemassa omatoimikirjaston käyttöoikeus. Tämän jälkeen kirjautuminen sisään omatoimikirjaston ovella onnistuu oman kirjastokortin ja pin-koodin avulla.

– Tällä viikolla me jo testailemme näitä järjestelmiä, mutta ihan vielä niitä ei päästä virallisesti ottamaan käyttöön. Kunhan systeemit toimivat varmasti ja kuten niiden pitää, niin sitten asiasta kyllä heti kerrotaan, kertovat Riia Marttinen ja Noora Tähtinen kirjastolta.

Ympärivuorokautista pääsyä kirjastoon ei ole jatkossakaan, mutta nykyisiin aukioloaikoihin omatoimiajat tuovat merkittävän lisäyksen. Kunhan omatoimiajat otetaan käyttöön, voi sen käyttäjäksi rekisteröityneet henkilöt asioida Ristiinan kirjastossa maanantaista perjantaihin klo 9-20 välisenä aikana sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 9-14.

– Kyllä varmasti tämä on monen mielessä toivottu ja miellyttävä uudistus. Takuulla moni ottaa mielellään vastaan sen että kirjastoon pääsee aamusta iltaan ja vielä viikonloppuisinkin päiväsaikaan, Marttinen ja Tähtinen arvioivat.

He sanovat, että jonkun verran omatoimikäyttämistä ja toiminnon rekisteröimistä kirjastokortteihin on jo kyselty. Alun perinhän aikataulutus oli sellainen, että omatoimiajat tiedotettiin otettavan käyttöön Ristiinassa jo kesän aikana. Nyt muutostöitä on tehty samanaikaisesti Ristiinan lisäksi myös Haukivuoren, Hirvensalmen ja Puumalan kirjastoissa, joissa palvelu otetaan niin ikään käyttöön syyskuun aikana.

Suomenniemellä kirjaston omatoimiajat otettiin käyttöön jo viime vuoden puolella. Aivan kuten Suomenniemellä, myöskään Ristiinassa omatoimiajat eivät pienennä henkilökunnan läsnäolotunteja. Palvelua on kirjastolla jatkossakin tutusti, eli ma 12-19, ti, ke ja pe klo 10-16 ja to 13-19.

 

Niko Takala