”Paikallislehdellä on aina paikkansa”


Antero ”Antsu” Heikkinen on tehnyt pitkän työuran paikallislehtien parissa.

Paikallislehdellä on aina paikkansa

 

 

Ristiinassa paikallislehden/lehtien elinkaari on poikkeuksellisen monivivahteinen. Keskeinen osa tilattuja ja edelleen ilmestyviä paikallislehtiä on Etelä-Savossa syntynyt 1950-luvulla. Kauko Laasosen 1965 perustama Länsi-Saimaa oli Ristiinan, Anttolan ja Mikkelin maalaiskunnan pää-äänenkannattajana äärimmäisen tärkeä aviisi. Rimppulan Kauko oli monella tavalla muutoinkin toimelias isäntä, kalastaja ja Hangastenmaan Taavelin kylävaikuttaja.

Oman paikallislehden perustaminen herätti lukuisia kirjoittamisen harrastajia tarjoamaan hengentuotteitaan ”Rimppulan sanomien” julkaistavaksi. Vitsiälän koulun aktiivinen ja monitaitoinen ”rehtori” Juhani Jussi Vartiainen oli Länsi-Saimaan tunnetuimpia kirjoittajia. Jussi toimi pitkään myös Savon Sanomien Ristiinan kirjeenvaihtajana. 1970-80 luvulla hän oli useina vuosina maakuntalehden tuotteliain kirjeenvaihtaja.

Lempiäisen Laren Ristiinalainen oli luonnollisesti mukana monissa paikallisissa toimissa. Erityisesti on mieleen jäänyt 2000-luvun alussa Kallioniemessä järjestetty Kesäasukas-tapahtuma. Lare ja Yrittäjien puheenjohtaja Jouni Oravapyysivät, että kertoisin muistoja kesäasukasvuosilta. Lupauduin. Juvan Paikallisravit sattuivat samaksi perjantai-illaksi. Sovittiin, että tulen ohjelman jo kestäessä.

Poikkeuksellisesti olin kirjoittanut muistoja ihan printtimuotoon. Kun laskeuduin huvilanmäeltä rantaan, Lare kuulutti: ”Sieltähän juhlapuhujamme tuleekin!” Onneksi olin vähän kirjoittanut… Pidin puheen ja se julkaistiin sellaisenaan Ristiinalaisessa.

Ristiinalainen on alati muuttuvassa maailmassa tärkeä ja erinomainen tapa pitää useille tahoille yhteyksiä. Mäkelän ja Vesterin kylillä vaikuttava Tillinmäen Ryhti on valinnut Ristiinalaisen vuosittain vaikutusalueen parhaaksi ja tehokkaimmaksi paperilehdeksi, kaikilla kriteereillä!

Jokainen eläväinen paikkakunta ansaitsee ja tarvitsee paikallislehtensä. Ristiina on Ristiina, ainakin minulle, vaikka nykyään on osa Mikkeliä.

Ristiinalainen nykymeiningillään pitää erinomaisesti yllä Ristiina -henkeä. Se on erityisen tärkeää Ristiinassa syntyneille, varttuneille, nykyisille ja vapaa-ajan asukkaille!

 

Antero Heikkinen

 

Ristiinassa syntynyt

vapaa-ajan asukas

yrityskummi ja

Metsälinnan talkoolainen